Orbán Viktor: Éjféltől rendkívüli jogrend és kijárási korlátozás lép életbe

2020. november 3. 20:03 | Vincze Attila

A miniszterelnök kedd este Facebook oldalán közzétett videójában bejelentette, hogy a koronavírus-járvány második hullámának romló számadataira reagálva a kormány szerda nulla órától ismét bevezeti a rendkívüli jogrendet, illetve éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozást vezet be.

A miniszterelnök bevezetőjében kitért az ausztriai járványhelyzetre, ahol már másfélszer annyi az egymillió főre jutó fertőzött, mint Magyarországon. Orbán Viktor elmondta, hogy Magyarország 5-7 nap késéssel követi a fertőzések számát illetően Ausztriát. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor a hazai kórházak december közepére elérik a teljesítőképességük határát. A miniszterelnök kijelentette: ha a vírus terjedése gyors, nekünk is gyorsnak kell lennünk.

Orbán Viktor hangsúlyozta: szerda nulla órától él a rendkívüli jogrend, az Országgyűlést pedig arra kéri, hogy ezt a rendkívüli helyzetet 90 nappal hosszabbítsa meg. Azt is közölte, hogy éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozást léptet életbe a kormány, a szórakozóhelyeket pedig bezárják. Úgy fogalmazott: „Éjfélig mindenkinek haza kell érnie.”

A tömegközlekedésben a zsúfoltság mérséklése érdekében a csúcsforgalomban járatsűrítést rendeltek el, a parkolást pedig újra ingyenessé tették - ismertette a kormányfő.

Rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban és színházakban csak minden harmadik széken lehet majd ülni, és a maszkhasználat kötelező. A hatóságok minden rendezvényt ellenőrizni fognak, ha kell, pénzbírságot szabnak ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be a szabályokat, azonnal bezárják - mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök beszélt arról, hogy a védekezéshez szükséges eszközök a kórházakban rendelkezésre állnak. A kórházi ágyakat illetően hazánk Európában a harmadik, a lélegeztetőgépek tekintetében pedig világelső.

Végül a videóban Orbán Viktor kitért arra is, hogy a végső megoldás a vakcina lesz. Mint mondta: "A vakcina már látótávolságon belül van, addig kell kitartani amíg a vakcina meg nem érkezik." Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány folyamatosan tárgyal az Európai Unióval, Oroszországgal, Kínával és Izraellel is a vakcinák ügyében.

További programok »

FEL