Ezüstéremmel tértek haza a pósteleki Mókus csárda szakácsai

2023. március 30. 09:08 | Vincze Attila

Ezüstérmet szerzett a pósteleki csárda két szakácsa az idei Magyarország étele verseny döntőjében. A nemrégiben Felcsúton rendezett megmérettetésen Gindilla Miklós és Kiss Zsolt a Készülj, hazám! Hizlalhat bennetek… fantázianevű ételükkel a bakonyi sertésszeletet gondolták újra.

Gindilla Miklós, a Mókus Csárda konyhafőnöke a behir.hu-nak elmondta, hogy Kiss Zsolttal közösen már tavaly is részt vettek a felcsúti Magyarország étele versenyen, azonban ételükkel idén a hat ezüstérmes séf között a legjobb pontszámot érték el.

– Az ételünknek négy elemből kellett állnia: a hús, a köret, valamilyen ragu, illetve a mártás. Ezeket az alkotóelemeket kellett az 1848-49-es szabadságharchoz és forradalomhoz, valamint Petófi Sándorhoz igazítva összekomponálnunk úgy, hogy az étel a nagy költőnkhöz valamelyest kötődjön. Az interneten keresgélve találtunk rá arra, hogy Petőfi például a gombát nagyon szerette – fogalmazott a konyhafőnök.

A szakácscsapat másik tagja elárulta, hogy mintegy 10 éve ismerik egymást a csárda konyhafőnökével, így mára egy nagyon jó munkakapcsolat alakult ki közöttük. Kiss Zsolt szerint többek között ennek is köszönhető a mostani kiemelkedő eredmény.

– Mindenkinek volt egy saját ötlete, egy kiindulópontja és hogyha netán valami nem úgy sikerült, akkor a másik tovább építette, tehát ez egy abszolút közös projektnek minősült, amelybe mindenki beleadott valamit magából is. Persze hogyha valaki túl sokat adott, akkor abból nyilván vissza kellett venni, aki kevesebbet, ahhoz pedig hozzá kellett tenni, dehát ez egy ilyen összetett feladat – hangsúlyozta.

Az étterem kínálata alapvetően a magyar gasztronómiai hagyományokra épül, éppen ezért a vendéglátóhely ügyvezetője büszke arra, hogy egy ilyen nívós versenyen is helyt álltak a szakácsok.

– Mind a két fiú nagyon sok ötlettel állt elő, hogy egy kicsit megújítaná a magyar konyhának azt a részét, amit esetleg másképp is lehet csinálni, tehát itt nem a magyaros konyha elhanyagolására gondolunk, hanem hogy másképp, esetleg változatosabban, ugyanabból az alapanyagból, ugyanazokkal az ízekkel ez hogyan lehetséges – magyarázta Vozár Márton

Az ügyvezető hozzátette, szeretné ha a szakácspáros jövőre is elindulna a Magyarország étele versenyen, remélve, hogy akkor már az aranyérmet is sikerül elhozniuk a megmérettetésről.

További programok »

FEL