A nap sztorija – Ez történt 1969. május 3-án, Békés megyében

2019. május 3. 13:43 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazó rovatában ma újra visszarepülünk ötven évet és megnézzük, hogy miről írt az 1969. május 3-án megjelenő Békés Megyei Népújság. Kukkantsunk bele ma is az elvtársak és az elvtársnők, valamint a kor örömét, bánatát megélő emberek izgalmas világába. Ma a Békéscsabán a kollégiumi vándorzászló átadását beharangozó írásra, a fiataloknak indított új rovat első számának beharangozója és egy békéscsabai zenekart bemutató anyagra, továbbá néhány rövidhírre esett a választásunk. Mai lapszemlénket is kiegészítjük egy aznapi fotóval és természetesen a 2019-es kommentárok sem maradhatnak el. Hasznos időtöltést kívánunk!

 

Ma adják át Békéscsabán a kollégiumi vándorzászlót

 

Tíz évvel ezelőtt, 1959-ben kezdődött a kollégiumi mozgalom, amely a középiskolás diákotthonok lakóit arra ösztönözte, hogy harcot indítsanak a megtisztelő „kollégium” címért, mely rangot, elismerést és nem utolsósorban kedvezményt nyújtott mind a pedagógusoknak, mind a diákoknak.

Magnóban és lemezjátszóban gazdag kollégium (forrás: FORTEPAN/Rádió és Televízió Újság)

Az eltelt időszak alatt az ország számos diákotthona emelkedett kollégiumi rangra. A 10 éves évforduló alkalmából a KISZ Központi Bizottsága meghirdette a kollégiumi vándorzászlóért folyó versenyt. A benevezett kollégiumoknak elsősorban a tartalmi munka terén kellett bizonyítaniuk kulturális tanulmányi téren és a sportban elért teljesítmények alapján bírálták el munkájukat. Elsődleges szempont mégis az volt, hogyan dolgoznak a kollégiumi diáktanácsok, munkájuk, önállóságuk révén mennyiben segítik a kollektív szellem kialakítását, az eredményeket.

Békés megyéből nyolc kollégium nevezett be az élkollégiumi cím elnyeréséért folyó küzdelembe. A Békés megyei KISZ Bizottság megyei szinten három kollégiumot díjazott, első lett a békéscsabai Kulich Gyula leánykollégium, a második a békéscsabai Kulich Gyula fiúkollégium, a harmadik díjat a békési Szegedi Kiss István Gimnázium fiúkollégiuma nyerte. A helyezések sorrendjében magnóval, lemezjátszás rádióval, illetőleg lemezjátszóval díjazták Békés megye legjobb kollégiumait.

Az országos versenyben az első helyezést elért Kulich Gyula leánykollégium jutott tovább. A KISZ Központi Bizottsága a megyék legjobb kollégiumai közül, munkájuk elismeréseként hármat választott ki, s jutalmazta őket a megtisztelő élkollégiumi címmel. A békéscsabai Kulich Gyula leánykollégium nemcsak a megye legjobb kollégiumának bizonyult, de bekerült a legjobb első három országos közé is. Elnyerték a KISZ Központi Bizottsága Kollégiumi Vándorzászlaját, melyet ma délután 3 órakor kedves ünnepség keretében Várai Mihályné, a KISZ megyei bizottsága titkárának üdvözlő beszéde után a Megyei Művelődési Házban Mészáros Júlia, a KISZ Központi Bizottságának tagja ad át a diáktanácsnak. A vándorzászló mellett 10 ezer forint pénzjutalomban is részesülnek.

Mai kommentár: A megyei pártlap írásával ellentétben a népi kollégiumi eszme az 1930-as években született meg a népi írók, falukutatók által feltárt szörnyű viszonyok hatására. A bentlakásos internátus létesítésével meg akarták teremteni a tanulás, az értelmiségivé válás esélyét a szegény sorsú, többnyire paraszti származású gyerekeknek.

Az első népi kollégium tehát nem 1959-ben, hanem 80 esztendeje, 1939-ben alakult meg, Bolyai Kollégium néven. A II. világháborút követően két népi kollégium működött, ezek alapították 1946 júliusában a Népi Kollégiumok Országos Szövetségét, vagyis a NÉKOSZ-t. A népi kollégiumi mozgalom az 1940-es évek közepén indult és rövid virágzás után az évtized végére be is fejeződött, azaz a Rákosi-korszak folyamán – a szokásos ostoba indokok miatt - megszüntették. A hatása máig is érezhető, hiszen rengeteg kiváló ember került ki az egykori kollégisták közül.

A Kádár János nevével fémjelzett rendszer – tíz év szünet után - 1959-ben élesztette fel a kollégiumi mozgalmat, azzal a változtatással, hogy elé biggyesztette a szocialista jelzőt. A történet vándorzászlóstól, lemezjátszóstól aranyos, reménykedünk benne, hogy a utóbbi szolgáltatását élvezték is a kollégisták!

 

BEMUTATKOZUNK
Mini Magazin

 

Lapunkban külön rovata van a bélyeggyűjtőknek, a háziasszonyoknak, a tudomány- és technika kedvelőinek, stb. Miért ne lehetne a fiataloknak is?

A Népújság hasábjain első alkalommal jelentkezik a Mini Magazin. Az MM a fiataloknak, a fiatalokról szól. Minden alkalommal bemutatjuk megyénk valamelyik amatőr zenekarát, vagy művészegyüttesét. Rendszeresen közlünk olyan riportot, amely aktuális ifjúsági témával foglalkozik. Beszámolunk az új tudományos-technikai hírekről, könyvekről, hanglemezekről. A világ néhány érdekes eseményét Tarka-barka címen nyújtjuk át az olvasóknak. Közlünk izgalmas írásokat is. Reméljük, az MM első jelentkezése nem lesz visszhangtalan.

Egy hét múlva újra találkozunk!

 

Volán

Múltjuk tulajdonképpen nincs. Ez persze legtöbb esetben nem jelent hátrányt egy amatőr zenekarnál. Sőt! Amikor például feltűntek a könnyűzenei fesztivál megyei döntőjén, valaki megkérdezte tőlük: mi van, fiúk, próbálni jöttetek? Nem szóltak semmit. Aranyoklevelet nyertek. Csattanós válasz volt! Április elején a KISZ Történelmi Színpadával turnéztak. Bejárták a tanyavilágot.

 

A Volán zenekar - Mint egy manchesteri csapat (forrás: Békés Megyei Népújság, 1969. május 3.)

 

A Volán alighanem a legfiatalabb zenekar a megye szép számú együttese között. Ebben az összeállításban még csak néhány hónapja játszanak. Kísérleteznek. Az eddig eltelt idő őket igazolta. Kik ők? Ismerkedjünk meg velük.

A zenekarvezető Csák Géza 23 éves, csaknem féltucatnyi hangszer ismerője. Zongorán, orgonán játszik, annak idején zeneszerzést tanult. Hatvanhét saját számuk az ő fantáziáját dicséri. Civilben az AKÖV újítási előadója. A zenén kívül még két dolog érdekli: az űrhajózás és az emberek.

Botyánszki Sándor nyomdász, 20 éves, és a Volán dobosa. „Azért kezdtem el dobolni, mert azt hittem, ez a legkönnyebb hangszer. Tévedtem. De a dobolást nem hagytam abba.” Zsilinszky Endre a legfiatalabb. Basszusgitáros és autószerelő. Nála a muzsikaszeretet motormániával keveredik, a nyáron jugoszláv-olasz túrára megy. Kerékpárral! Ki érti ezt? Fábián Lajos a kvartett egyetlen családos embere. Nyolcéves kora óta zenél, a fúvós hangszerek érdeklik. Az együttes pozánosa.

Kétszer beszélgettünk a fiúkkal. Salgótarján előtt és után. Mert ott voltak az amatőr könnyűzenei fesztivál országos döntőjén is. A pol-beat kategóriában bronz diplomát nyertek. „Ha nem fütyült volna be a kölcsönhangfal, őszintén örülnénk ennek is...”

Apropó. Mi kell a jó zenéhez? Mindenekelőtt elsőrangú szerelés. Természetesen Selmer. Az apróságokról nem is beszélve. A Volán - bár patrónusa nincs - a felszerelés dolgában most már egyenesben van. Csak az a furcsa, hogy Salgótarjánban hamarabb mutatkoztak be, mint Csabán. Pedig érdemes lenne meghallgatni őket. Muzsikájuk nem szentimentális, bár „a lélek apró rezdüléseit igyekszik a felszínre hozni”. Sokkal inkább konok s kesernyés, mint a nedves fahasábok füstje. Beat-rajongó és jazztisztelő törekvéseik középpontjában az őszinteség és a természetesség van. Pompás kis zenekar. Biztosan hallunk még róluk.

Mai kommentár: A Békés megyei napilap április elsején bekövetkező - az olvasót szolgáló nagy újítások egyike - a most első alkalommal jelentkező Mini Magazin, mely első ránézésre is komoly muníciót jelent 50 esztendős lapszemlénknek. A kezdeményezés dicséretes, bár célja nyilvánvaló: remek ifjú kommunistákat nevelni a KISZ-nek, a pártnak.

Az első alkalommal bemutatott Volán zenekarról szóló beszámoló utolsó mondata érdekes. Ugyanis szakmai fejlődésükről, vagyis sikereikről nem sokat, de botrányaikról még beszámolunk rovatunkban.

 

Rövid hírek

- A JÖVŐ SZÁZAD REGÉNYE. A stockholmi szociológusok arra a következtetésre jutottak, hogy Svédországban kétezerre a jólét olyan magas szintre emelkedik, hogy az emberek csak akkor fognak munkába járni, ha kedvük lesz rá.

- ELNYERTE A MEGYE KIVÁLÓ KISIPARI SZÖVETKEZETE címet a Békési Építőipari Ktsz az 1968. évi eredményes munkája alapján. Az átadási ünnepséget május 1-jén tartották meg.

- TŰZRENDÉSZETI AKTÍVAHÁLÓZAT. A szarvasi járásban széles körű, jól megszervezett tűzrendészet aktívahálózat tevékenykedik; 43 tűzrendészeti bizottság, 55 tűzrendészen előadó és 304 tűzrendészen megbízott látja el a rendészeti feladatokat.

Tánctanítás (forrás: FORTEPAN/Magyar Hírek Folyóirat)

- BERUHÁZÁSI PROGRAM. A békési járás 15 termelőszövetkezetében az összberuházás az elmúlt évben több mint 51 millió forint volt 1969-ben 72 millió 775 ezer forintot irányoztak elő a beruházási költségek fedezésére.

- VALAHOL MINDIG ARATNAK. A gabonát csaknem minden évszakban aratják. Januárban Ausztráliában és Dél-Amerikában; februárban és márciusban Indiában; áprilisban Törökországban, Egyiptomban és Szíriában; júniusban Észak- Amerikában; júliusban Közép- Európában és augusztusban Kanadában,

- SZŐNYEGEXPORT. Hazánk csaknem valamennyi háziipari szövetkezetének szőnyeg-exportját a Békéscsabai Szőnyegszövő HTSZ irányítja. Tavaly együttesen 70, az idén pedig 80 millió forint értékű áru exportálását bonyolítja le.

- TÜZET NYITOTT A RENDŐRSÉG az indiai Hyderabatban csütörtökön a köveket hajigáló szeparatista tüntetőkre. Három ember életét vesztette, tizenketten megsebesültek.

- KARDOSKÚT KÖLTSÉGVETÉSE. A község 1969-es költségvetése szerint 831 ezer forint az idei kiadások összege, 1970-re pedig 851 ezer forintos bevételre számítanak, s ugyanennyi a kiadásokra előirányzott összeg is.

- NEM HIÁNYCIKK ZSADÁNYBAN A NAPOSCSIBE. A helyi földműves szövetkezet eddig 14 380 naposcsibét adott el. A szövetkezet a baromfikeltető állomással kötött szerződése alapján havonta 4 ezer naposcsibét árusít augusztusig.

- ÖSSZEÜTKÖZÖTT KÉT AUTÓBUSZ. A venezuelai főváros közelében két, munkásokat szállító autóbusz ütközött össze. A szerencsétlenségnek hét halálos áldozata és ötven sebesültje van.

- A PER ÚJRAFELVÉTELÉT RENDELTE EL a francia semmisítő szék a gyermekgyilkosságért 20 évre elitélt és hat éve börtönben sínylődő Jean-Marie Devearx ügyében. Ugyanis bebizonyosodott, hogy a tárgyalást vezető bíró súlyos ügyrendi szabálytalanságot követett el.

- VÁROSKÖZPONTOK REKONSTRUKCIÓJA. Május 15-én, Budapesten a Magyar Urbanisztikai Társaság ÉTÉ városfejlesztési szakosztályának közös rendezésében a városközpontok rekonstrukciójáról tart előadást dr. Perényi Imre egyetemi tanár.

- FÖLDLÖKÉST JELEZTEK a törökországi Izmir Szeizmográfjai Intézet műszerei. A földlökés emberáldozatot nem követelt, azonban Demirci városkában 15 ember megsérült és 50 ház súlyos károkat szenvedett.

- APAD AZ ARANY- ÉS DEVIZATARTALÉK. A francia bank jelentése szerint az elmúlt 12 hét során az ország arany- és devizatartalékai 1313 millió francia franknak megfelelő értékkel apadtak.

- IPARI TANULÓT felveszek. Békéscsaba, Damjanich u. 3. Lakatos és mérlegkészítő.

- TANULÓT FELVESZ Bagi kelmefestő. Békéscsaba, Jókai u. 50.

- AZ EISENACH-BA UTAZNAK. A nemzetközi társastánctanító továbbképző tanfolyamot május 3-tól 9-ig rendezik meg Eisenach-ban, amelyen a Művelődésügyi Minisztérium és a Népművelési Intézet megbízásából a békéscsabai Felczán házaspár, Felczán Béla és Nyíri Mária táncoktatók vesznek részt.

- TÖBB MINT FÉLEZER ÚJ TSZ-TAG. A szarvasi járás termelőszövetkezeteinek együttes taglétszáma 9925, közülük 2720 a nő. A közös munkában 5783-an vesznek részt. Az elmúlt évben összesen 637-en léptek be a szarvasi járás közös gazdaságaiba..

- NAGY AZ ÉRDEKLŐDÉS A CÉLLÖVÉSZET IRÁNT. Endrődön is működik lövészklub. Az év elején 27 fiatal kérte fölvételét a klubba.

- NAGASAKI-DRÁMA SZÁMOKBAN. Tokióban jelentéseket készítettek az 1945-ben Nagaszakira ledobott atombomba késői hatásáról (1945-1955). Az említett időszakban született 30 150 gyerek közül 2000 torzan, 700 pedig holtan született. A sugárzástól kevésbé érintett személyek közül 1016-nak a csontrendszere sérült meg.

- MEGKÉTSZEREZŐDÖTT A SZARVASI MŰANYAGFELDOLGOZÓ ÉS JÁTÉKKÉSZÍTŐ KTSZ TERMELÉSE. 1965-ben még csak 11 millió 59 ezer forint értéket termelt a ktsz, 1968-ban pedig több mint 22 millió forintra nőtt, négy év alatt megkétszereződött a termelése.

- BŐVÍTIK a XI-ES SZÁMÚ ISKOLÁT. A békéscsabai Xl-es számú iskola öt tanteremmel és egy könyvtárhelyiséggel bővül. A beruházás költsége 3,5 millió forint.

- ELŐBÚJT A KANNIBÁLPÓK IS. Hazánk legősibb természetvédelmi rezervátumában, Bátorligeten kihajtott a jégkorszakból származó Zergeboglárka. Az ősvilág erdejében asztallap nagyságú összefüggő szőnyeget alkot a ma már csak magas hegyvidékeken előforduló virág. Az őstelevény lakói az eleven szülő gyík és a rovarok egyik legértékesebbje a kannibálpók is előbújt a meleg hatására.

- JÓL JÖVEDELMEZ a szolgáltató tevékenység. A békési járásban a termelőszövetkezetek is végeznek szolgáltató-javító tevékenységet. A múlt évben a 15 termelőszövetkezet homok-, kavicsbányászatból, építőipari, bérfuvarozásból és egyéb szolgáltató tevékenységből származó bevétele meghaladta a 31 millió forintot.

Mai kommentár: A rövid hírek ezen a napon is sokat elárulnak a korról, a korszellemről, az 50 évvel ezelőtti emberekről. Mai távlatból nézve örömteli, főleg a békési járásból érkező minuszos tudósítások. Azonban 2019-ből nézve megmosolyogtató a zsadányi naposcsibékről szóló hír. Első alkalommal olvashatunk a Békéscsabán intézményként működő Felczán házaspárról, akik generációkat oktattak táncra és illemre a megyeszékhelyen. A későbbiekben visszatérünk munkájukra.

 

Egy fotó

 

 

Mai fotónk az 1969. május 3-ai Békés Megyei Népújság címoldalán jelent meg a Színpompás felvonulással, egész napos vidám programmal ünnepelték megyénk dolgozói május elsejét című hosszú beszámoló egyik illusztrációjaként.

A felvétel képaláírást is kapott: A békéscsabai dolgozók soraiban a megye párt- és tanács vezetői.

(A fényképek illusztrációk, nem biztos, hogy 1969-ben készültek, nem biztos, hogy Békés megyében, de jellemzőek a korra.)

 

További programok »

FEL