A szülés és a születés minőségéért sétáltak Békéscsabán

2018. június 17. 15:59 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Csaknem egy kilométeres sétát tettek a Békés Születés(é)ért Támogatókör tagjai és a hozzájuk csatlakozó családok. Ezzel szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a szülés, illetve a születés minőségének hosszútávú és mélyreható jelentősége van.

A hagyományteremtő sétát és programsorozatot néhány éve az ELTE-PPK Perinatális Szaktanácsadó szakának oktatói és eddig végzett hallgatói kezdeményezték. Az országos rendezvény idei hivatalos útvonala Budapesttől egészen Pécsig tart majd, amelynek bármely szakaszához csatlakozhatnak az érdeklődők a következő két hétben. A sorozat zárásaként Pécsett prof. Varga Katalin pszichológus vitaindítójával kerekasztal beszélgetést is rendeznek a témában.

Az "Séta a SzüléSzületéS Minőségéért" elnevezésű országos rendezvényhez városban csatlakoztak szervezetek. Békéscsabán vasárnap a Csabagyöngye Kulturális Központtól indultak el a séta résztvevői, és az Árpád sor és Erdélyi sor kereszteződéséig gyalogoltak az Élővíz csatorna partján.

– Azt mondhatjuk, hogy a szülés élménye soha nem csak azt jelenti, hogy a végén van egy zárójelentésük, amin egy egészséges anya és egy egészséges baba szerepel. Szerintem ennél mindig sokkal komplexebb folyamatról van szó. Véleményem szerint akkor mondhatjuk egy szülésre, hogy jó, ha az anyának volt választási lehetősége és tájékozottan hozhatta meg a döntéseit. Az is nagyon fontos, hogy gyengéden bánjanak vele és a babájával - legyen az egy császármetszéses szülés, vagy egy természetes szülés. Továbbá a szülés minőségét nagyban javítja, ha megfelelően állnak a babához és az anyához a szakemberek - emelte ki Mátyusné Gálik Zsuzsanna, a Békés Születés(é)ért Támogatókör alaptó tagja.

Az eseményen számos édesanya vett rész, köztük a négy gyermekes Czank Dóra, aki szerint nagyon fontos az, ahogyan egy kisbaba megszületik. Véleménye szerint az egy olyan felemelő élmény, hogy ezt a gyönyörű momentumot mindenkinek át kell érezni, és a békéscsabai kezdeményezés résztvevői éppen azért sétáltak, hogy ez a magasztos élmény minél több édesanyának és kisbabának elérhető legyen.

 

 

További programok »

FEL