A színészélet kapujában: Vizsgáztak a Színitanház növendékei

2020. február 12. 09:31 | Papp Ádám Sándor

A békéscsabai Színitanház fiataljai hétfőn és kedden tették le mesterségvizsgájukat.

A 2019/2020-as tanév másodéves, gyakorlatos színész hallgatói hétfői vizsgájukon Szigligeti Ede Liliomfi című színművéből adtak elő. Az elsőéves gyakorlatos színész hallgatók vizsgája kedden volt, nekik az Etűdöket kellett a képzeletbeli színpadra vinniük. A harmadéves színészek számára szintén a kedd volt a nagy nap. A végzősök a Jókai Szalonban adták elő az Öt nő az esőben című darabot.

Az előadás előtti nagy izgalmak közepette a behir.hu kérdésére Fónagy Jázmin végzős színésztanonc elárulta, hogy miért választotta ezt a pályát.

– Kiskoromban, édesanyám hatására kezdtem el verseket tanulni, táncolni, majd énekelni – mesélte a vizsga előtt, kissé idegesen. – Nem tudtam ezek közül választani és egy olyan megoldást kellett találnom, amely egybe fogja mind a hármat. Ez nem volt más, mint a színészet – tette hozzá.

A harmadéves színészek mestertanára Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója. Mint mondta, hét lány jár az „osztályába”, így nehéz volt olyan darabot választani, amelyben mindannyian előadnak egyszerre. Végül az "Öt nő az esőben" című műre esett a választás, amelyben mint a „vetésforgó”, úgy rotálódnak a fiatalok a jelenetekben.

– Az OKJ-s képzés megszabja, hogy mely követelményeket kell teljesíteniük a bizonyos osztályban tanulóknak. A harmadéveseknek 90 percnyi színpadi anyagot kell bemutatniuk. Hozzám heten járnak, nos, nem találtunk hét női szereplős darabot. Ezért egy olyat választottunk, amelyben öten vannak és a hat jelenetben a diákok más-más szerepben tűnnek fel – emelte ki Seregi Zoltán.

Az igazgató hozzátette: az, hogy a fiataloknak egy színdarabon belül több szerepkörben kell játszaniuk, szakmailag mindenképpen a javukra válhat a jövőben.

További programok »

Kultúra

13+1 – A nihiles Goffry koncertje a Stégen

Szombaton este Békés megye elsőszámú kultúrközpontjának, a Csabagyöngyének a Stégszínpadán adott önálló koncertet Goffry, az egykori Nihil zenekar énekes-gitárosa. Kultúrtörténeti pillanat volt, hiszen több mint 25 év hallgatás után állt színpadra és mutatta be lelke darabkáit. Beszámoló a behir.hu-n.
08:38
FEL