A nap sztorija – Jamie Oliver, a pucér szakács

2019. május 28. 13:09 | Diós Zsolt

A behir.hu napi rovatában ma egy olyan embert mutatunk be, aki megváltoztatta az ételekről és a főzésről alkotott eddigi elképzeléseinket. Amikor 20 esztendeje, 1999-ben feltűnt a képernyőn, akkor mi, akik gasztronómia terén Benke Laci bácsin és Lajos Mari nénin szocializálódtunk, rácsodálkoztunk, hogy nem csak görcsösen, karót nyelve lehet főzni, hanem felszabadultan, sőt vidáman, hiszen a főzés nem feladat, hanem szórakozás és kikapcsolódás. Jamie Oliver brit sztárséf, étteremtulajdonos, könyvszerző, reklámarc, nemzetközi üzletember és lelkes aktivista. Mindent elért, amiről valaha álmodott, de még ennél is többet akar: rávenni az embereket az egészséges étkezésre és így megváltoztatni a világot. Nézzük, hogy mitől sikeres Jamie Oliver konyhája azok körében, akik főznek, és azok közt, akik esznek! Történetünkben rávilágítunk a múlt heti hírre is, mely szerint csődeljárás indul étteremlánca ellen. Tartsanak velünk!

 

 

„Az évek során egyvalamit biztosan megtanultam: hallgatnom kell a megérzéseimre.”

A Scarlet Divison zenekar (forrás: amazon.com)

James Trevor Oliver 44 esztendeje, 1975. május 27-én látta meg a napvilágot egy kis essexi faluban, Claveringben. Szülei népszerű éttermében, a The Cricketersben cseperedett fel, és nem kellett hozzá sok idő, hogy egyedül szeleteljen, daraboljon és aprítson a konyhában.

11 éves korában néhány haverjával megalapította a ma is működő Scarlet Division együttest, mely több műsorának szállított zenét.

Az általános iskola után Londonban tanult vendéglátást a Westminster Catering College falai között, majd Antonio Carluccio híres olasz éttermében kezdett dolgozni. Itt ismerkedett meg az olasz séffel, Gennaro Contaldóval, akit azóta is mentorának és egyik legjobb barátjának tart.

 

 

„A gyilkosságok a halálesetek 0,8 százalékát teszik ki, a nem megfelelő táplálkozás 60 százalékot, mégsem beszél erről senki.”

Jamie foglalkozása a szenvedélyévé vált, robbanékonyságával, közvetlen stílusával bárhol, bármikor képes volt kapcsolatot teremteni. Kis olasz robogóján új kulináris élmények után kutatva bejárta London legelegánsabb negyedeit. Már az olasz ételeiről híres River Caféban dolgozott, amikor a 90-es évek végén felfigyelt rá a BBC.

Önálló műsort kapott A pucér szakács címmel, és miközben rock and roll ritmusra főzött, pőrére vetkőztette a recepteket, csak a legszükségesebb összetevőket alkalmazta. Vagyis a cím az általa elkészített ételek egyszerűségére utal, s semmi köze sincs a meztelenséghez.

Jamie a hétköznapi emberek egyszerű nyelvén beszélt és imádta megfogni, szagolni, vágni, keverni és természetesen megkóstolni az ételeket. Hamarosan Anglia-szerte a "mi Jamie-nkként" emlegették, és a műsor alapján kiadott szakácskönyve napok alatt bestseller lett. A pucér szakács sorozat és két folytatása több mint 30 országba jutott el, 2001-ben BAFTA-díjat kapott.

A mentorral és örök baráttal, Gennaro Conatldoval (forrás: royalcaribbean.com)

 

 

„Ez a jövő. Ez az egyetlen út.”

Oliver a valóságshow és a dokumentumfilm keverékére emlékeztető műsorát roadshow-vá alakította, bejárta Nagy-Britanniát, majd Ausztráliát és Új-Zélandot. A mindössze 26 éves fiatalember "világjelenség" lett, olyannyira, hogy Tony Blair akkori miniszterelnök személyesen kérte fel, hogy a szigetországba látogató olasz kormányfőnek, Massimo D'Alemának főzzön vacsorát.

2003-ban Bertie Ahernt, az ír kormány volt elnökét kápráztatta el, majd 2009-ben a G20 londoni csúcstalálkozójának résztvevői élvezhették fogásait. A finomságokat Fifteen nevű éttermének tanoncai szolgálták fel, akik hátrányos helyzetű munkanélküli fiatalok közül kerültek ki.
A Fifteen ötlete 2001-ben pattant ki a fejéből, mert elérkezettnek látta az időt, hogy sikereiből visszaadjon valamit az embereknek.

iválasztott tizenöt esélytelen, iskolázatlan fiatalt, a saját pénzéből és idejéből tanította őket, hogy azután saját vadonatúj étteremében és más elegáns éttermekben kaphassanak állást. Mindezt a Jamie konyhája című dokumentumfilm örökítette meg.

Jamie eredményeinek elismeréseként 2003-ban felvették a Brit Birodalmi Rend tagjainak sorába. Ugyanebben az évben a Fifteen jó néhány rangos díjat is besöpört, sőt néhány éven belül Amszterdamban, Cornwallban és Melbourneben is nyitott hasonló éttermeket.

 

 

„Nincs ebben semmi becsapás: lehetséges egyszerre szuperegészséges ételeket enni és jól is lakni.”

Jamie sorra gyártotta a különböző tematikájú sorozatokat, könyveket adott ki, magazint indított, melyeknek egy közös pontja volt – mind sikeres lett.

A forradalmár, aki meg akarja változtatni a világot (forrás: amazon.com)

Jamie eközben az iskolások menzájának fazekaiba is bekukucskált, a szegényes tápanyagtartalmú ételeket látva Feed Me Better szlogennel kampányt indított, Food Revolution címmel pedig internetes petíciót hirdetett. 271 ezer 677 aláírás gyűlt össze, amelyet személyesen vitt el a Downing Street 10-be. Bár szembe kellett néznie a gyerekek és egyes szülők tiltakozásával is, mozgalmának hatására a kormány plusz 280 millió fontot bocsátott az iskolák rendelkezésére a menzák színvonalának javítására.

2010-ben televíziós tevékenységéért Emmy-díjjal tűntették ki.

1999-től 2011-ig volt a nagy brit áruházlánc, a Sainsbury's reklámarca. Saját nevét márkává fejlesztette: étkészlet, konyhai eszközök, kerti bútorok és élelmiszerek is viselik a Jamie Oliver nevet.
2012-óta minden évben ételforradalmi napot tart azért, hogy megváltozzanak az emberek étkezési szokásai, és mindenki tisztában legyen azzal, hogy az étrenddel összefüggő betegségek milyen sok áldozatot szednek.

 

 

„Igazi öröm volt kiszolgálni önöket.”

Magánéletében is teljesen normálisan teljesít. 2000. június 24-én vette el Juliette Nortont, ismertebb nevén Joolst. A párnak három lánya és két fia van, Poppy Honey 2002-ben, Daisy Boo 2003-ban, Petal Blossom Rainbow 2009-ben, Buddy Bear Maurice 2010-ben, a legifjabb River Rocket Blue Dallas pedig 2016-ban érkezett az Oliver családba, mely ma is Jamie szülőfalujában, Claveringben él.
2003 júniusában a Brit Birodalom rendjének tagjává ütötték.

A sikeres vállalkozáson is akadnak azonban néha szépségfoltok. 2014-ben a Union Jack néven nyitott négy londoni pizzázója közül hármat be kellett zárnia, mert ráfizetéses volt. Néhány hónap múlva pedig higiéniai hiányosságok miatt szüneteltetni kényszerült mészárszéke működését.

A múlt héten pedig Jamie „Igazi öröm volt kiszolgálni önöket.” - szavakkal, személyesen jelentette be, hogy kénytelen csődgondnokság alá helyezni vállalatát, amelynek pillére a kéttucatnyi éttermet működtető Jamie's Italian étteremhálózat. Az eljárás a Jamie's Italian étteremlánc 25 egységéből 22-t jelent, valamint a Barbecoa és a Fifteen nevű helyeket. A csődeljárás miatt várhatóan az összesen 1300 dolgozóból várhatóan 1000 ember kerül az utcára.

Mindezek ellenére ő az a srác, aki TED-es előadásában így fogalmazott: “Nem tudom, ti hogy vagytok ezzel srácok, de a körülményekből ítélve, a világ bármelyik bírója, megnézve a statisztikákat és bizonyítékokat, bármelyik kormányt bűnösnek találná, a gyermekekkel való rossz bánásmód miatt. Az a vágyam, hogy segítsenek létrehozni egy erős, fenntartható mozgalmat, melynek a célja, hogy minden gyermeket tanítson az ételekről, hogy a családokat főzésre ösztönözze, és az embereket mindenfelé képessé tegye arra hogy az elhízás ellen harcoljanak.”

 

 

A hét tagú család (forrás: hellomagazine.com)

„A drogokról sok srác tud mesélni, azt viszont nem tudják, hogy milyen íze van a cukkininek.”

Nem kétséges, hogy Jamie Oliver belopta magát szívünkbe az egyszerű, ízletes házi koszt iránti szenvedélyével. Hitvallása, hogy a finom, könnyű ételeket a legjobb alapanyagokból, a legkisebb felhajtással kell elkészíteni. A huszonéves srác számára a főzés egyenlő a boldogsággal és nem utolsósorban a bolondozással, amihez nagyon ért. Az egyszerűség elvét vallja, miközben képes a legbonyolultabb fogások elkészítésére is. Személyesen, a maga egyedi stílusában vezet be minket a konyhaművészet rejtelmeibe, miközben azt sugallja, hogy az egész nem is olyan nagy ügy. A legfontosabb, hogy megtanuljuk élvezni az életet és ezzel együtt a közös családi és baráti étkezéseket.

Isten éltessen Jamie!

Nekünk pedig jó étvágyat!

(A fejezetcímeket Jamie Olivertől kölcsönöztük.)

További programok »

Életmód

Kihagyhatatlan ziccer Nagy Lászlóval

Az egykori Barcelona és a Veszprém kézilabdacsapat csapatkapitánya és a Magyar Kézilabda Szövetség jelenlegi alelnöke Békéscsabán, a Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban járt. A világsztár sportoló, a „Sportcsillagok Békéscsabán” elnevezésű programban kapott meghívást.
2019. szeptember 17. 20:14
FEL