A népi kultúrát viszik közelebb az emberekhez szombaton

2018. október 5. 12:17 | Gyemendi Réka

A Nefelejcs Népdalkör és a Csabagyöngye Kulturális Központ szervezésében rendezik meg a Közös kincseink elnevezésű művészeti találkozót a Csabagyöngye Kulturális Központ Hangversenytermében október 6-án, szombaton.

A programok első része 10-13 óráig, második része 14-18 óráig lesz látogatható. Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: az egész napos rendezvényt hagyományteremtő szándékkal szervezték. Idén egy csokorba foglalják a korábban Mezőmegyeren, Jaminában és Orosházán, a Szent Mihály napi rendezvényeken megvalósított programokat. Céljuk, hogy a népi kultúrát, a népdalt közelebb vigyék az emberekhez. A rendezvény főként amatőr művészeti csoportoknak kínál bemutatkozási lehetőséget széles közönség előtt, de rajtuk kívül profi fellépők is bemutatkoznak.

Hajnal Edit, a Csabagyöngye Kulturális Központ térségi közművelődési szolgáltatásainak osztályvezetője kiemelte: a meghívott művészeti csoportok aktív résztvevői lesznek minden programnak, hiszen azon kívül, hogy fellépnek, egymásnak is bemutathatják tudásukat. A látogatók többek között helyi népdalkörökkel (például a Csaba Népdalkörrel vagy az Arany Menyecske Népdalkörrel), citera- és népi zenekarokkal, egyéni szólistákkal és néptáncosokkal is találkozhatnak.

Bukvai Istvánné, a Nefelejcs Népdalkör elnöke hangsúlyozta, hogy a meghívottak köre idén bővül, ugyanis az általános iskolás és a középiskolás diákokat is megszólították. Így a népmese mint a népi kultúra egyik fontos eleme is kitüntetett szerepet kap a rendezvényen. Hozzátette: a kísérő, helyi értékeket és mesterségeket bemutató programok között szerepel a kosárfonás, amit a gyerekeknek lehetőségük lesz kipróbálni. Továbbá őstermelők is jelen lesznek, ők például mézkóstolóval várják az édesszájú vendégeket.

A szerevzők elárulták: a délután folyamán az aradi vértanúk emlékére egy csoportos színpadi énekkel is készülnek, legalább 50 fő részvételével. A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap 25 éves évfordulójához is kapcsolódik.

További programok »

FEL