A nap sztorija – Robert De Niro 75 éves

2018. augusztus 17. 14:39 | Diós Zsolt

Legendás filmek legendás színésze, valódi kaméleon. Állítólag nem szereti saját filmjeit, van olyan, amelyet mi sem. Kevésbé válogatós, mint mondjuk Al Pacino, ezért néhány gagyi szerep is becsúszott, de ettől függetlenül az egyik legnagyobb élő hollywoodi színész. A kétszeres Oscar-díjas művésznek saját filmvállalata is van. Robert De Niro 75 éves. Ismerjük meg ezt a páratlan életutat!

 

Bonyolult életkezdet

Robert De Niro napra pontosan 75 éve, 1943. augusztus 17-én látta meg a napvilágot Greenwich Village-ben, New York-ban.

Művészcsaládba született, hiszen angol, német, francia és holland felmenőkkel rendelkező édesanyja, Virginia Holton Admiral festő és költő volt, míg olasz és ír származású édesapja, Robert absztrakt expresszionista festő és szobrász. Egyes információk szerint az 1993-ben elhunyt édesapja homoszexuális volt. Apai ágon a dédszülei Giovanni De Niro és Angelina Mercurio az olaszországi Ferrazzano városából vándoroltak ki az Egyesült Államokba.

1973-ban, 30 évesen (forrás: europress.com)

Szülei elváltak, amikor a kis Robert még csak hároméves volt, így édesanyja nevelte fel a Manhattan szomszédságában lévő Little Italy elnevezésű negyedben.

Hősünk félénk, visszahúzódó gyerek lett, akit társai tejfölösszájúnak csúfoltak. Vonzotta a színészet, tagja lett egy gyerekszínháznak, első szerepét tízévesen kapta az Óz, a csodák csodájában. Felvették egy New York-i művészeti magániskolába, de a versenyszellemet nem kedvelte, ezért egy átlagos iskolában folytatta tanulmányait. Később Lee Strasberg drámapedagógus legendás stúdiójához csatlakozott, ahol kiválóan elsajátította a színészmesterséget.

 

Szenvedés után siker

Hősünk pályája nehezen indult. 1968-tól Hollywoodban nagynevű rendezők kisszerű, felejthető filmjeiben játszott kisebb szerepeket.

1973-ban kezdődött meg együttműködése Martin Scorsese-vel, amelynek első gyümölcse az Aljas utcák volt. 1974-ben Francis Ford Coppola Keresztapájának második részében a fiatal Vito Corleone-t formálta meg. Alakításáért Oscar-díjra jelölték Legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, meg is nyerte a díjat. Az Akadémia történelmében máig egyedülálló, hogy Marlon Brando és Robert De Niro ugyanazon szerep megformálásáért, vagyis Vito Corleone eljátszásáért kapták meg az Aranyszobrot.

Vito Corleone szerepében-Oscart érő alakítás
(forrás: europress.com)

Hősünk a hirtelen jött dicsőség után egyszerre a legnagyobbak között találta magát és pályafutásában világsikerek következtek.

Az 1976-os Taxisofőr a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a legjobb filmnek járó Arany Pálma díjat. Ugyanakkor vélt mondanivalójának hatására egy férfi merényletet követett el Ronald Reagan elnök ellen. Szóval – finoman fogalmazva – zajos fogadtatásban részesült az alkotás. Azóta legenda.

1978-ban jött Michael Cimino A szarvasvadász című mozija, majd 1980-ban a Dühöngő bika főszerepéért megkapta második Oscarját is, immár főszereplőként. A bokszoló Jake La Motta hiteles megformálása érdekében egy időre családjával is megszakította a kapcsolatot, ökölvívók között élt inkognitóban, és negyven kilót hízott.

 

Szinten tartás

Max Cady szerepében, a Rettegés foka című moziban (forrás: europress.com)

A nyolcvanas évek Robert De Niro-filmjei közül kiemelkedik a Volt egyszer egy Amerika Sergio Leone rendezésében, a Zuhanás a szerelembe Meryl Streep oldalán és A misszió Jeremy Irons-szal.

1988-ban Jane Rosenthal-lal együtt Tribeca Productions néven saját filmvállalatot hozott létre. Ez számos film elkészítését tette lehetővé, amelyekben De Niro producerként, rendezőként és színészként is közreműködött.

A kilencvenes éveket a Nagymenőkkel indította, majd 1993-ban rendezőként is bemutatkozott a Bronxi mesében. A kiváló Casino, a felkavaró Pokoli lecke, a drámai Marvin szobája és az akciódús Ronin után 1999-ben új terület felé kacsingatott, és kipróbálta magát a vígjáték műfajában. Az ő főszereplésével készült Csak egy kis pánik című vígjáték fergeteges siker lett, három év múlva folytatódott is a Még egy kis pánikkal.

2000-ben belevágott az Apádra ütök című komédiába Ben Stiller-rel, amely olyannyira bevált a téma, hogy 2004-ben a Vejedre ütökkel, 2010-ben pedig az Utódomra ütökkel folytatódott.

Az ügynökség című CIA-dráma kedvéért 2006-ban ismét beült a rendezői székbe, a főbb szerepeket ebben De Niro mellett Matt Damon és Angelina Jolie játszotta.

 

Süllyedés

A 2010-es években népszerű fiatalokkal, úgymint Anne Hathaway, Jason Statham, Clive Owen vagy Bradley Cooper és régi nagyágyúkkal, mint Michelle Pfeiffer, John Travolta, Morgan Freeman, Michael Douglas, Kevin Kline vagy Sylvester Stallone égette magát a filmvásznon. A kiváló pályafutást sajnos a 2016-ban bemutatott Nagyfater elszabadul című vígjátékkal sikerült a nulla irányába konvergálni.

Hősünk azonban idén javíthat, ugyanis érkezik a The Irishman című Martin Scorsese mozi, melyben Al Pacino és Joe Pesci oldalán domboríthat újra felejthetetlent.

 

Díjak és elismerések

Hősünk hiába érte el a hetvenedik életévét, szemernyit sem fáradt. Ma is Hollywood egyik legkeresettebb sztárja, nem ritka, hogy évente négy-öt filmben is játszik. Legutóbb 2012-ben jelölték Oscar-díjra, ez volt a hetedik jelölése, ezúttal a legjobb mellékszereplő kategóriában a Napos oldal című filmben nyújtott alakításáért.

Számos kitüntetése között van egyebek között a Becsületrend lovagja cím és az Amerikai Filmintézet életműdíja.

2010-ben az Arany Glóbusz díjkiosztó ceremónián Cecil B. DeMille-díjjal tüntették ki.

Ugyanebben az évben művészeti díjat alapított elhunyt festőművész apja emlékére, olyan művészeknek ítélik oda a díjat, akik apjához hasonlóan egész életüket a művészetnek szentelték.

Népszerűségét és szakmai elismertségét mutatja, hogy 2011-ben a Cannes-i Filmfesztivál zsűrielnöke volt.

Feleségével, Grace Hightower-rel (forrás: europress.com)

Nobu

Hősünk résztulajdonosa a Nobu nevű japán étteremláncnak, amelyet még az 1990-es években kezdett kiépíteni egy japán séffel, Nobuyuki Matsuhisa-val. Azóta az étterem a sztárok egy kedvenc helyévé nőtte ki magát, és ma már számos nagyvárosban megtalálható. Ilyen többek között New York, London, Tokió, Párizs, Hongkong és 2010 októbere óta Budapest is. A magyarországi étterem megnyitóján a színész is megjelent.

 

Magánélet

A filmcsillag nem sok sikerrel próbálja óvni magánéletét a szenzációra éhes bulvárlapok elől.

Az egykori színésznőt, Diahnne Abbott-ot 1976. április 28-án vette feleségül, és a nő korábbi kapcsolatából született lányát, Drena-t örökbe fogadta és a nevére vette. Még házasságuk évében megszületett közös kisfiuk, Raphael. A házasságnak 1988-ban vége lett.

Nem sokkal később megismerkedett a korábbi modellel, Toukie Smith-szel, akivel több évnyi élettársi kapcsolat után döntöttek a gyermekáldás mellett. 1995. október 20-án béranya szülte meg a pár ikerfiait, Julian Henry-t és Aaron Kendrik-et. A gyerekek születése után néhány hónappal a kapcsolatnak vége lett.

1997-ben a színész ismét megnősült, feleségül vette a színésznő Grace Hihgtower-t, majd 1998. március 18-án megszületett kisfiuk, Elliot. 2011 decemberében szintén béranya segítségével megszületett második gyermekük, egy kislány, aki a Helen Grace nevet kapta.

A színész hat gyermeke mellett már háromszoros nagypapa is: van egy unokája a fogadott lánya, Drena után, és két unokája legidősebb fia, Raphael után.

Interjút ritkán ad, ha mégis, válaszai az “igen” és “nem” szavakra korlátozódnak.

Isten éltessen Robert!

További programok »

FEL