A nap sztorija – Jeremy Irons, az örök sármőr 70 éves

2018. szeptember 19. 15:28 | Diós Zsolt

Európában a színészek többsége színházban kezdi kibontakoztatni mesterségét. A szakmáját rendesen megtanulja, a teste minden porcikájával játszik, így bármilyen szerepben helytáll. Ezzel szemben az Egyesült Államokban többnyire felfedezik a színészeket, a gigastúdiók vadásznak az aktuális trendhez illeszkedő karakterekre. Ezért van az, hogy a kontinenstársaink, ha eljutnak az újvilágba, akkor azonnal meghódítják Hollywoodot. A behir.hu mai, időutazó rovatában egy ilyen művészt mutatunk be. Egy olyan Oscar-díjas színészt, aki egyszerű családból származik mégis annyira arisztokratikus, erős a kisugárzása. Ismerjük meg Jeremy Ironst, aki rajong Márai Sándorért és imádja Magyarországot. Tartsanak velünk!

 

 

Kezdetek

Jeremy John Irons napra pontosan 70 esztendeje, 1948. szeptember 19-én született az Anglia déli partjai mellett található Wight-szigeten. Édesanyja az ír származású háziasszony, Barbara Anne Brereton Brymer és a könyvelő Paul Dugan Irons fiaként. Két idősebb testvére van, Christopher és Felicity Anne.

Dorsetben és Shernborneban tanult. Már ekkor foglalkozott színészettel, humoros darabokat írt és adott elő, valamint a négytagú iskolai zenekar, szerény nevű Four Pillars of Wisdom, vagyis  A bölcsesség négy pillére nevű zenekar dobosa és harmonikása volt.

 

 

Fel a szamárlétrán

Profilkép (forrás: Jeremy Irons facebook oldala)

Irons színészi tanulmányokat folytatott a Bristolban, miközben számos színdarabban kapott szerepet. 1971. november 17-én a londoni színpadi deszkákon debütált a Godspell című musicalban Keresztelő Szent János és Júdás szerepében, majd nem sokkal később már a nagynevű Wyndham's színházban lépett fel.

Jeremy televíziós karrierje az 1970-es években indult be. Szerepelt többek között gyerekműsorban és BBC-sorozatokban. Közben a színpadot sem hagyta el, a rangos Royal Shakespeare Company társulatában játszott és könyvadaptációkat adott elő.

A filmvásznon 1975-ben debütált egy kisebb szerepben A szabadság fája című alkotásban, ám első jelentős szerepét 1980-ban kapta a Nijinsky című moziban.

1981-ben az Utolsó látogatás című tévéfilmben Charles Ryder bőrébe bújt. Alakítása nemzetközi figyelmet nyert, Golden Globe és Emmy jelölést is kapott.

Ugyanebben az évben hatalmas feltűnést keltett alakítása A francia hadnagy szeretője című drámában Meryl Streeppel az oldalán és sikerült felhívnia magára nemcsak a közönség, de a kritikusok figyelmét is - alakítását a legjobb színésznek járó BAFTA-jelöléssel értékelték.

1986-ban Robert De Niróval volt látható A misszió című moziban, amiért Golden Globe-díjra jelölték a legjobb drámai színész kategóriában.

David Cronenberg Két test, egy lélekben nyújtott alakításáért 1988-ban elnyerte a New York-i Filmkritikusok Egyesületének legjobb színész díját.

1989-ben fiával, Samuel Irons-szal és apósával, Cyril Cusackkel játszott együtt a Danny, a világbajnok című tévéfilmben.

 

 

A csúcson – Az 1990-es évek

Az Oscar szoborral (forrás: gettyimages.com)

Az 1990-es évek elején indult be az európai színművész karrierje. A szerencse forgandó című filmben nyújtott alakításával – melyben partnernője Glenn Close volt – Oscar- és Golden Globe-díjat, valamint számos filmkritikusi díjat nyert el.

Az angol arisztokrata meghódította Amerikát. Az elmúlt 25 évben tucatnyi filmben játszott. Ezek közül kiemelkedik az 1992-ben bemutatott Lápvilág, melyben felesége, Sinéad Cusack oldalán tűnt fel. A Végzetben fia barátnőjét elcsábító apát játszik.

1993-ban ismét Cronenberggel dolgozott együtt, amikor a nagy port kavaró Pillangó úrfi francia diplomatáját személyesítette meg. Ugyanabban az évben a Kísértetház című drámában ismét Meryl Streep volt a partnere.

Die Hard sorozat harmadik részében negatív karakterben is kipróbálhatta magát. 1996-ban, a Lopott szépségben Alex Parrisht, a leukémiás írót alakítja, míg az 1997-es Lolitában Humpert szerepében láthatjuk, aki nem magyar vízilabdaedző, mégis vonzódik egy 12 éves lányhoz.

1998-ban a történelmi kalandfilmben, A vasálarcos egyik muskétásának bőrébe bújt.

 

 

Ha már ott van, ott is marad: a 2000-es évek

Irons az új évezredben a mozi mellett visszatért a tv-filmekhez. Remek alakítást nyújtott A hosszúsági fok, Az utolsó hívás vagy az Elizabeth című filmekben. Utóbbiért megkapta az Emmy és a Golden Globe-díjat is.

A mozifilmek terén továbbra is állócsillag maradt. 2004-ben A velencei kalmárban és a Csodálatos Júliában remekelt. Utóbbit Szabó István rendezte.

 

Pályafutása során többször visszatért a színházba (forrás: Jeremy Irons facebook oldala)

 

A könnyedebb műfaj sem áll távol tőle, amit 2009-ben A rózsaszín párduc 2-ben bizonyított Steve Martinnal és Jean Renóval az oldalán.

Időközben 18 év szünet után 2006-ban visszatért a színpadra is, ahol a Márai Sándor regényén alapuló Embers című darabban szerepelt, majd a következő években további darabokban csodálhatta meg őt a közönség.

2011-ben mutatták be a Borgiák című tévésorozatot, melyben VI. Sándor pápát alakította, amiért újabb jelöléseket gyűjtött be.

2016-ban a Batman Superman ellen című produkcióban tűnt fel, melynek folytatása az ígéretek szerint még idén látható lesz a mozikban. Idén mutatták be a Jennifer Lawrence-el forgatott Vörös Veréb című filmet is, mely nem hozta a várt számokat, de ez semmit nem von le a színész életművéből.

 

 

Magánélet

Reklámarcnak sem utolsó (forrás: Jeremy Irons faceook oldala)

Jeremy 1969-ben vette feleségül Julie Hallamot, akitől még ugyanabban az évben el is vált. 1978-ban újra megnősült, második felesége az ír származású színésznő, Sinéad Cusack.

A párnak két gyermeke született, 1978. szeptember 16-án Samuel James és 1985. október 17-én Maximilian Paul.

Szüleihez hasonlóan Max is a színészi karriert választotta, míg Samuel – bár pár filmben feltűnt apja mellett – fényképész lett.

Felesége révén több híres rokonra szert tett: sógornői Sorcha Cusack, Niamh Cusack és Catherine Cusack színésznők, mostohafia pedig az ír politikus Richard Boyd Barrett.

 

 

Magyarország

Irons először még az 1990-es évek közepén, a Die Hard film miatt forgatott hazánkban. Azóta számtalan alkalommal fordult meg itt, leginkább a fővárosban és környékén. Minden alkalommal elmondja, hogy imád itt lenni. Mindenféle sztárallűrök nélkül sétálgat az utcán és akkor, amikor megszólítják, bárkivel elbeszélget.

Amennyiben Ön, Kedves Olvasó találkozik egy Jeremy Ironsra hasonlító emberrel az utcán, akkor bátran menjen oda hozzá. Nem fog elszaladni. Nem olyan fából faragták, hiszen európai.

Isten éltessen, Jeremy!

FEL