A nap sztorija – Ez történt 1969. március 6-án, Békés megyében

2019. március 6. 11:05 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazó rovatában ma újra visszarepülünk ötven évet és megnézzük, hogy miről írt az 1969. március 6-án megjelenő Békés Megyei Népújság. Kukkantsunk bele ma is az elvtársak és az elvtársnők és a kor örömét, bánatát megélő kisemberek izgalmas világába. Ma egy, azóta elveszett, Békéscsabáról szóló kisfilm ősbemutatójáról szóló beszámoló, egy, a lakosság pékáruval való jobb ellátása érdekében kötött szerződésről szóló hír és a csabai fürdőzéssel kapcsolatos problémákra adott válaszok kerülnek reflektorfénybe. Mai lapszemlénket is kiegészítjük egy aznapi fotóval és természetesen a 2019-es kommentárok sem maradhatnak el. Hasznos időtöltést kívánunk!

 

Lenkefi Konrád, a Békéscsabai Nemzetközi Bábfesztivál alapítója (forrás: napsugarbab.hu)

Közjáték - a békéért
Ősbemutató Békéscsabán

Hétfőn délután rendezték meg Békéscsabán, a Szabadság Filmszínházban a Közjáték című kisfilm ősbemutatóját. A vetítés előtt Babák György, a városi tanács elnökhelyettese köszöntötte az alkotókat, Paulus Alajos filmrendezőt és Mészáros Kálmán operatőrt.
A nagyrészt az I. Nemzetközi Békéscsabai Bábfesztivál alkalmával forgatott film eredeti dokumentumfilmnek, valamint bábműsorok felhasználásával a jó és rossz küzdelmét, a háború és a béke kérdését vizsgálja. A kitűnő operatőri munkával készített alkotás felfedezi a néző számára a város szépségét, sajátos hangulatát is.
A sikeres ősbemutató után a rendező szervek - a városi tanács vb, valamint a Nemzetközi Bábfesztivál Szervező Bizottsága - fogadást adtak a vendégek tiszteletére.

Mai kommentár: Békéscsaba kultúrtörténetének egyik érdekes eseményéről számol be címoldalán az 1969. március 6-ai Békés Megyei Népújság. A beszámoló szerint Dr. Paulus Alajos Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró kisfilmet készített az 1968 nyarán, első alkalommal megrendezett Nemzetközi Békéscsabai Bábfesztiválról és a városról.
Az azóta eltelt 50 esztendőben három évenként – az országból és a világ minden tájáról – sok száz társulat mutatta be előadásait a megyeszékhelyen. Azonban a filmnek nyoma veszett, vagy legalábbis a digitális archívumokban nem elérhető. Sajnos!

 

A jobb kenyérért
Szocialista szerződést köt az ipar és a kereskedelem a lakosság pékáruval való jobb ellátására

Cél: a jobb ellátás (forrás: FORTEPAN/Krantz Károly)

A Békéscsabai Sütőipari Vállalat a Békés megyei Élelmiszer Kiskereskedelmi Vállalattal szocialista szerződést köt, melynek célja a lakosság minél jobb ellátása pékáruval. Vonatkozik a szerződés majd az áru jó minőségben és időben való szállítására. Tervezik, hogy a kiskereskedelmi vállalat két új elárusító pavilont létesít Békéscsabán, mégpedig a Tanácsköztársaság útja és a Kinizsi utca sarkán, valamint a Hunyadi téri autóbusz-állomásnál.
Nemrég kezdte meg a sütőipari vállalat a háromkilós vágott finom fehér kenyér gyártását, amiből egyre nagyobb igény mutatkozik és ma már naponta 50-60 mázsa a fogyasztás. Ugyancsak nő a kereslet a messze vidéken híres békéscsabai vajas-sütemények iránt is.

Mai kommentár: 50 éves lapszemlénk során már többször idéztük az 1968-ban kezdődő új gazdasági mechanizmust, mely a szocialista Magyarország gazdasági irányításának és tervezésének átfogó reformja volt. A hírekből megítélve a törekvés áldás lehetett a korszak kisemberei számára, ezáltal vélhetően átok volt a vezető tisztséget betöltő elvtársak jelentős hányadának. A lakosság pékáruval való jobb ellátására az ipar és a kereskedelem által megkötött szocialista szerződés is remélhetőleg az emberek életkörülményeit javította. Persze csak addig, amíg Biszku Béla elvtárs vezetésével a párt belső ellenreformerei meg nem buktatták az egész kísérletet.

 

Fürdőzési gondok Békéscsabán

Az Árpád-fürdő egy antik képen (forrás: Facebook/Békéscsaba a múltban/Krekács Kinga)

Feigl Miklósné békéscsabai levelezőnk kérdezi: Miért nem üzemel télen az Árpád-fürdő nagymedencéje, holott a medencéhez megépült a kiúszó és biztosítva van a termálvíz? Több levélírónkat érdeklik még a fürdővel kapcsolatban a következők: 1. Lesz-e a tisztasági fürdőnek - mint valaha - száraz gőzkamrája? 2. Igaz-e, hogy valamelyik külső medencét téliesítik? 3. Miért nem bővítik a csabai strandfürdőt? 4. Milyen stádiumban van az V. kerületi fürdő építése?
Válaszadásra a Békés megyei Víz- és Csatornamű Vállalat igazgatóját kértük fel. Elmondta, hogy a nagymedence üzemeltetéséhez szükséges lenne a víz feletti levegőréteget annyira felmelegíteni, hogy a fürdőző feje meg ne fázzon. Ehhez a 2500 köbméteres medencét naponta fel kellene tölteni. Ráadásul a tisztasági fürdő és a terápiás kórház is igényel vizet, s ezt a megterhelést nem bírja a termálkút.
A tisztasági fürdő szárazgőz kamrája akkor szűnt meg, amikor a termálvíz bekapcsolásával, a gőzkazánokat kivonták az üzemelésből. Jelenleg a vállalatnak nincs lehetősége a szárazgőztermelésre. Későbbiek során megvizsgálják a technikai és anyagi lehetőségeit a szárazgőzkamra beállításának. A termálvizes kismedencét valóban szándékukban áll téliesíteni. Erre azonban csak azután kerülhet sor, miután a strand úgynevezett keverővizének biztosításához szükséges tisztítóberendezést megvásárolják és felszerelik. A közel 1 millió forintos beruházást még a szezon előtt megvalósítják.
A strand bővítéséről is szó van. Még a szezon előtt szeretnék a fürdőhöz csatolni a Degré utcai hídig terjedő területet. Ehhez azonban a városi tanács engedélyére van szükség. Ezen a területen részben kabinokat építenek, részben füvesítik.
Az V. kerületi fürdő építése megkezdődött azzal, hogy felvonultak a termálkút fúrásához. A városi tanács végrehajtó bizottsága megrendelte az erzsébethelyi tisztasági fürdő terveit is.

Mai kommentár: Az olvasók által 1969-ben felvetett kérdések idővel mind megoldódtak. A száraz gőzkamra, vagyis a szauna évtizedek óta működik az Árpád-fürdőben. Az 50 méteres versenymedence téliesítése is megoldódott, sőt a termálmedence is használható akár a legnagyobb hidegben. A strandfürdő területe az 1969-es terveknek megfelelően bővült a Degré utcai hídig. A jaminai tisztasági fürdő terveit az elmúlt évtizedekben többször leporolták, megvalósulását azonban végleg elvetették.
Az Árpád-fürdővel kapcsolatos hír 2019-ből, hogy megújul az 50 méteres medencéjének téli sátorteteje. A projekt kivitelezésére pályázatot írnak ki. A 17 milliós támogatásnak köszönhetően előreláthatóan már őszre el is készülhet az új téli sátortető.

 

Egy fotó

Mai fotónk az 1969. március 6-ai Békés Megyei Népújság címlapján jelent meg A Várfürdőben címmel. A felvétel képaláírást is kapott: A naptár szerint közelít a tavasz, de az időjárás még nem nagyon bizonyít. A gyulai Várfürdő kellemes vizében viszont ezekben a napokban is sokan keresnek üdülést.

 

 

 

 

 

(A fényképek illusztrációk, nem biztos, hogy 1969-ben készültek, nem biztos, hogy Békés megyében, de jellemzőek a korra.)

További programok »

Életmód

Az adategyeztetés október 31-ei határidejére hívja fel a figyelmet az MNB

Október 31-ig kell adataikat egyeztetniük azoknak a banki, biztosítói, nyugdíjpénztári ügyfeleknek, akiket erről szolgáltatójuk értesített; adategyeztetés hiányában novembertől a banki ügyfelek például nem kezdeményezhetnek új tranzakciót a számlájukon - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2019. szeptember 19. 07:52
FEL