A klasszikus pörköltre esküsznek

2016. május 26. 10:12 | Fekete Kata

Érdemes előkeresni nagymamáink családi receptjét, a Sör- és Csülökparádén ugyanis mindenki megmutathatja, milyen csülökpörkölttel tud előrukkolni. A hangulat garantáltan jó lesz és aki nyer, az sok pénzt visz haza.

Négy és fél kiló csülköt, őrölt paprikát és hagymát biztosítanak a szervezők a Sör-és Csülökparádén főző csapatoknak. A csülköt persze nem árt felhasználni, a paprikát és a hagymát nem kötelező, mindenki hozhat sajátot is – mondta Prohászka Béla, a zsűri elnöke, akitől néhány szakmai titkot is megtudtunk.

- Nézzük a hús darabolását hogy a pörköltnek megfelelő, sem nem túl nagy, se nem is túl kicsi darabokból álljon a hús – mondta az olimpiai bajnok mesterszakács. – Megfigyeljük az étel színét, ebből természetesen a paprika adagolása a legfontosabb. Fontos, hogyan tették az ételbe a paradicsomot. A kunkorodó héj nem néz ki jól, ezért azt ajánlom, vagy pucolják meg a zöldséget a versenyzők vagy szeleteljék apróra. Lényeges, hogy a pörköltnek csak a neve legyen pörkölt, az íze ne. Ne legyen túl zsíros és fontos a hús állaga is.

Prohászka Béla a klasszikus receptre esküszik, a csülökpörköltben nem szereti az egzotikus, idegen fűszereket. Éppen ezért azt tanácsolja a versenyzőknek, hogy őrölt fehér vagy feketeborsot, sót, őrölt paprikát, köménymagot használjanak.

A főzés június 18-án 10 órakor kezdődik és délután fél háromig kell beadni az ételt. A szervezők ugyanolyan tányért biztosítanak minden csapatnak, hogy a tálalás alapja is egységes legyen.

 

Mit honnan szereznek be?

A csülök Békés megyéből, Füzesgyarmatról érkezik. A szervezők ugyanis fontosnak tartják, hogy a megyei cégeket támogassák a vásárlással.

 

25 adag étel fejenként

A zsűrinek fejenként 25 adagot kell végigkóstolnia, ami egy átlag embernek vállalhatatlan kihívásnak tűnhet. Valójában azonban nem az, ugyanis az ítészek minden adagból csupán egy dekagrammot esznek, ennyiből meg tudják állapítani az étel ízét.  

 

Nyeremények

Első helyezett 100 000, második 50 000, harmadik 25 000 Ft. Jelentkezni a 30/516-3151-es telefonszámon lehet. További információ a csabaisorfesztival.hu, illetve a facebook.com/csabaisorfesztival oldalon.

További programok »

FEL