A nap sztorija – Hugh Grant, az utolsó dandy 58 éves

2018. szeptember 9. 12:22 | Diós Zsolt

A behir.hu napi rovatában egy különös férfi életpályáját ismerhetjük meg. Az 1990-es évek elején lett ismert, majd az 1994-es Négy esküvő és egy temetés című mozi szégyenlős figurájával világhírű. A szerep nem állt messze tőle, hiszen saját bevallása szerint a mai napig szorongás gyötri, ha kamera elé kell állnia. Azóta sem tért el a bevált recepttől, továbbra is egy arca van, továbbra sem csinál semmit, mégis továbbra is nagyon sikeres. Hugh Grant megjelenésében az úri világhoz tartozik, igazi dandy. Ma 58 éves.

 

Arisztokrata elődök

 

Hugh Grant napra pontosan 58 esztendeje, 1960. szeptember 9-én született Hammersmithben, Londonban. Fynvola Susan MacLean tanárnő és James Murray Grant százados második fiaként. Felmenői között tudhat számos arisztokratát. Apja Sandhurstben gyakorlatozott és a skót ezred katonájaként szolgált Németországban és Skóciában. Szőnyegcéget vezetett és olyan hobbikat űzött, mint a golf és az akvarellfestés. A szülők gyerekeiknek a bankári állást képzelték el. Hugh bátyja, James ma New Yorkban él és bankár. Hugh azonban más utat választott.

 

Az ifjú dandy (forrás: allposters.es)

A másik út

 

Oxfordban tanult az angol elit társaságában, ahol magára vette a bohém dandy szerepét, enyhe beképzeltség és barátságos lazaság sajátosan angol keverékével.
Oxfordi ösztöndíjasként kapta első szerepét a Privileged című filmben. Ekkor állapították meg róla először, hogy van valami varázslatos benne. Ehhez nem is kellett csinálnia semmi különöset.
Bár azért ez túlzás: több dologba is kezdett. Könyvkritikákat írt, tévéműsoroknak gyártott szkeccseket, rádióknak reklámokat, és még egy exkluzív meleg egyetemi klubnak is tagja lett. Megalapította saját zenés show-ját, amivel londoni pubokban lépett fel. Színházi szerepek mellett tévéfilmekben, sorozatokban tűnt fel, 1987-ben a Maurice cimű moziban játszott, a homoszexuális Clive Durham megformálásáért a Velencei Filmfesztiválon a legjobb színész díját kapta meg.

 

Sztárrá válás

 

A jellegzetes arc (forrás: tv24.hu)

Pár év még eltelt a sztárságig a nyársat nyelt mintaangol szerepkörében, úgy tűnt, hogy életfogytiglani mellékszereplésre ítélt színész marad. Időközben kiváló európai rendezők is játszatták, mint Roman Polanski a Keserű mézben vagy James Ivory a Napok romjaiban.
Hugh a világhírt az 1994-es Négy esküvő és egy temetés című filmnek köszönheti, melyben Andie MacDowell partnere volt, bekerült a romantikus vígjátékok sűrűjébe, hogy végre főszerepben dadoghasson sűrű pislogások között a szemüvegszárát csipegetve.
Senki más nem tudja jobban eljátszani a félénk, zavarodott figurát, mint Grant, összegezték a Négy esküvő és egy temetés-beli alakításáról a kritikák, és ezt azóta is csak árnyalatnyi különbséggel ismételgetik. Az 1999-es, szórakoztató dialógusokkal működő Sztárom a páromban az egyik kritikus szerint már mesterkélten adja a Négy esküvőben megalkotott önmagát, míg a másik szerint a 2001-es Bridget Jones naplója szoknyapecér szerkesztőjeként érett be ez a figura.

 

Sztárnak maradás

 

Ez a beérett figura, vagyis Daniel Cleaver szerepe a legismertebb életművében, mindhárom Bridget Jones filmben kiválóan játssza el önmagát, a csapongó nőcsábászt.
Az ezredforduló után igazán beindult a karrierje és folyamatosan kapta a főszerepeket. A mozikban - a szokásos romantikus vígjátékok mellett – feltűnt thrillerekben és akciófilmekben is. Olyan színészekkel játszott együtt, mint Renée Zellweger, Emma Thompson, Sandra Bullock, Drew Barrymore, Dennis Quaid vagy a nagy pálya- és kortárs Colin Firth (Colin egy nappal fiatalabb, a holnapi sztori főszereplője ő lesz).

 

Ez a tánc sokakat magával ragadt (forrás: startlap.hu)

 

A 15 éve készült Igazából szerelemben a korszak legjobb angol színészeivel játszott. Az angol miniszterelnök szerepe akkoriban még Gyurcsány Ferencet is lázba hozta, aki az önironikus táncot „magyarítva” kedveskedett az éppen nősülő kormányszóvivőjének, Batiz Andrásnak.
A tengernyi film közül kiemelkedik a 2016-os Florence - A tökéletlen hang című, Stephen Fears által rendezett film, melyben Meryl Streep mellett játszhatott. alakításáért Oscar-díjra jelölték, - na, nem őt, hanem - a címszerepben brillírozó Meryl Streepet.
Tavaly főgonoszként láthattuk a mozivásznon a Paddington 2 című moziban és a jótékony célból forgatott rövidfilmen, mely folytatása az Igazából szerelemnek.
Idén a BBC A Very English Scandal című életrajzi filmsorozatában játszik egy igazi szemétládát. A kritikák szerint zseniálisan, reméljük, hamarosan itthon is láthatjuk.

 

Magánélet

 

Magánélete izgalmasabban zajlott, mint a legtöbb szerepe. 1986-ban egy forgatáson melegedett össze Elizabeth Hurley színésznővel, kapcsolatukat 1987-ben hivatalossá tették. 2000 májusában, tizenhárom együtt töltött év után szakítottak. Elizabeth és Hugh a későbbiekben is jó kapcsolatban maradtak, olyannyira, hogy színész lett Elizabeth fiának, a 2002-ben született Damiannak a keresztapja. A későbbiekben pletykálták, hogy volt viszonya Sandra Bullockkal és Dana Verbytskával. 2004-ben kezdett randevúzni Jemima Khannal, azonban a kapcsolat három évvel később megszakadt.

Feleségével Anna Ebersteinnel (forrás: The Local Sweden instagram)

Gyermekeinek története kuszább, mint a Szomszédok című magyar szappanopera teljes szériája.
2011-ben Hugh akkori barátnője, Tinglan Hong váratlanul teherbe esett, és egy kislányt szült neki, Tabithát, azonban a csöppség érkezése után nem sokkal el is váltak a pár útjai. Egy évre rá ismerte meg Anna Ebersteint, aki egy fiúval ajándékozta meg, John Munggal.
2013-ban Grant mégis úgy döntött, hogy visszatér exéhez, Tinglanhoz, aki ismét terhes lett: így született meg Felix. Ha a történet még nem lett volna elég kusza és botrányos: Anna és Tinglan egy ideig egyszerre voltak terhesek a színésztől.
Újabb egy évvel később Hugh rájött, hogy mégis inkább Anna mellett képzeli el a jövőjét, ezért töredelmes bocsánatkérések után a producernő visszafogadta csélcsap élettársát. 2015-ben Anna bejelentette, hogy második gyermekét várja a színésztől. Idén megszületett a pár harmadik, Hugh Grant ötödik gyermeke is. Viszont idén májusban olyasmit tett, amire eddig nem volt példa. Feleségül vette a nála 18 évvel fiatalabb, 39 éves Annát.

Isten éltessen Hugh!

 

További programok »

FEL