A sörfesztivál csapatai kifőzték, mit főznek

Az óriásbográcsnál bárki ellesheti a mesterek fogásait.

Prohászka Béla mesterszakács szerint a sör és a csülök elválaszthatatlan egymástól. A Csabai Sörfesztivál és Csülökparádét június 14-18-án tartják Békéscsabán. Szombaton következik az egyik fő attrakció, a csülökpörkölt főző verseny. Azonban előtte, pénteken még látványfőzést tart az olimpiai bajnok mesterszakács és Lázár séf. Az óriásbográcsba bárki benézhet és ellesheti a szakemberek fogásait.

– Egy ropogós csülökhöz mindenképpen kell sör. Főleg a nyári időszakban kell a folyékony kenyér, amikor nyáron még sportolhatunk is. Ezt vagy úgy tesszük, hogy felkelünk a karosszékből vagy úgy, hogy a fotelből nézzük a meccseket – mondta Prohászka Béla.

Az olimpiai bajnok mesterszakács elmondta, a csapatok már  készülnek  a főzésre. A csoportokat a csülökpörkölt ízén túl különböző szempontok szerint díjazza majd a szakavatott zsűri: kiválasztják a leghigiénikusabb csoportot, de figyelik a megjelenést is, hogy a terített asztal a fesztiváljellegnek megfelelő-e. S ha már fesztivál, a legvidámabb csapatot is díjazzák. A  zsűri csak egy tányér pörköltet és egy számot fog látni, hogy véletlenül se legyen elfogult. 

– Fontos, hogyan készítik a nevezők a kapott alapanyagot: a 4,5 kilogramm hátsó sertésláb csülköt, a paprikát, paradicsomot, vöröshagymát, fokhagymát és az őrölt szegedi fűszerpaprikát. Az már a csapatokon múlik, milyen recept szerint főznek, hiszen van, aki pirítja, van, aki csak fonnyasztja a vöröshagymát – mondta Prohászka Béla. – Egy jó tanács: csak a csülökpörköltre jellemző fűszereket érdemes használni, vagyis az őrölt vagy egész köménymagot, őrölt fűszerpaprikát és sót. Kevés őrölt fehér vagy fekete borsot is lehet beletenni. Fontos, hogyan bánik a csapat a zsiradékkal, hiszen a csülök nem sovány hús és a bőrnek, a szalonnás rétegnek és a húsnak harmóniában kell lennie egymással. A csapatoknak figyelni kell arra is, hogy ne legyen szétfőve a hús, de óvva intem őket attól, hogy túl korán vegyék le a tűzről a bográcsot.

Megosztás:

Címke: , , , ,