A nap sztorija – Ma 62 éves a Lindát alakító Görbe Nóra

2018. szeptember 3. 11:33 | Diós Zsolt

Az 1980-as évek elején, szombat esténként kiürültek az utcák, az emberek a tévékészülékek előtt várták, hogy egy 40 kilós kislány sárga Babettáján beguruljon a nappaliba és rendet tegyen a nagy magyar alvilágban. A 100-150 kilós bűnözők sorra estek és borultak fel, amikor a lány lábáról lekerült a klumpa papucs. A behir.hu időutazó rovatában ma a Linda szerepével országos ismertséget szerző Görbe Nóra életpályáját mutatjuk be. Tartsanak velünk!

 

Az életpályát az apai vérvonal befolyásolta 

Görbe János, Megyeri Éva és Nóra (forrás: nlcafe.hu)

Görbe Nóra napra pontosan 62 esztendeje, 1956. szeptember 3-án született Debrecenben. Édesanyja Megyeri Éva pedagógus, édesapja a kalandos életű Görbe János, Kossuth-díjas színész. Görbe János segédmunkás, majd szobafestő volt a színészi pálya előtt. Drámai ereje, természetes játéka az egyszerű emberek jellemét, sorsát hitelesen ábrázolta színpadon és filmen egyaránt. 1941-ben az Emberek a havason című filmben kapott szerepet. A film művészeti fődíjat kapott és Görbe János színészi játékát is kiemelték az 1942-es Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. Összesen ötször nősült, sorban a harmadik felesége volt Megyeri Éva. Nóra négyéves volt, amikor az édesapa elhagyta családját. Később nem vett részt a gyermeknevelésében.

Nóra gyermekkorában balettozni tanult, majd ritmikus sportgimnasztikára járt. Tanulmányait zenei általános iskolában és nyelv tagozatos gimnáziumban végezte, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskola dráma szakán tanult Horvai István és Kapás Dezső osztályában 1975–1979 között. Csoporttársa volt többek közt Bán János, Dörner György és Gáspár Sándor, de Görög László és Frajt Edit is.

1979–1986 között a Mafilm társulatának tagja volt. 1981 óta taekwondozik, zöld-öves.

 

Linda

Hősünknek az országos ismertséget a Linda című magyar televíziós filmsorozat szállította az 1980-as években.

Az első szezont 1984-től, a másodikat 1986-tól, a harmadikat 1989-től vetítette a Magyar Televízió. 1984 és 1987 között 10 rész, 1987 és 1991 között 7 rész készült. A második évadba gyártóként a MAFIM mellet bekapcsolódott a Tele P-Art Produkciós Iroda is, akik az évtized másik sikersorozatát, az Angyalbőrbent is készítették.

 

Linda rendet tesz (forrás: blikk.hu)

 

A sorozat rendezője Görbe Nóra akkori férje, Gát György volt, majd a harmadik évadban Szurdi Miklóssal közösen rendezték az epizódokat. A főszerepeket Görbe Nóra mellett Szerednyey Béla, Bodrogi Gyula és Pécsi Ildikó alakították.

A sorozaton újabb és újabb generációk nőnek fel, kedveltsége továbbra is töretlen. A 2002-ben bemutatott újabb részek a régebbi epizódoktól eltérően folytatásos történetet alkotnak. Ez a széria azonban nem ért el olyan hatalmas sikert, mint az 1980-as évekbeli Linda.

 

A legendás főcím:

 

Amennyiben létezik olyan olvasó, aki nem ismei a történetét, annak néhány mondatban összefoglaljuk: Veszprémi Linda, a végzős gimnazista lány elhatározza, hogy rendőr lesz. Környezete azonban nem tartja jó választásnak ezt a szakmát: édesapja és tanárai szívesebben látnák őt biológusként vagy kutatóként, sőt osztálytársai rendszeresen kigúnyolják a mániájáért, ő azonban rájuk se hederít. Emődi Tamásnak, az egyik osztálytársának viszont megtetszik Linda, s udvarol neki. A lány az apjával él, aki epizódszínészként keresi a betevőt és akit szerelmével üldöz a szomszédasszony. Lindát a rendőrségen nem veszik komolyan egészen addig, amíg egyre több bűncselekményt old meg, sajátos módszereivel.

 

 

Lindán túl

Az egyik lemezborító (forrás: discogs.com)

Hősünk a sorozat és tévéfilmek mellet több mozifilmben is feltűnt. Ezek közül kiemelkedik a Dögkeselyű, a Könnyű testi sértés és a Jób lázadása.

Színházi színészként fellépett többek között a Veszprémi Petőfi Színházban, a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban, a Radnóti Miklós Színházban, a Játékszínben, a Vidám Színpadon és az Újpest Színházban.

A népszerűséget kihasználva a zenei pályán is megjelent. 1985–86-ban a korszak egyik legnépszerűbb zenekarában, az R-GO-ban énekelt, majd az Első Emelethez igazolt és 1987–88-ban velük lépett fel. 1990–2003 között pedig a Bojtorján zenekar énekese lett.

Több szólólemeze is megjelent. Az 1980-as években felnőtteknek szóló lemezt készített, többek között Szikora Róberttel, a későbbiekben inkább gyermekeket szólította meg zenés és mesés albumokkal.

Televíziós műsorvezetőként is láthattuk a Vasárnapi turmix című magazinban és a 112 elnevezésű bűnügyi műsorban.

 

 

Magánélet

Ahogy azt fentebb is jeleztük, Görbe Nóra első férje a Linda című sorozat rendezője, Gát György volt. Anna lányuk 1983-ban, Márton fiúk pedig 1989-ben született. Útjaik azonban elválltak egymástól.

 

Görbe Nóra manapság (forrás. ripost.hu)

 

Nóra 2006-ban házasodott össze dr. Ormos Péter fogorvossal, akivel boldog kapcsolatban élt, de súlyos betegség következtében 2016. augusztus 14-én elhunyt.

A színésznőről legutóbb, augusztus közepén hallottunk hírt. Akkor egy interjúban kifejtette, hogy hiába múlt el 60 éves, nem érzi magát annyinak. Hozzátette, hogy saját korosztályának férfitagjaival nem tud mit kezdeni, de egy fiatalabb férfival újra boldog lehetne.

 

Isten éltesse Görbe Nórát!

További programok »

FEL