A telt házas Puskás, a musicallel búcsúzott a szarvasi stadion lelátója

2021. július 23. 13:41 | Hidvégi Dávid

23 színész, 60 táncos, 30 gyerekszínész, 20 dal, artista produkciók, 120 négyzetméternyi ledfal és 11 színész egyidejű reptetése: a Puskás, a musical minden idők leggrandiózusabb magyar zenés teátrumi előadása, amely még a Szarvasi Vízi Színházban sem fért el, ezért rendezték az Erzsébet-ligeti sporttelepen. A produkciót legalább kétezren nézték meg csütörtök este.

A Puskás, a musical a legismertebb magyar labdarúgó, Puskás Ferenc életét és ezzel közvetve a legendás aranycsapatot mutatja be. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára elmondta: a programsorozat elindításakor még nem gondolták, hogy a futball ennyi örömet okoz majd a magyaroknak. Fekete Péter hangsúlyozta: keresték a módját annak, hogy a stadionok alkalmasak-e közösségi térnek és kulturális események megtartására. Kedden Békéscsabán a Kórház utcai stadionban tartották a Hungarikumok Gálakoncertet két nappal később pedig a színházi musicalt a szarvasi futballpályán.

– Azt látjuk, hogy ezek a terek alkalmasak a kulturális eseményekre és nagy koncertek megtartására. Jó ide összejönni és felépíteni a színpadot. A városnak ugyan van egy ezer fős színháza, de még az sem tudta volna befogadni a produkciót, míg a foci pálya igen. Valamikor száz évvel ezelőtt az elődeink felépítettek egy akkor fantasztikus lelátót, amit az idő vasfoga lassan felemésztett. Jó hír, hogy ez a lelátó megújul, így az előadás egyben a régi búcsúztatója is – mondta. Hozzátette: már a pandémia alatt tudták, hogy az élet újraindítása a kultúrára hárul.

 

A darab producere kiemelte, hogy a futball a kultúránk része, hiszen az nem csak egy sport, hanem a hagyományainkból, illetve a közönség és csapat felé érzett szeretetünkből táplálkozik. Mint mondta: a Puskás, a musical elsősorban nem a futballról szól, ugyanakkor a labdarúgásra kulturális eseményként kell tekinteni.

– A musicallel akkor kezdtünk el igazán foglalkozni, amikor bezárkóztunk. Három hónapos munka előzte meg a darab elkészítését, hiszen sok kutatómunkát végeztünk, filmeket néztünk, könyveket olvastunk, fotókat néztünk és beszélgettünk emberekkel. 2020 júniusában kezdtük a próbákat és már augusztusban bemutattuk a darabot – hangsúlyozta Szabó László, aki a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Sakkszövetség elnöke is. Hozzátette: Bukovinszky Béla, a Szarvasi FC alelnöke régóta kérte, hogy egy nagy előadást hozzanak a városba, így ez neki is köszönhető.

A Békés megyei származású rendező elárulta, hogy gyermekkorában Orosházán a nagyapja sokat mesélt Puskás Ferencről, így már akkor megfogalmazódott benne, ha egyszer színházzal foglalkozik, akkor majd valamilyen előadást készít a legendás labdarúgóról. Szente Vajk hozzátette: 2019-ben Szabó László producerrel született meg a musical gondolata, akivel még a futballon keresztül ismerkedett meg.

 

 

– Amikor a próbák alatt beszédet adtam a társulatnak észrevettem, hogy nagyon sok futballhasonlattal élek, hiszen ez egy komoly csapatmunka. Szeretném, ha a musical nem csak Puskás Ferenc életének az ismeretét adná, hanem valamilyen edukációt is Magyarország ’40-es és ’50-es évekbeli történelméről azért, hogy megtudjuk hogyan éltek akkor. Illetve azt is, hogy milyen volt a hatalom és a tehetség viszonya abban az időszakban. Szeretném, ha a darab beszélne a csapategység érzetéről, felépüléséről, kialakulásáról és működtetéséről. Puskás Ferenc a magyar történelem egyik olyan személyisége, amilyenek mindannyian szeretnénk lenni – fogalmazott a rendező a behir.hu kérdésére.

 

 

Az eseményre hazalátogatott Spanyolországból a füzesabonyi születésű Tóth-Zele József, aki több évtizedig volt a Real Madrid utánpótlás edzője, Puskást pedig személyesen ismerte, mint ahogyan Czibor Zoltánt, Kocsis Zoltánt és Kubala Lászlót is, akik a rivális FC Barcelonaban játszottak.

– A spanyolok nem fogadtak ’56-os menekülteket, csak futballistákat. Puskás Ferenccel onnan kezdve szépen lassan kialakult közöttünk egy barátság, ami az egész családra is vonatkozott. Minden csütörtökön együtt ebédeltünk és vacsoráztunk – mesélte.

A musical zeneszerzője Juhász Levente volt, aki ezzel együtt a legendás sportriporter Szepesi Györgyöt alakítja a darabban.

– Már dolgoztam együtt Galambos Attilával és Szente Vajkkal, hiszen A beszélő köntös és a Macskafogó című musicaleket együtt írtuk. A Pesti Magyar Színiakadémián végeztem és eredetileg Alfredo Di Stéfano egyik szereposztása vagyok, azonban ma egyik Szepesi György sem ért rá (Harsányi Levente és Gundel Takács Gábor), így Vajk és Szabó László producer engem kért fel – ecsetelte.

 

Megújul az Erzsébet-ligeti létesítmény

 

A szarvasi Erzsébet-ligeti sporttelep teljesen megújul, a közel 100 éves és 350 ember befogadására alkalmas lelátót és öltözőegységet lebontják, így a színházi előadás volt az utolsó esemény, amelyen használhatták a nézők – mindezt Dankó Béla, a térség országgyűlési képviselője, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségi tagja ismertette. Az új nézőtér mintegy 500 néző befogadására lesz alkalmas, amely egyben az öltözőknek és a kiszolgáló egységeknek is helyet ad. A létesítmény az első ütemben már kapott egy új fedett lelátót a liget oldalában, amely négysoros, negyven méter hosszúságú és kettőszázhúsz fő befogadására alkalmas.

 

Galéria

További programok »

Kultúra

FEL