A téli gumikat ellenőrzik az utakon

2017. november 9. 08:34 | Szendi Rita

Összehangolt akcióban ellenőrzik a közlekedési hatóságok szakemberei a személyautók és az autóbuszok megfelelő felkészítettségét a téli időjárási körülményekre november 8-a és 10-e között. Egy októberben készült felmérés szerint a magyar autósok 75 százaléka kötelezővé tenné a téli gumik használatát.

Egy csabai üzlet tulajdonosa szerint sokan nem tudják, hogy 7 fok alatt érdemes télire váltani az abroncsokat. Nagy Attila hangsúlyozta, a megváltozott időjárás miatt a gumik állapota és a barázdák mintázata döntően befolyásolja az autósok biztonságát.

– Pont az a baj, hogy nem figyelnek oda sokan a téli gumi állapotára, a mintamélységre, mert azt hiszik, hogy ha téli gumi van az autón, ugyanúgy kell menni, mint ahogy a nyári gumival száraz úton. Ha kopottabb a gumi, nincs meg a mintamélység, nem érzik a veszélyhelyzetet, csak mikor már baj van – mondta el a First Stop Csaba-Gumiszerviz Kft. tulajdonosa, Nagy Attila.

A közlekedési hatóságként eljáró Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a járási hivatalok munkatársai országos akcióban ellenőrzik az autókat és autóbuszokat.

– Ennek az akciónak az a lényege, hogy a tél közeledtével nézzük meg, az autósok a szükséges átállítási feladataikat ellátták-e. Az ellenőrzésünk kiterjed arra, hogy megnézzük, megfelelőek-e az ablaktörlő lapátok, emellett a fagyálló folyadék feltöltöttségét, a gumiabroncsok állapotát is nézzük – fogalmazott a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatal, Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály főosztályvezetője, Dobókői György.

A hatóság munkatársai egyelőre csak tájékoztatják az ellenőrzött gépkocsik vezetőit arról, hogy milyen feltételeknek kell megfelelniük a téli időjárás beköszöntével, de súlyos hiányosságok esetén akár rendkívüli műszaki vizsgálatot is elrendelhetnek.

 

 

FEL