A nők kedvezményes nyugdíja

2017. április 18. 13:19 | Mikóczy Erika

  2017-ig mintegy 186 ezren éltek a Nők 40 program lehetőségével.   Magyarország Alaptörvénye szerint törvény az állami nyugdíjra való jogosultság feltételeit a nők fokozott védelmének követelményére tekintettel is megállapíthatja. A legalább negyven év jogosultsági…

 

2017-ig mintegy 186 ezren éltek a Nők 40 program lehetőségével.

 

Magyarország Alaptörvénye szerint törvény az állami nyugdíjra való jogosultság feltételeit a nők fokozott védelmének követelményére tekintettel is megállapíthatja. A legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkező nők életkoruktól függetlenül élhetnek a nyugdíjba vonulás lehetőségével.

 

A kormány 2011-ben bevezetett családpolitikai intézkedése rendkívül népszerűnek bizonyult, hiszen 2017-ig mintegy 186 ezren éltek a Nők 40 program, azaz a "nagymamanyugdíj" lehetőségével. A nők kedvezményes nyugdíjba vonulásának lehetősége a nők társadalomban, munkában és gyermeknevelésben betöltött szerepének elismerése.

 

Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik. A negyven évből alapesetben legalább 32 évi szolgálati időt keresőtevékenységgel kell megszerezni. A jogosultsági időre szigorúbb szabályozás vonatkozik, azaz nem minden szolgálati idő számítható be a tartamába. Mindezeken túl további feltétel, hogy a jogosult nő azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, meghatározott biztosítással járó jogviszonyban (pl. munkaviszony, megbízási jogviszony, stb.) nem állhat.

 

A nyugdíj megállapítását követően azonban már ismét létesíthető munkaviszony, illetve egyéb biztosítási jogviszony. Fontos tudni, ameddig a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő személy adott évi bruttó keresete nem éri el a törvényben meghatározott éves keretösszeget (amely 2017-ben 2.295.000 Ft), a kereset mellett a nyugellátás is korlátozás nélkül felvehető. Ha a kereset meghaladja az éves keretösszeget, az ellátás folyósítását a következő hónap első napjától a tárgyév végéig (de legfeljebb az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig) szüneteltetni kell.

 

  1. január 1-jétől a nyugdíj mellett végzett munkával szerzett, nyugdíjjárulék alapját képező keresetek alapján járó félszázalékos nyugdíjnövelést már nem kell kérelmezni, a növelést az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság hivatalból állapítja meg.

 

Dávid Ferenc

főosztályvezető-helyettes

Békéscsabai Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

További programok »

FEL