A Napsugár bábszínház is a szigorítások könnyítését kéri a kormánytól

2020. november 8. 11:05 | Vincze Attila

Közös levelet írt a Magyar Bábművészek Szövetsége és tizenhárom hazai bábszínház - köztük a békéscsabai Napsugár Bábszínház is - a kultúráért felelős államtitkárnak, hogy a bábszínházak esetében könnyítsenek a nézőtéri távolságtartás szabályain. Az ügy már az operatív törzs előtt van, döntés azonban csak későbbre várható.

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, kedden jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a színházakban a távolságtartás érdekében mostantól csak minden harmadik széken lehet ülni. Ez azt jelenti, hogy két néző között két ülőhelyet üresen kell hagyni, és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyek sem foglalhatók el.

Az új szabályok betartása a bábszínházakban még komolyabb problémát jelent, mert ezentúl a gyerekeket és a szülőket szét kell ültetniük. A bábszínházak ezért azt kérik Fekete Péter kultúráért felelős államtitkártól, hogy a családok esetében tekintsenek el a színházakban a kötelező másfél méteres távolságtól.

A közös állásfoglalásról Lenkefi Zoltánt, a békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója elmondta, hogy már felvették a kapcsolatot az államtitkársággal és igyekeznek megoldást találni a problémára.

- Az államtitkárság pozitívan áll a dolog felé, Fekete Péter államtitkár azt ígérte, hogy igyekszik a kérésünket a kormány felé jelezni. Tudják, hogy az új szabályok betartása a bábszínházakban fokozott problémát jelent. Ha változás lesz a jogszabályban, akkor ezt azonnal jelzik a kulturális intézmények felé – fogalmazott az intézményvezető.

Az igazgató hozzátette, ha marad a jelenlegi szabályozás, akkor valószínűleg sokkal kevesebb család vállalja majd azt, hogy a gyerekekkel elmenjen a bábszínházba. Attól tart, hogy ez a bérlet és jegyeladások drasztikus visszaeséséhez vezet.

 

További programok »

FEL