A nap sztorija – Imre, "a Király" halott, avagy Zámbó Jimmy története

2019. január 2. 15:42 | Diós Zsolt

Mai időutazásunk főszereplője emblematikus figurája volt a magyar könnyűzenének a rendszerváltástól egészen haláláig. Az időszak egyik legsikeresebb előadó-énekese, aki lehengerlő önbizalomból táplálkozó kitartással érte el, hogy az ország egyik fele „a Király"-nak hívja őt, a másik fele pedig nevessen rajta. A bulvárlapok imádták, segítettek neki feljutni a csúcsra, de a siker feldolgozásában már egyedül maradt. Zámbó Imre, vagyis a rajongóinak Jimmy, a Király sajátos imázsú, öntörvényű sztár volt. Ma 18 éve, hogy bekövetkezett meglehetősen furcsa halála. Ismerjük meg az életét! Tartsanak velünk!

 

 

Még nem veszíthetek

Imádott édesanyjával (forrás: blikk.hu)

Zámbó Imre 1958. január 20-án született Budapesten, a 7. kerületben. Édesapja, Zámbó György vasesztergályos és édesanyja, Zámbóné Cifra Anna idegenvezető negyedik gyermekeként látta meg a napvilágot.

A kis Imre gyakori vendég volt a fővárosi Vidámparkban, ahol az édesapja – másodállásban – a körhinta délutáni műszakos gépmestere volt. Ott ragadta magával a zene iránti rajongás, hiszen a hangszórókból folyamatosan a korszak fülbemászó slágerei szóltak.

Testvéreivel, Györggyel, Tihamérral, Árpáddal és Mariettával zenélt, előbb otthon a család zongoráján, később pedig a Magyar Rádió gyermekkórusában.

A zenei általános iskola elvégzése után zenei gimnáziumban érettségizett, majd a kuratórium jazz-ének szakán tanult.

 

 

Könyörgés a szerelemért

Imre 1975-ben, 17 éves korában megszerezte az ORI előadóművészi engedélyt, amellyel teljes jogú művészszé vált és müködhetett. 1977-1982 között éjszakai bárokban, lokálokban zenélt. Pályafutását az Amerikai Egyesült Államokban folytatta, itt adta ki első lemezét 1987-ben és innen maradt meg angolos beceneve, a Jimmy.

1988-ban visszatért Magyarországra, még ebben az évben tavasszal a Tessék, választani! bemutatón lépett fel a Ne kérj! című szerzeményével, nyáron pedig a Valahol bús dal szól című dalával megnyerte a nemzetközi interpop fesztivál szerzői és előadói díját.

 

Pályája elején (forrás: femcafe.hu)

 

1991-ben megjelent első albuma Csak egy vallomás címmel, majd nem sokkal ezután négy és fél oktávos hangterjedelmének és előadásmódjának köszönhetően a közönség Király-nak nevezte.

Végül 1993-ban az Only You magyar verziója révén futott be. Albumai közül '94-ben abszolút első volt a Jimmy's Roussos, '95-ben a Szeress, hogy szerethessenek, '96-ban a Mit akarsz a boldogságtól?, '97-ben és '98-ban harmadik, illetve második helyig jutott slágereinek két Best of válogatása.

A Mahasz 1998-as összesített, éves listáján 9. lett a Fogadj örökbe, a '99-es összesítés szerint pedig 49. a Budapest Sportcsarnokban adott koncertjének felvétele. Legutolsó albuma a Karácsony Jimmyvel megjelenése hetében aranylemez lett.

A kereskedelmi televíziók mulatós műsoraiban is igyekezett helytállni. Egy idő után saját programot kapott Péntek esti Vigadó címmel, mely nézettségben nem tudott versenyezni a konkurencia Dáridójával. A sikertelenség valószínűleg érzékenyen érintette, hiszen berobbanása óta ez volt az első alkalom, amikor valami, a kudarchoz hasonló dolog jött vele szembe.

 

 

Leszek-e boldog?

Népszerűsége csúcsán, 1994-ben politikai ringbe szállt. A választási küzdelemnek egy friss és két régebbi listavezető album birtokában vágott neki. Az arany, platina és gyémántlemezes énekes, Zámbó Imre szűkebb pátriája, Csepel 31. körzetében a Nemzeti Demokrata Szövetség egyéni képviselőjelöltjeként és a párt országos listájának 31. helyezettjeként állt sorompóba Pozsgay Imre mellett. Teljesen sikertelenül.

 

 

Egyszer megjavulok én

Hősünk 1977-ben feleségül vett egy elvált, kétgyermekes asszonyt és egy közös gyermekük született, Krisztián. Miután Jimmy elvált első feleségétől, megismerkedett egy jogásznővel, Edittel, akit később elvett feleségül. Két gyermekük született, akiket Szebasztiánnak és Adriánnak hívnak.

 

A második család (forrás: blikk.hu)

 

1998-ban Jimmy egy miskolctapolcai hotelben megpihent és akkora hatást tett a hely tulajdonosra, hogy a hölgy a létesítményt később Zámbó Jimmy hotelre keresztelte.

Több jótékonysági koncertet is adott életében és az egyik legnagyobb szabású jótett, hogy a Delhusa Gjonnal készített lemezből befolyt összeget – amelyből nem kevesebb mint 10000 példány kelt el – a tiszai árvízkárosultak megsegítésére ajánlotta fel.

Dalokat írt többek között Gregor Bernadett színésznőnek, melyet egy alkalommal elő is adtak duett formájában Jimmy Péntek esti vigadó című műsorában.

 

 

Csak a jók mennek el

Halála 18 esztendeje nem tisztázott. Az biztos, hogy – a szilveszter éjszakáján dolgozók szokásának megfelelően – 2001. január 1-én ünnepeltek. Feltételezhető, hogy Jimmy sem narancslevet ivott és a buli végeztével megmutatta a feleségének Beretta típusú pisztolyát és meg akarta mutatni, hogy mekkorát szól. Itt jön a képbe az állítólagos szomszéd kakas, amely nem hagyta aludni a királyt.

Két lövés után kiürítette a tárat, majd a feleségére fogta a fegyvert, s hogy megnyugtassa, nincs benne több lőszer, majd a saját halántékára célozva sütötte el újból.

Egy lövedék a csőben maradt. Jimmy a Honvéd kórházba került, ahol másnap belehalt sérülésébe. Több tízezren kísérték a temetést, amikor Jimmy-t örök nyugalomra helyezték. Sírja ma is zarándokhely.

 

 

Mit akarsz a boldogságtól?

A Király sikereiben nagy szerepet játszott, hogy dalai és előadói stílusa belülről fakadóak voltak. Giccsessége nem volt kiszámított, nem lehetett érezni benne a rajongók lenézését vagy a saját szerepétől való bármilyen távolságtartást. Ő valóban szerette és jónak tartotta saját dalait.

 

Olykor kissé giccses megoldások (forrás: Zámbó Jimmy emlékére facebook oldal)

 

Magyarországon nincsenek sztárok, a szó amerikai értelmében, hiába küszködnek a bulvárlapok és a magazinok szerkesztői. Hazánkban a középszerűség az elfogadott. Az, aki tehetséges, annak többnyire annyi. Az a tehetség, aki ezt el is hiszi magáról, annak még inkább annyi.

Jimmy ez utóbbinak volt tipikus példája, sőt, maga az egyedüli példa. Erődítményben lakó, testőrökkel körülvett, aranyba és bőrökbe bújt, megközelíthetetlen figura, akit a fél ország bálványozott, a másik fele meg röhögte. Aki elhitte magáról, akivel elhitették, hogy több, sokkal több, mint egy tehetséges énekes, hogy ő maga a király, és ezt felvállalta. Ráadásul úgy, hogy nem állt mögötte senki, aki "megcsinálta volna". Zámbó Jimmy saját magát csinálta meg, a saját módszereivel. Bár a karrier csúcsán egy másik különleges figura is mögé keveredett, a közélet akkori paprikajancsija, Schmuck Andor.

Nem volt király, mint ahogy a valódi király, Elvis sem volt az. Viszont mindkettőjüket imádták a népek, az egyiket Amerikában, a másikat Magyarországon. Az egyik Las Vegasban lépett fel, a másik a mezőberényi kultúrházban.

Isten nyugosztalja Zámbó Jimmyt!

(A fejezetcímeket Zámó Jimmy dalok címeiből kölcsönöztük.)

További programok »

Kultúra

Hangfoglaló Program: Hetedszer pályázhatnak az előadók, zenekarok

Hetedik alkalommal jelentetett meg pályázati felhívást induló zenekaroknak és előadóknak a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiuma. A pályájuk elején járó, színpadi tapasztalattal, saját dalokkal rendelkező, nem teljesen kezdő formációk szeptember 8-ig nyújthatják be anyagaikat az NKA honlapján keresztül.
2020. augusztus 8. 10:29
FEL