A nemzetiségek is szerepet kaptak az Ünnepi Könyvhét programjában

Mint, ahogy arról korábban már beszámoltunk Békéscsaba is csatlakozott az Ünnepi Könyvhét országos programsorozathoz. A Békés Megyei Könyvtárban pénteken délután azonban a könyvek helyett a kultúra és a nemzetiségek bemutatása kapott hangsúlyt. A Belencéres Néptáncegyüttes segítségével ugyanis az érdeklődők betekinthettek a megyénkben élő nemzetiségek történetébe, illetve szokásaiba.

Az együttes műsorában többek között a közönség láthatott dévaványai pásztortáncokat és Békés megyei magyar táncokat, a legfrissebb megyei kutatások alapján. Emellett szeghalmi motívumtáncokat, valamint cigány és román táncokat is bemutatott az együttes. A táncosok művészeti vezetője néprajzi adalékokkal is szolgált az érdelődőknek: többek között bemutatta a népi viseleteket, a táncok eredetét és hátterét is.  A nemzetközi szinten is sikeres Belencéres Néptáncegyüttes először kapott meghívást a megyei könyvtárba, de remélik, hogy nem utoljára.

– Nemcsak a könyvek ünnepét ünnepeljük a napokban, hanem a kultúrát is. Úgy gondolom, hogy mindannyian büszkék lehetünk a Békés megyei néptáncokra és népzenei hagyományainkra is. Ezért döntöttünk úgy, hogy meghívjuk a Belencéres Néptáncegyüttest a Békés Megyei Könyvtárba – árulta el Lukoviczki Anna, a könyvtár igazgatóhelyettese.

Megosztás:

Címke: , , , ,