A nap sztorija – Pierce Brosnan, tűznyelőből örök sármőr

2019. május 16. 12:41 | Diós Zsolt

A behir.hu napi rovatában ma egy olyan embert mutatunk be, aki ugyan zsánerszínész, de az európai iskolában tanulta a szakmát és mindig tisztában volt a saját határaival. Immár negyven éve hullámvölgy nélkül jelen van a filmgyártásban. Otthon van az akciófilmek világában, jó a humora és ideális az alkata romantikus filmekhez. Hosszú pályája során nagyon különböző filmekben szerepelt, mert mindig más-más arányban volt jelen az akció, a humor és a romantika. Ma ünnepli 66. születésnapját Pierce Brosnan, akiről kevesen tudják, hogy a filmezés előtt tűznyelőként is dolgozott. A világ nőinek egyöntetűen egyik legkedvesebb színészének pályafutását mutatjuk be. Tartsanak velünk!

 

Festő és tűznyelő

Pierce Brendan Brosnan napra pontosan 66 esztendeje, 1953. május 16-án látta meg a napvilágot Drogheda-ban, Írországban, Thomas Brosnan és May Smith egyetlen gyermekeként. Navan-ben, County Meath-ben nőtt fel. Édesapja elhagyta a családot, mikor Pierce csecsemő volt. 4 éves korában édesanyja Londonba költözött egy nővéri állás miatt, így ettől kezdve nagyszülei, Philip és Kathleen Smith nevelték. Haláluk után Londonba ment és megkezdte tanulmányait.

Az 1970-es években (forrás: pinterest,com)

16 évesen úgy döntött, hogy festő lesz, ezért otthagyta az iskolát, majd beiratkozott a művészeti intézménybe. 1969-ben egy próbán tűznyelők mutatták be különféle trükkjeiket. Nagyon elnyerte tetszését és úgy döntött csatlakozik a társasághoz, így megtanulta a tűznyelés technikáját. Egy cirkusz ügynök fel is figyelt a tehetségére és 3 évig alkalmazta. 1973-ban visszaült az iskolapadba ás a londoni Drama Centre-ben tanult színészetet.

 

Színpadról az Újvilágba

Hősünk 1976-ban befejezte színészi tanulmányait és a York Theatre Royal-ba szerződött, ahol a Várj, míg sötét lesz című darabbal debütált a világot jelentő deszkákon.
40 éve, 1979-ben elkezdődött pályafutása a filmvásznon is. Eleinte kisebb mellékszerepeket kapott olyan filmekben, mint A kristálytükör meghasadt vagy a Hosszú nagypéntek.
A nagy áttörést az ABC sorozata hozta meg, az Újvilági rapszódia. Ennek köszönheti ugyanis, hogy 1982-ben megkapta a Remington Steele címszerepét. Feleségével és gyerekeivel a forgatás helyszínére, Los Angelesbe költözött.
A széria négy éven keresztül ment, Hősünkből pedig hatalmas sztár lett Amerikában.
1984-ben már felröppent a hír, hogy Brosnan veszi át Roger Moore helyét a James Bond-filmekben, Pierce azonban szerződésbeli kötelezettségei miatt nem vállalhatta el a szerepet, így Timothy Dalton lett az utód. Aki viszont két film után visszalépett, ezért Hősünk újra terítékre került.

 

James Bond megmentője

A Remington Steele sorozatban (forrás: nlcafe.hu)

1994 június 8-án aztán hatalmas sajtótájékoztatón mégis az ötödik James Bondként mutatkozott be.
Hősünk három Bond filmre írta alá a szerződést, de nem volt kizárt, hogy egy negyedik részben is ő alakítja majd a britek népszerű ügynökét.
Az első mozit 1995-ben mutatták be Aranyszem címmel, mely 350 millió dolláros bevételével az év negyedik legnagyobb kasszasikere lett és ezzel a második legsikeresebb Bond film. Az alkotók később elismerték, hogy sikertelenség esetén ez lett volna az utolsó 007-es film, de Pierce megmentette az ügynök életét.
1997-ben mutatták be A holnap markában mozit, majd 1999-ben következett a harmadik, A világ nem elég címmel, melyek szintén sikeresek lettek. Azonban a 2002-ben megjelent Halj meg máskor már vegyes kritikákat kapott.
Nem sokkal a Halj meg máskor megjelenése után a média erősen érdeklődött a karakter sorsát illetően: Brosnan marad vagy leváltják egy fiatalabb generációs színészre. 2004 júliusában viszont Hősünk rendkívül bölcsen bejelentette, hogy megválik a szereptől és átadja másnak a lehetőséget, hogy életre keltse Bond figuráját.

 

Folytassa felség!

A 007-es filmekkel egyidőben több sikerprodukcióban is játszott: Támad a Mars!, Dante pokla, A Thomas Crown ügy, A panamai szabó.
A Bond utáni filmjei közül kiemelkedik Az utolsó gyémántrablás című film, melyben Salma Hayek és Woody Harrelson oldalán játszott.

A senki fiában (forrás: amc.com)

A 2005-ös Matadorban egy fáradt, neurotikus bérgyilkost alakított kiválóan. A film többnyire pozitív értékelést kapott, Brosnan-t pedig Golden Globe-ra jelölték „a legjobb színész musical és vígjáték” kategóriában.
2006-ban a szintén ír származású Liam Neeson-el játszott együtt A múlt szökevénye című moziban, majd 2007-ben negatív karaktert játszott a Próbatétel című thrillerben.
2008-ban megkapta Sam Carmichael karakterét a Broadwayon nagy sikerrel játszott ABBA musical, a Mamma Mia! filmadaptációjában. A másik két szerencsést Colin Firth és Stellan Skarsgård, míg a fiatalon tévelygő anyukát Meryl Streep alakítja.
2010-ben mutatták be a Szellemíró című politikai thrillert, melyben egy kegyvesztett brit miniszterelnököt alakít. A film rendezője és producere Roman Polański volt, aki elnyerte a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medvét a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.
Az utóbbi időben, miután a tévésorozatok minden korábbinál fontosabbak lettek a filmvilágban Hősünk is visszatért a televízió képernyőjére is. Az AMC remek sorozatában, A senki fiában játszik nagyszerűen.

 

Magánélet

Feleségével tavaly (forrás: hellomagazine.gom)

Pierce Brosnan megszámlálhatatlan mennyiségű nőt csábított el a filmekben, a magánélete ehhez képest mindig is nagyon kiegyensúlyozott volt.
1977-ben ismerte meg Cassandra Harris színésznőt, 1980-ban vette feleségül, egy közös gyerekük született. Brosnan sajátjaként nevelte felesége előző házasságából született két gyerekét, örökbe is fogadta őket. Cassandra Harris 39 korában, petefészekrákban meghalt.
1994-ben, Mexikóban találkozott Keely Shaye Smith, amerikai újságírónővel. Majd 2001-ben Írországban megesküdtek. Két fiúk született, Dylan Thomas 1997-ben és Paris Beckett 2001-ben. Családjával jelenleg Malibun, Kaliforniában él, de a hawaii Kauai szigeten is van egy háza, ahova sűrűn járnak kikapcsolódni.
2013. június 28-án adoptált lánya, Charlotte elhunyt szintén petefészekrák következtében.

Hősünk 2001 óta a UNICEF egyik írországi nagykövete.
Kikapcsolódásként tájképeket szokott festeni. Ezeket rendszeresen árverésre bocsátja és a bevételből a környezetvédelmet támogatja. Jótékonysági adományain túl ahol csak teheti, szót emel a környezet védelmének érdekében és számos természetfilm narrátora is volt már.
A zöld civilek mellett a nők és gyermekek egészségéért küzdő szervezeteket is támogatja.

 

Köszöntés

Nem minden színésznek sikerül méltósággal és kellő körültekintéssel kezelnie korának változását. Hősünk ebben mindenképpen példamutató módon járt el, mert akár akciófilmről, akár romantikus filmről volt szó, mindig annyi éves szereplőt játszott benne, amennyit kellett. Se többet, se kevesebbet. Lám így is lehet, és mint látjuk így sem múlt el úgy év, hogy legalább egy premierje ne lett volna. Megtalálták a megfelelő szerepek, de az is lehet, hogy ő találta meg őket magának.

Ezért is kedveljük.
Isten éltessen Pierce!

FEL