A nemzeti összetartozást erősítette a szlovákiai magyarok fellépése

2023. szeptember 22. 19:45 | Vincze Attila

Szlovákiai magyar kultúra estet tartottak pénteken a Csabagyöngye Kulturális Központ stégszínpadán. A rendezvényen a Dió Héj citerazenekar és a Megyer Táncegyüttes lépett fel.

Az eseményt a térség országgyűlési képviselője, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke nyitotta meg. Herczeg Tamás kiemelte, hogy a a két felvidéki művészeti csoport a Csorvási Szlovák Önkormányzat meghívására érkezett Békéscsabára. Mint hangsúlyozta: az ilyen és ehhez hasonló produkciók segíthetik a Kárpát-medencében élő magyarok nemzeti összetartozásának érzését is. 

 

 

Előbb a Dió Héj citerazenekar tagjai léptek színpadra, akik Diószegről érkeztek. Az együttes vezetője a behir.hu-nak elmondta, hogy jó kapcsolatot ápolnak a Csorvási Szlovák Önkormányzattal, sok nagymegyeri került ugyanis a kitelepítéskor a településre. Vígh Sándor elmesélte, hogy ők ajánlották a Megyer Táncegyüttest a csorvásiak figyelmébe, hogy jöjjenek el közösen Békés vármegyébe, hiszen korábban már többször jártak itt. A citerások többek között gömöri, csallóközi, illetve bodrogközi népdalokat adtak elő a közönségnek.

 

 

A citerások után a néptáncosok következtek. A Megyer Táncegyüttes Itt-Ott-Hon című műsorában a kitelepítés utáni életet mutatja be a tánc kifejezésmódjának eszközével. A táncosok művészi mozdulatokkal érzékeltették a színpadon, hogy hogyan is lehetett az életet élni a kitelepítés után. Az együttes vezetője kérdésünkre elárulta, hogy a produkciót tavaly, fennállásuk 25. évfordulójára készítették. Mészáros Magdolna megjegyezte, hogy a két szlovákiai magyar együttes régóta ápolja már egymással a kapcsolatot, azonban hossszú idő után léptek fel újra együtt a Csabagyöngye stég színpadán.

További programok »

Kultúra

Csabai nyomdász tanulóknak mutatták be a Budai Krónikát

A Budai krónika egy latin nyelvű kiadvány, melynek eredeti címe: Chronica Hungarorum (A magyarok krónikája). Idén, nyomtatása 550 éves fordulójára kereken 550 darab facsimile kiadást, azaz hasonmás példányt készítettek. Az egyiket, egészen pontosan a 280-as sorszámút péntek délelőtt Farkas Gábor Farkas, az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársa mutatta be csabai nyomdász tanulóknak, a Békés Megyei Könyvtárban,
2023. november 25. 11:15
FEL