A nap sztorija – Kovács Lázár, a vicces szakács

2018. december 6. 14:09 | Diós Zsolt

A behir.hu napi rovatában egy olyan szakácsot mutatunk be, akit elsőként neveztek séfnek a magyar televíziózás történetében. Korábban csak nők vagy Benke Laci bácsik habarták a rántást, panírozták a sertéskarajt. Mindössze segíteni próbáltak a háziasszonyoknak, nem az volt a cél, hogy show-t csináljanak a konyhában. A kereskedelmi tévék viszont ezen a területen is hatalmas változást hoztak: életérzést, humort és új recepteket kevertek a hétköznapokhoz. E trendnek volt úttörője Kovács Lázár. Ismerjük meg életútját! Tartsanak velünk!

 

 

Pesti gyerek az Alföldön

Kovács Lázár napra pontosan 42 esztendeje, 1976. december 6-án látta meg a napvilágot Budapesten. Szüleiről, ifjú koráról szinte semmit nem tudni. Ezekről az évekről annyit tart fontosnak, hogy gyermekkora nyarait Kunszentmártonban töltötte a nagyszüleinél, akik igazi családi kisvállalkozást működtettek. Ott a konyha körül zajlott az élet, a disznóvágás, a csirkepucolás, az aratás vagy a gyümölcsszedés jelentette a mindennapokat.

A nagymamájával közös főzések alkalmával töviről hegyire megismerte a nyersanyagokat, s mélyen belé ivódott a magyar konyha alappilléreit alkotó vöröshagyma, fűszerpaprika, paradicsom, tölteni való paprika és a finom házi tejföl íze. Ez, vagyis a számára izgalmas falusi konyha volt az a hely, ahol megpecsételődött a sorsa és eldőlt: szakács lesz.

 

 

Végig a ranglétrán

A Receptklub indulásakor (forrás: blikk.hu)

Szakmai pályafutását 1991-ben, a Budai vár egyik legelegánsabb éttermében, az Alabárdos Étteremben kezdte mosogatófiúként. Látva igyekezetét és rátermettségét, egyre komolyabb feladatokat kapott, hamarosan szakáccsá léptették elő.

Időközben részt vehetett a Finnországban rendezett Chaine des Rotisseurs gasztronómiai világversenyen, ahol a negyedik helyen végzett. Pár évvel később ismét kijutott a gasztronómiai megmérettetésre, melyet Kaliforniában tartottak, ahol már dobogós harmadik helyezést ért el.

A nemzetközi sikereknek köszönhetően 1996-ban Patrick Pagés, híres francia séf meghívta egy tanulmányútra Franciaországba, amelynek részeként bejuthatott a Ritz szálloda konyhájába is.

Az Alabárdos Étteremben többek között vendége volt a spanyol királyi pár, Roger Moore, valamint Plácido Domingo is. Konyhafőnöksége alatt az éttermet Magyarország 10 legjobb étterme közé választották, amely hatalmas szakmai elismerés volt és csapatával megnyerte a „Vendéggel a Vendégért” elismerést, melynek fődíjaként 1998-ban tovább képezhette magát Dél-Afrikában, Johannesburgban.

Hamarosan teljesült az a féltve őrzött álma, amelyet még iskolásként, a gyakorlati ideje megkezdésekor tűzött ki elérendő célként: kinevezték az Alabárdos üzletvezetőjévé.

 

 

A tévés főzőműsorok története

Az első televíziós főzőműsort 1936 decemberében közvetítette Angliában a BBC. A téma: 15 perc alatt elkészíthető ételek. Az adás egyszerre volt oktató jellegű és ételbemutató, gyakorlatilag a mai főzőshow-k előfutára.

Kísérleti jelleggel tűzték műsorra a televíziózás hőskorában, de gyakorlatilag innen datálható a BBC máig töretlen népszerűségű főzőműsorainak kezdete. Aki pedig elsőként állt a kamerák elé, nem volt más, mint a művésznevén elhíresült Moira Meighn.

A számos szakácskönyv és háztartásvezetési útmutató szerzőjeként ismertté vált hölgynek néhány évtizedes szünet után megszámlálhatatlan követője akadt, de mindenképpen ő volt az első.

Hazánkban Molnár Margit volt az első magyar főzőműsor létrehozója. Főzőcske, de okosan című műsorával az 1980-as évektől ismertette meg a nézőket az egészséges táplálkozással és a zsírszegény ételekkel.

 

 

Séf a képernyőn

Hősünket 2000-ben az RTL Klub Receptklub című, gasztronómiai műsorának szakmai műsorvezetői szerepére Szűcs László, a műsor producere fedezte fel.

Az RTL főzőműsor receptje arra épült, hogy a napi adásokat elsősorban gyesen otthon lévő anyukák és nyugdíjas nénik nézik,  szívüknek kedves lehet, ha szimpatikus fiatalemberek vezetik az adást. Vettek hát két jóképű legényt, egy fiatal profi szakácsot, Kovács Lázárt és egy, máshonnan már ismert, de szemmel láthatóan kívülállót, ez a szerep Kaszás Gézáé lett. A már komikus alaphelyzetet sok vidámsággal fűszerezték és nekiálltak a receptgyártásnak, gyűjtésnek. A Receptklub minden délelőtt jelentkezett, hogy megkönnyítse az aznapi ebéd elkészítését. Hétvégén pedig egy show keretében Lázár megküzdött egy kihívóval. Hősünk és a műsor készítőinek becsületére legyen mondva, időnként alulmaradt.

 

Újra együtt főz Lázár ás Géza (forrás: TV2.hu)

 

Időközben, 2005-ben, közel 15 év után elbúcsúzott az Alabárdos Étteremtől, és megnyitotta saját éttermét, amelyet szerényen csak Lázár Vendéglőjének nevezett el. Emellett számos kulináris rendezvény házigazda szerepét töltötte be, mellyel komoly kapcsolatokat épített ki.

A televíziós karrier első állomása az RTL Klubon 2008-ig tartott. Lázárt abban az évben hazánk washingtoni nagykövete arra kérte, hogy a Magyar Kulturális Évad keretében vegyen részt a magyar kultúra és a magyar gasztronómia népszerűsítésében. A feladat során betekintést nyert a külügyi munkába és annak különleges ágába, a gasztro-diplomáciába. Az amerikai fővárosban eltöltött idő alatt sokat tett a magyar konyha megismertetéséért és elfogadásáért.

Hazatérése után jelent meg első szakácskönyve, Az amerikai küldetés, mely a washingtoni élményeket, és ízeket dolgozta fel, tárta az olvasók elé. 2009-től a tisztán magyar tulajdonú CBA bolthálózat séfmestereként népszerűsítette a magyar alapanyagokat és termékeket, emellett rendszeresen vállalt food stylist, gasztronómiai tanácsadói és műsorvezetői feladatokat televíziós műsorokban és rendezvényeken egyaránt.

2010-ben jelent meg második szakácskönyve Magyarország kedvenc ételei címmel, melyben a klasszikus, tradicionális receptek megreformálásával modern formába öntötte hazánk kedvenc ételeit.

A televíziózáshoz 2012-ben tért vissza a TV Paprikán, ahol több műsor házigazdájává vált.

 

Manapság

Családjával (forrás: 24.hu)

Október végén, 18 évvel a Receptklub indulása után a TV2 csoport LiChi TV-jének kreatívjai azt találták ki, hogy 10 év kihagyás után újra összehozza a Kovács Lázár – Kaszás Géza párost és adnak nekik egy, A retro konyhasó című műsort.

Kovács Lázár a forgatás mellett pillanatnyilag Spanyolországban segít beindítani egy éttermet. Munkáját követni lehet közösségi oldalán, ahol meglehetősen aktív életet él.

Magánéletével meglehetősen sokat foglalkozik a média bulvárszekciója. Felesége Kovács-Siklósi Melinda, akivel 3 közös gyermekük született. Nagyobb botrány akkor robbant ki körülötte, amikor házasságon kívüli kapcsolatában gyermeke született Bíró Andreától.

Isten éltesse Kovács Lázárt!

További programok »

Itthon

Radikálisan csökkent az egészségtelen élelmiszerek mennyisége

Magyarország 2019-ben radikálisan csökkentette a szív- és érrendszeri betegségekben jelentős szerepet játszó transzzsírsavak mennyiségét az élelmiszerekben, ezzel követendő példává vált az uniós tagállamoknak - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vasárnap az MTI-vel.
17:29
FEL