A napokban elkezdik mérni Békéscsaba levegőminőségét

2021. november 29. 17:16 | Vári Bianka

Levegőminőség-mérőállomás érkezett Békéscsabára. Az új szerkezet már a héten elkezdi gyűjteni az adatokat, januártól pedig az országos hálózatba is bekapcsolódhat. A konténer a Jaminai rendelőintézet udvarán kapott helyet, hétfő délelőtt.

A LIFE Hungairy projekt a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. közreműködésével zajlik a megyeszékhelyen, egy olyan konzorcium tagjaként, amely az ország 10 települését érinti. Békéscsabán ennek részeként alakítanak ki többek között új kerékpáros rendszert, valamint telepítik az új, állandó levegőminőségmérő-állomást – mondta el Opauszki Zoltán környezetvédelmi tanácsnok.

– A projektnek a legfontosabb eleme az, hogy Békés megye első állandó telepítésű, folyamatos méréseket biztosító mérőállomása kerül ide a Jaminai Egészségház udvarára. Ez egy óriási előrelépés, amely elősegíti azt, hogy a város a következő években a környezeti adatokra támaszkodva újabb fejlesztési programokat tudjon tervezni – fogalmazott a tanácsnok.

Hozzátette, hogy az elmúlt időszakban több alkalommal ideiglenesen telepített eszközökkel gyűjtöttek adatokat, amely alapján az Országos Meteorológiai Szolgálat meghatározta az új, állandó mérőeszköz telepítésének a helyét.

A mérőállomás az ózon, a szállópor, a nitrogén-oxidok, a szén-dioxid és szén-monoxid szintjét is méri majd, és szolgáltatja az adatokat az országos levegőminőségmérő-hálózat részére – erről már Vass Csaba, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető-helyettese beszélt.

– Két nap alatt üzembe fogják helyezni, majd egy harminc napos próbaidő következik, ahol a próbaüzemet követően kiállítunk egy jegyzőkönyvet, és a területileg illetékes környezetvédelmi hatóság, a Hajdú Bihar Megyei Kormányhivatal várhatóan január első heteiben átveszi a mérőállomás üzemeltetését – mondta Vass Csaba.

További programok »

Önkormányzati hírek

FEL