"A társadalmi törekvések nem érintik az én világomat" - Kóra Judit az alkotásról

2021. május 15. 18:31 | Csiffáry Zsuzsanna

Kóra Judit ötvös, biológia tanár, aki Golopon él. Ám nemezelni a békéscsabai Téglába jár. Tudását időről- időre az intézményben frissíti, és rendszeresen értékesíti munkáit a ligeti vásárba. Jelenleg a szerencsi könyvtárban dolgozik. Az alkotás öröméről, miértjéről és fontosságáról beszélgetett velünk.

Kóra Judittal először az interneten találkoztam, oldalán láthattam meg a munkáit. Egyedi stílusát mind vásárlói és mind a művészek elismerik. Személyesen is találkozhattam vele a békéscsabai ligeti vásárban. Elmesélte, hogy a társadalmi történések nem befolyásolják az alkotásban, mert a környezettel szorosabb a kapcsolata. A beszélgetésben ismeretségünk révén tegeződtünk.

 

- Általános vélekedés, hogy a művész akkor és csak akkor sikeres, ha anyagilag is elismerik. Hogyan vélekedsz erről?

- Természetesen fontos az anyagi elismerés, mert ebből tudom a műhelyem is fejleszteni. De számomra sikert jelent az is, ha a megrendelő boldogan visszajelez, hogy mennyire kedves neki az ékszer, amit készítettem, vagy azon nyomban, ahogy megkapja, lefotózza magát vele és azt elküldi.

 

- Milyen témákat dolgozol fel a munkáidban, mind formavilágot, mind gondolatiságot tekintve. Ki volt rád nagy hatással, aki miatt a nemez és a tűzzománc mellett döntöttél?

- Természetesen hatással van rám a végzettségem. A biológia "velem együtt jár". Illetve a növényhatározóba növényrajzokat készítettem. Így naturális ihletettségű növények is megjelennek munkáimban. A férjem madarász és ő is arra buzdított, hogy madarakat jelenítsek meg ékszereimben. Ugyanakkor közel áll hozzám a népművészet egyszerű formavilága, így egy-egy népművészet felé hajló virágmotívum is megjelenik az ékszereimen. Igazán mindig belülről alkottam, így a belső motivációm az, ami mindig arra sarkall, hogy készítsek valamit. Makoldi Sándor volt a mesterem, ő irányított a rekeszzománc technika felé. Nemezelni Koszecz Sándoréknál tanultam meg, amikor zománcoztam is a műhelyükben. Komolyabban ezzel a technikával tavaly kezdtem ismerkedni.

 

- Hogy zajlik egy átlagos napod?

- Először is hajnalban kelek, hogy elkészüljek és elérjem a buszt, amivel Szerencsre utazom a munkahelyemre. Amikor hazaérek, ellátom a házi teendőimet, és utána általában zománcozom, mert mostanában nagy örömömre sok a megrendelésem.

 

- Néhány vélekedés úgy hangzik, hogy az alkotó reagál az őt körülvevő világra, társadalmi történésekre, illetve a művészet eszközeivel fejezi ki a véleményét. Mit gondolsz erről?

- Én mindig a természeti világgal voltam kapcsolatban inkább. Így rám a természet hat inkább, nem pedig az emberek. Figyelek a környezetvédelemre. Zománcozás terén is már számos módosításom van, amivel vizet spórolhatok, kevesebb savat használok. Termékeimet is környezetbarát csomagolásba teszem. Az egészséges környezet fontos számomra. Tömören a társadalmi törekvések nem érintik az én világomat.

 

Galéria

További programok »

Kultúra

Blahalouisiana a Stégen

A Blahalouisiana lépett szombat este a Csabagyöngye Stég fedélzetére. A közönség egyharmada a murin lejtett – igaz eleinte félgázzal –, a másik a Munkácsy-hídon és a Stéggel szembeni Peronon héderezett, valamint a maradék harmad pedig a belga-orosz meccset nézte otthonában.
09:05
FEL