Puskás, a musical Szarvason is!

2021. július 15. 16:56 | behir.hu

Fülbemászó dallamok, fergeteges látványvilág, és sztárszereposztás, ezt kínálja a Békés megyébe érkező darab. A grandiózus előadás megyei bemutatója Szarvason, az Erzsébet-ligeti sporttelepen július 22-én  20.30-kor lesz látható. 

A világ leghíresebb magyar embere, Puskás Ferenc 75 éve, 1945. augusztus 20-án játszott először a magyar labdarúgó válogatottban: a Magyarország-Ausztria mérkőzésen, amelyet 5-2-re nyertünk meg, az első válogatottbeli gólját is megszerezte! Éppen 60 esztendővel ezelőtt, 1960. május 18-án pedig Puskás négy gólt lőtt a Real Madrid–Eintracht Frankfurt mérkőzésen, a Bajnokcsapatok Európa Kupája (BEK) döntőjében: ennyi gólt azóta sem rúgott senki a BEK/BL döntők történetében!


A Puskás musical a legismertebb magyar ember – és, közvetve, minden idők egyik legnagyszerűbb futballcsapata, az Aranycsapat – történetét dolgozza fel és állít nekik méltó emléket. A musical 1937 és 1960 között játszódik, Puskás 10 éves korától, amikor először igazolja le a Kispest, és egészen a Real Madrid–Eintracht Frankfurt BEK-döntőig mutatja be a világ legnagyobb futballistájának életét. A színdarab teljes egészében valós eseményeken nyugszik és hűen mutatja be a kort, amelyben játszódik. A musical szereplői – két figura, Klára és Vörös kivételével – mindannyian egykor élő, valóságos emberek, minden, amit a színdarabban tesznek, a valóságban is úgy történt.


A Puskás, a musical története:

1937. Magyarország. Rongylabda hull az égből a színpadra. Pattog a földön, egy tízéves gyermek állítja meg a mozgását. Majd újabb labdák hullanak, és hirtelen tizenegy gyermek áll előttünk. A későbbi, legendás Aranycsapat tagjai, akik ekkor még nem tudják, de meg fogják változtatni Magyarország sporttörténelmét. Közülük is kitűnik két srác: Bozsik és Puskás. Bozsik betöltötte a tizenkettőt, így a Kispesti AC leigazolja őt a kölyökcsapatába. Puskás ezt hallva akcióba lendül és addig könyörög a klub intézőjének, amíg hamis igazolással, Kovács Miklós néven be nem veszik őt is a csapatba. Most már mind a ketten a Kispest játékosai. Elhatározzák, hogy örökre barátok maradnak, bármi történjék is.

Kirobban a második világháború, Budapestet bombázzák. A srácok időközben felnőttek, Puskás és Bozsik immár a Kispest nagy csapatának a tagjai.  Máris 1945 nyarán járunk, Öcsi levelet kap. Válogatott lesz mindössze tizennyolc évesen. A mérkőzés 12. perce hozza el a fordulópontot: Puskás megszerzi első gólját a válogatottban. Ez egyúttal az előadás 12. perce is, és hol vagyunk még az olyan kiemelkedő eseményektől, mint az 1952-es helsinki olimpia, ahol az Aranycsapat összeállt, vagy a Wembley Stadionban lezajlott mérkőzés, az évszázad meccse, azaz a legendás 6:3. Az előadás mindezeket természetesen megmutatja, ugyanúgy, ahogy az 1954-es vébé döntőjét, aminek elvesztése közrejátszhatott két évvel később a forradalom kirobbanásában. A darab végére eljutunk egészen 1960-ig, amikor Puskás immár spanyol mezben négy gólt lő Glasgow-ban a BEK-döntőn, és ezzel egy ma is élő rekordot állít fel.  


Az alkotók:

A musical nem licensz darab, a produkció teljes egészében magyar szerzemény!

Zeneszerző: Juhász Levente
Szövegíró: Galambos Attila-Szente Vajk
Rendező: Szente Vajk

A musical a Juhász-Szente-Galambos szerző trió szerzeménye. A Juhász Levente - Szente Vajk - Galambos Attila szerzőgárda már több darabban is sikeres kreatív alkotói csapatként dolgozott, például a budapesti József Attila Színházban bemutatott Macskafogó és a kecskeméti Katona József Színházban bemutatott, A beszélő köntös című előadásokban.

Díszlettervező: Rákay Tamás
Jelmeztervező: Kovács Yvette Alida
Koreográfus: Túri Lajos Péter
Zenei vezető: Károly Katalin
Szakértő: Szöllősi György, a Nemzeti Sport és a Four Four Two főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, Puskás-ügyek és a magyar futballhagyomány hivatalos nagykövete, a Puskás életrajz írója. 
Producer: Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Sakkszövetség elnöke, az Év Sportolója Gála kreatív producere


A szereplők:

 

Puskás Ferenc: Veréb Tamás

Hunyadvári Erzsébet, Puskás Ferenc felesége: Kovács Gyopár 

Bozsik József: Fehér Tibor

Vörös elvtárs: Chajnóczki Balázs

Klára: Gubik Petra 

Czibor Zoltán: Pesák Ádám

Farkas Mihály: Barabás Kiss Zoltán 

Östreicher Emil: Szerednyey Béla

Sebes Gusztáv: Cseke Péter 

Szepesi György: Juhász Levente

Alfredo di Stefano: Nagy Balázs 

Bíró Margit, Puskás Ferenc édesanyja: Náray Erika

id. Purczeld Ferenc, Puskás Ferenc édesapja: Barát Attila 

Grosics Gyula: Angler Balázs 

Kocsis Sándor: Cseh Dávid Péter 

Zakariás József: Pásztor Ádám

Budai László: Tarlós Ferenc

Lóránt Gyula: Illés Zoltán  

Hidegkuti Nándor: Solner Dániel

Buzánszky Jenő: Lugosi Fábián

Lantos Mihály: Kovács Péter

Gyermek Puskás: Farkas Olivér

Gyermek Bozsik: Vass Torda

Rikkancs: Tóth Csanád

Puskás Anikó, Puskás Ferenc lánya: Deim Lorina

Lány 1: Venczli Zóra

Lány 2: Kováts Vera

Lány 3: Balázs Zsófia

Titkárnő: Pethő Dorottya

Szűcs Nándi bácsi, Rendőr 2: Károlyi Krisztián

Rendőr 1: Vecsei László

 

Gyerekek: Orbán Hunor, Ungár Nelli, Rátkay Ábel, Devecz Botond, Galambos Boróka, Révész Petra, Haffner-Varasdy János, Holló-Zsadányi Norman, Kállai Mihály, Kerekes Luca, Tüttő Viktória, Prinyi Sára, Molnár Mór, Holohan Keyla, Molnár Barnabás, Lantos Mihály, Pőcze Petra, Szabó Száva Ágnes, Czombál András, Terék Simon, Varga Áron, Bede Zsófia

Tánckar: Adler Judit, Dunai Bettina, Eőry Mónika, Fekete Rebeka, Harmat Noémi, Mikler Eszter, Nagy Kati, Nagy Lili, Nagy Sarolta, Németh Eszter, Ragcsák Patrícia, Rimár Izabella, Szabados Tímea, Takács Zsófia, Tóth Brigitta, Végh Katalin, Vincze Kitti, Zsitva Réka, Bóna Gábor, Deák Kristóf, Drahota Albert, Dzsupin Ádám, Horváth Ádám, Kator Bálint, Kazarján Deni, Kelemen Krisztián, Kenyeres Bendegúz, Kindl Gábor, Kovács Mátyás, Köpösdi Ádám, Kuczora Ákos, Lakatos Zsolt, Nagy Csaba, Nyári Gergő, Ónodi Tibor, Szabó András, Szabó Bence, Száraz Dávid, Szénási Roland, Tóth Arnold

Kerekesszékes táncosok: Koselák Renáta, Molnár Zsolt

Artista: Földváry Balázs

Teqball: Busa Jonatán, Augusztin Norbert

A Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) Cheerleader csapata - Koreográfus: Kovácsik Rita


A július 22-ei szarvasi bemutatóra  jegyek elővételbe válthatók a  Szarvasi Víziszínház irodáiban és felületein. Az előadás látogatásához nem szükséges védettségi igazolvány.

További programok »

Itthon

Együk színesre az agyunkat, testünket és a lelkünket – színek a tányéron

A mentális és fizikai egészségre mindig vigyázni kell. Nem is gondolnánk, mennyi mindenre van hatással az, amit elfogyasztunk. Kicsi gyerekként, amikor az emberről a szülei féltőn gondoskodnak és ráripakodnak egy kevésbé kedvelt étel elfogyasztásánál azzal, hogy "nem azért esszük, mert finom, hanem azért, mert jó!", szenvedésnek élhetjük meg a színes étrendet. Fiatal felnőttként az ember rájön, nagy érték volt ez a gondoskodás.
15:11
FEL