A nap sztorija – Harry Potter felnőtt, Daniel Radcliffe 29 éves

2018. július 23. 12:32 | Diós Zsolt

A korai sikerek sok gyereksztárnál drog- és alkoholproblémákhoz, emberi és szakmai lecsúszáshoz vezettek. Számtalan szomorú történetet ismerünk kiélt fiatal arcokról, sikertelen rehablátogatásokról és az elpocsékolt tehetségről. Elég csak Macaulay Culkin-ra, Drew Barrymore-ra, Jake Lloyd-ra vagy Lindsay Lohan-re gondolnunk. Mai hősünk üdítő kivétel. A ma 29. születésnapját ünneplő Daniel Radcliffe sikeresen átvészelte a Harry Potter korszakot és megmaradt embernek, színésznek és egyébként egész jó fej srácnak. Ismerjük meg élettörténetét!

 

Kezdetek

Daniel Jacob Radcliffe napra pontosan 29 esztendeje, 1989. július 23-án született London, Fulham városrészében. Édesanyja, Marcia Jeannine Gresham zsidó származású, Dél-Afrikában született és Essex-ben nevelkedett. Édesapja, Alan George Radcliffe az észak-írországi Banbridge-ben nevelkedett, munkásosztálybeli protestáns családban - anyai ősei lengyel és orosz zsidó bevándorlók voltak. Gyerekként mindkét szülő színészkedett; édesanyja casting, édesapja irodalmi ügynök.

Öt éves kora óta színészkedni akart, de a szüleinek nem igazán tetszett ez az ötlet, ezért nem is nagyon támogatták. Ennek ellenére 1999-ben megkapta a címszerepet a BBC által Charles Dickens regényéből készült kétrészes minisorozatban, a Copperfield Dávidban, ahol a főszereplő fiatal énjét alakította. „Öt meghallgatáson vettem részt, mielőtt megkaptam a szerepet.” – emlékszik vissza hősünk a szereppel kapcsolatban. A szerep után tanulmányait jól menő magániskolákban folytatta. Majd 2000-ben kapott egy kisebb szerepet A panamai szabó című, kitűnő filmben, ahol Geoffrey Rush és Jamie Lee Curtis fiát alakította.

 

 

A varázslótanonc

2000-ben már javában zajlott a Harry Potter történet filmrevitelének előkészülete, azonban a hónapokig tartó keresgélés után még mindig nem találtak senkit az ifjú varázsló szerepére. Ám Chris Columbus egy este színházba ment, ott találkozott az akkor még csak 11 éves kisfiúval és tudta, hogy ő lesz a tökéletes választás. Joanne Kathleen Rowling, a regény írója is támogatta az ötletet. Mint tudjuk, úgy járult hozá a filmes adaptációhoz, hogy kizárólag brit színészek szerepelhetnek a moziban.

A 2001-ben bemutatott Harry Potter és a bölcsek köve című film átütő sikert aratott és pozitív kritikákat kapott, továbbá ismertséget hozott Danielnek, aki hét számjegyű fizetést kapott a szerepért.

 

Ahogy megismertük (forrás: life.hu)

 

Színészi karrierje átírta az időbeosztását, hősünk a forgatáson tartózkodó magántanárok segítségével folytatta a tanulást. Bevallotta, hogy sosem ment jól neki az iskola, "nagyon nehéz" munkának és haszontalannak tartotta. 2006-ban kitűnő eredménnyel teljesítette vizsgáit, de úgy döntött, abbahagyja a tanulást, így nem ment főiskolára vagy egyetemre. Érvelésének része volt, hogy már tudta: színészkedni és írni szeretne.

2002-ben került sor a második rész, a Harry Potter és a titkok kamrája bemutatójára - a kritikusok ismét kiemelték a színészek teljesítményét, de magát a filmet nem magasztalták annyira, mint az első részt.

A 2004-ben bemutatott Harry Potter és az azkabani fogoly volt a harmadik a sorban. A New York Times ezúttal lehúzta Hősünk játékát, s azt írta, Emma Watson-nak kellett elvinnie az előadást.

2005-ben mutatták be a negyedik részt Harry Potter és a tűz serlege címmel, amely akkor a második legnagyobb bevételt hozó film lett a sorozatban; Daniel kiemelte a film humorát, mint a film kreatív sikerének okát.

A franchise jövője veszélybe került, amikor hősünk és két főszereplő-társa, Emma Watson és Rupert Grint azon hezitáltak, aláírják-e a szerződést az utolsó két részre; végül Daniel 2007 márciusában aláírta a kontraktust, ezzel pontot tett a sajtó spekulációjára.

Az Equus című darab főszerepében (forrás: harrymedia.com)

2007-ben mutatták be a sorozat ötödik részét Harry Potter és a Főnix rendje címmel. A filmmel kapcsolatosan hősünk úgy nyilatkozott, hogy David Yates rendezőnek és Imelda Staunton színésznőnek köszönhetően ennek a résznek a forgatását élvezte legjobban. Alakításáért számos díjat nyert, és még többre jelölték, köztük övé lett a 2008-as National Movie Award, legjobb színészi alakítás kategóriában. A sorozat sikerének köszönhetően Daniel, Emma és Rupert otthagyták kéz-, láb- és pálcanyomukat Hollywood-ban.

2009 júliusában mutatták be a hatodik filmet, a Harry Potter és a félvér herceget, s alakításáért Danielt legjobb színész és nemzetközi szupersztár kategóriában is jelölték a 2010-es MTV Movie Awardson.

Pénzügyi és forgatókönyvi okokból az utolsó könyvet két filmre osztották, és egyszerre forgatták le, ami a rajongók nemtetszését váltotta ki. Hősünk maga is megvédte a két részre osztást, ugyanis lehetetlen lett volna az utolsó regényt egyetlen filmben rendesen adaptálni.

A franchise záródarabját, a Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. részét 2011 júliusában mutatták be. Danielt és a filmet is elismerték a kritikusok. A The Washington Post azt írta: "Ki gondolta volna, hogy Radcliffe, Grint és Watson ilyen jó színészekké válnak?"  És milyen igazuk volt. A szemünk láttára váltak gyerekszínészekből felnőttekké, akik megtanulták a szakma csínját-bínját. Mindemellett nem váltak botrányok szereplőivé úgy, mint amerikai társaik.

 

Harry Potter-en túl

Hősünknek a varázslótanonci szerepen túl is beindult színészi karrierje. 2002-ben szerepelt először színpadon: nem is akárki, hanem Kenneth Branagh egyik rendezésében tűnt fel.

Akciófilm szereplőjeként (forrás: republicword.com)

2007 szeptemberében mutatták be Fiúk a parton című filmjét, amely egy ausztrál családi dráma négy árváról. Szintén ebben az évben került bemutatása az Édes fiam, Jack című életrajzi-történelmi TV film, amelyben Rudyard Kipling fiát alakította Carey Mulligan, David Haig és Kim Cattrall oldalán. A film pozitív fogadtatásban részesült, többen is kiemelték Daniel alakítását a 18 éves, a háborúban eltűnt katona szerepében.

Szerepet vállalt Peter Shaffer darabjában: az Equus-t 1973-as első bemutatója óta senki sem állította színpadra, és Daniel a főszereplő Alan Strang, egy istállós-fiú bőrébe bújt, aki megszállottan rajong a lovakért. Az előzetes jegyeladásból 1,7 millió font bevétel keletkezett és a média különös érdeklődéssel várta a bemutatót, Daniel ugyanis meztelen jelenetet vállalt a darabban. Alakításáért Drama Desk-díjra jelölték.

2010-ben szinkronhangként vendégszerepet kapott A Simpson család egy epizódjában, majd egy Broadway-darabban vállalt szerepet. Alakításáért több fontos díjra is jelölték.

A Harry Potter sorozat utáni első filmje A fekete ruhás nő című horror volt, Susan Hill 1983-as regényének adaptációja.

2013-ban Allen Ginsberg amerikai költő szerepében láthattuk az Öld meg kedveseid című thriller-drámában, John Krokidas rendezésében. Ugyanebben az évben Michael Dowseand romantikus filmjében is felbukkant.

Ezt követően az amerikai Szarvak című dark fantasy horror főszerepében láthattuk.

2015-től újra színházi szerepeket vállalt, de két mozifilmben, a Victor Frankenstein című sci-fi horrorban és a Kész katasztrófában is játszott.

2016-ban Manny-t, a beszédes hullát alakította Az ember, aki mindent tudott című független filmben. Ugyanebben az évben Walter Mabry megformálója volt a Szemfényvesztők 2. című akció kalandfilmben, ironikusan egy olyan technikus csodagyereket alakítva, aki ellenzi a mágiát. Szerepelt az Imperium-ban, mint Nate Fosterm, az idealista ügynök.

2017-ben a Woody Harrelson által írt és rendezett Lost in London című vígjáték-drámában önmagaként tűnt fel, majd Rosencrantz-ot alakította a Rosencrantz és Guildenstern halott című darabban, a Brit Nemzeti Színházban. Ezt követően főszerepet játszott a Dzsungel című életrajzi kalandfilmben.

Az idei termés eddig egy független akció-thriller, melyben egy pilótát alakít, aki drogot csempész át a határokon.

 

 

Magánélet

2007 novemberében Jacob Gershon írói álnév alatt jelentetett meg néhány verset a Rubbidh című underground divatmagazinban. A név eredete Daniel középső neve, valamint édesanyja leánykori nevének zsidó változata.

 

Manapság (forrás: nme.com)

 

Közeli barátságot ápol Harry Potter-beli kollégáival, Tom Felton-nal és Emma Watson-nal, mindemellett pedig szorosan összefonódott kapcsolata a családjával, akik állítása szerint a földön tartják.

2008-ban kiderült, hogy hősünk neurológiai rendellenességgel küzd, méghozzá mozgáskoordinációs zavarral, ami néha olyan egyszerű tevékenységek elvégzését nehezíti meg számára, mint az írás vagy a saját cipőfűzőjének bekötése. "Nehéz időszakom volt az iskolában, olyan értelemben, hogy mindenben gagyi voltam, nem volt fellelhető tehetségem" - nyilatkozta. 2010 augusztusában abbahagyta az alkohol fogyasztását, miután rádöbbent, hogy kezdett függővé válni. "Danielt csak a saját jeleneteinél emeltük ki az alkoholos hányadékából" - nyilatkozta Emma Watson.

Vagyonát a bulvársajtó előszeretettel számolgatja, de arról kevesebb szó esik, hogy nagylelkű adakozó.

Bátran vállalja politikai nézeteit, az angol Munkáspárt támogatója.

Nagy barátja a zenének, forgatások szünetében Gary Oldman-től tanult basszusgitározni. Jó ízlésről árulkodik kedvenc zenekarainak listája: Strokes, Libertines, Pixies, Sex Pistols, Red Hot Chilli Peppers, Killers, Audioslave, Nirvana, David Bowie, Coldplay, Blur és Editors.

Nagy rajongója a Fulham Football Clubnak, így vélhetően Gera Zoltánt is láthatta játszani.

Nőügyeit megpróbálja a hálószobában tartani. Amit tudni lehet, hogy 2012 októberéig Erin Darke-kal találkozott, akit az Öld meg a kedveseid forgatásán ismert meg. Szóltak pletykák egy lehetséges 2014 közepi eljegyzésről, de Darke édesapja, Ian Darke 2014 decemberében cáfolta ezeket a terveket.

További jó munkát és Isten éltessen Daniel!

További programok »

Kultúra

Mesék az Élethez Békésen

Békés városa is csatlakozik ahhoz az országos programsorozathoz, mely a pécsi Gombolyító Terápiás Műhelyből indult, és Budapestről a Metamorphoses Meseterápiás Egyesületen keresztül érkezik Békésre.
2019. szeptember 18. 00:00
FEL