A nap sztorija – Szabó Győző, a megtestesült macsó

Mai történetünk főszereplője az underground világából jutott el az országos ismertséghez, természetesen több, erős vargabetű után. Ő a megtestesült magyar macsó, jelentsen ez a szó bármit is. Nők által uralt irodákban ott van az arcképe valahol Johnny Depp és Korda György között, jelzésértékkel, hogy milyennek is képzelnek egy alfahímet. Ismerjük meg a népszerű Szabó Győző eddigi pályafutását!

 

A véletlenek

Szabó Győző napra pontosan 48 éve, 1970. július 7-én született Nyírbátorban. Átlagos magyar családban nőtt fel, édesapja cukrász, édesanyja óvónő.

Győzike (forrás: femina.hu)

A nyírbátori srác 14 évesen került fel Budapestre, ahol a Képző- és Iparművészeti Szakgimnáziumba, vagyis a “kisképzőbe” járt, és kollégiumban lakott. Elmondása szerint, amíg a többiek boldogan tekerték a spanglit, ő csak sörözött. Valamit tudhatott, mert bekerült a  Képzőművészeti Főiskolára, ahol reklámgrafikusként végzett. Időközben beszippantotta az 1980-as évek végi, nagyon erős budapesti alternatív szubkultúra.

Tagja lett a főiskola házi zenekarának, a Lacht El Bahhtar-nak, 1986 őszén léptek először színpadra. A következő öt évben minden jelentős budapesti underground klubban és fesztiválon játszottak. A LEB zenéje meglepő, friss, depresszív hangulatával gyakran megütközést váltott ki. Mégis kialakult a saját közönség, 1990-es, – kazettán megjelent – első albumuk 3000 példányban kelt el.

Hősünk a főiskolai évek alatt a zenélés mellett plakátot ragasztott, majd csapos lett a korszak egyik kultuszhelyén, a Tilos az Á-ban. Vajdai Vilmos barátjával gyorsan meg is alapították a Tilos az Á performance színházat, melyet a TÁP színház elődjeként tartanak számon.

A Lacht El Bahtar Érintők című számának videoklipje 1990 körül készült

Az előadások alatt a pultnál iszogató színészek felfigyeltek a tehetségesen bohóckodó fiúra. Első színházi szerepét Csányi Jánostól, a Bárka Színház igazgatójától kapta. Majd 1993-ban bekerült a Katona József Színházba.

A színészi végzettséggel nem rendelkező Hősünk Magyarország egyik legjobb színházában 11 évet húzott le, jobbnál jobb szerepeket játszva, de egyre lejjebb csúszva a kábítószer világába. Végül 2004-ben Zsámbéki Gábor távozásra szólította fel.

 

A tudatosság

A filmen első jelentős sikerét Herendi GáborValami Amerika című alkotásában aratta. A szerep jelentette drogos karrierjének a végét. Egy hónapig feküdt pszichiátrián, a magyar nép egyik nagy doktora Csernus Imre kezelte ki súlyos politoxikomániájából.

A vad korszakból (forrás: blikk.hu)

A Valami Amerika után jött a Kontroll, majd a Magyar Vándor, majd Christopher Lambert-tel és több ismert magyar színésszel együtt szerepelt a felejthető Metamorfózis című alkotásban. A jobb szerepek után azért becsúsztak gyengébbek is, itt elég csak az Egy bolond százat csinál főszerepére, vagy a Megy a gőzős és a Buhera Mátrix kisebb szerepeire gondolni. Elvállalt kellemetlen produkciókat is, úgymint 2008-ban, az Ötvös Csöpi sorozat felélesztésére készült Zsaruvér és csigavér vagy a Barátok közt-ben kapott rövid szerep.

2008-tól az egészen jó improvizációs készségét kamatoztatja a Beugró című televíziós műsorban. 2009-ben kijöttek a Valami Amerika második részével, amely még az első rész sikereit is felülmúlta.

A Szeret, nem szeret című villám-szappanoperában Oroszlán Szonjával nevetette a nézőket.

Vendégszereplőként feltűnt többek között a Merlin, Örkény, Kolibri, Játékszín, a Székesfehérvári Vörösmarty, a Szombathelyi Weöres színházakban. Dolgozott együtt Aschar Tamással és Bozsik Yvettel is.

Eredeti hivatását gyakorolhatta látvány illetve díszlettervezőként a Túlélési gyakorlatok és A kékszakállú herceg csodálatos élete című előadásokban.

2012-től a Thália színház tagja, de sok egyéb színpadon is feltűnik. A mozivászonról is gyakorta ránk köszön, legutóbb a Valami Amerika harmadik részében láthattuk. Televíziós szerepei közül kiemelkedik Stoki rendőr a Mi kis falunkból.

Stoki szerepében (forrás: rtl.hu)

A színpadon és filmen túl

Hősünk tanulva a hazai nagyoktól persze a könybizniszbe is belevágott.

Elsőként 2009-ben utazásainak élményeiről Supertravel címmel adott ki egy színes-szagos-szélesvásznú könyvet, DVD melléklettel.

2012-ben pedig Csernus dokival közösen hozták össze a ToxiKoma című könyvet, ami kábítószeres élményeit örökíti meg. Fennáll a gyanú, hogy a szerzők hitelkártyái, annak is bevételi oldala lehetett a remekmű megjelenésének valódi oka. Promotálás céljából Hősünk akkoriban végigturnézta a teljes hazai bulvármédiát, amiből lett is kisebb haddelhadd. Ugyanis Hajdú „Frizbi” Péter összerántotta a szemöldökét, amikor műsorában huszonnegyedszer mesélte le neki ugyanazokat a történeteket Szabó Győző.

 

Tíz év él Rezes Judittal (forrás: est.hu)

Magánélet

Hősünk első házasságában egy lánya született 1997-ben. Bori, apja nyomdokain kíván járni, színésznőnek készül.

2008 óta él együtt Rezes Judit Jászai Mari-díjas színésznővel. Gyermekük, Mihály Simon 2010. novemberében született.

 

 

 

Konklúzió helyett

Szabó Győző sok más kollégájához hasonlóan színészi végzettség nélkül lett egészen jó színész. Ha a drogokhoz hasonlóan le tudna szokni a bulvármédia túlzott használatáról, akkor néhány évtized múlva akár a nemzet színésze is lehetne. Viszont addig marad Stoki, az ügyefogyott rendőr szerepe.

Isten éltesse Szabó Győzőt!

Megosztás:

Címke: ,