A nap sztorija – Ez történt 1969. június 24-én, Békés megyében

2019. június 24. 14:37 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazó rovatában ma újra visszarepülünk ötven évet és megnézzük, hogy miről írt az 1969. június 24-én megjelenő Békés Megyei Népújság. Kukkantsunk bele ma is az elvtársak és az elvtársnők, illetve a kor örömét, bánatát megélő emberek világába. Ma egy, a gyógynövénytermesztés Békés megyei helyzetét bemutató riportra, egy, a lábbelik problémáját firtató tudósításra, továbbá néhány rövidhírre esett a választásunk. Mai lapszemlénket is kiegészítjük egy aznapi fotóval és természetesen a 2019-es kommentárok sem maradhatnak el. Hasznos időtöltést kívánunk!

 

Hazánk második jelentős valutaforrása a kamilla

Megyénkben évente 8-10 millió forint érték összegyűjtésére van lehetőség

Zsuk indul az irodának is használt magánlakástól. Új még a HUNGARODROG. Négy észak-magyarországi tsz alakította közös vállalkozásként gyógynövénytermelés, felvásárlás, feldolgozás és értékesítés céljából. Érdekeltségi területe immár 7-8 megyére terjedt ki. Békéscsabán is működik egy kirendeltsége Békés és Csongrád megyei hatáskörrel, egyelőre a szükséges feltételek, vagyis iroda és megfelelő számú jármű hiányában.

Gyógynövénytermelés gépi erővel (forrás: MTVA Archívum)

Amíg a rázós, egy tonnás kocsi nyeli a kilométereket, kissé hitetlenkedve hallgatom Gombos Győzőt, a kirendeltség vezetőjét. Tájékoztatása ugyanis úgy hangzik, mintha a HUNGARODROG afféle megváltóként kezdte volna meg működését. Azért, hogy a magyar gyógynövény, amely valutáris értékforrásban közvetlen második a herendi porcelán után, visszanyerje mennyiségben helyét a világpiacon. A gyógynövény termelésére, begyűjtésére korlátlan lehetőség kínálkozik hazánkban, s aligha tudnánk belőle annyit kínálni, amennyit külföldön meg ne vásárolnának. Úgymond, vérpezsdítő céllal alakult a HUNGARODROG.

Mivel mind több szövetkezet csatlakozik hozzá és néhány állami gazdaság is termelő és értékesítő partnerré válik komoly vetélytársává lett ez a vállalkozás az eddig elég lagymatag felvásárlási elvekkel működő HERBÁRIÁ-nak.

Az addig alig hihető, szavak meggyőződéssé váltak bennem Dévaványán. Az ottani Lenin Tsz tizenkettedik tagszövetkezetként csatlakozott a társuláshoz. Ezt megelőzően már többször gondolkoztak azon, hogyan gyűjthetnék be a jövedelmező szikfűvirágot a saját területükről. Ám kiderült, hogy jelentős összeg kellene szállítóberendezésre, raktárra és más felszerelésre. Pénz hiányában kapva-kaptak az elmúlt évben az alkalmon, s csatlakoztak a HUNGARODROG-hoz.

A tavalyi nagyon késve érkező tavasz és az aszály nem kedvezett a szikfű virágzásának sem. Szövetkezetük gazdáitól és családtagjaitól, meg néhány régi kívülálló gyógynövénygyűjtőtől mindössze 42,5 mázsa szikfüvet tudtak felvásárolni. Pedig nagy volt a gyűjtési kedv, hiszen a korábbi 2 forint helyett 6 Ft-ot fizettek a szikfű kilójáért. s a 137 gyűjtő összesen 10 344 forintot keresett két hét alatt. Ráadásul olyan időszakban - április végén, május elején - amikor a közösben nem volt munkaalkalom főleg az asszonyoknak és a családtagoknak. A szövetkezet is jól járt, mert 5500 forint nyereségtérítéshez jutott.

Az idén „bomba üzletnek” számított a gyógynövénygyűjtés. A dévaványai Lenin Tsz 12,7 vagon nyers kamillát vett át a gyűjtőktől, akik 680 ezer forint keresethez jutottak. Volt olyan eset is, amikor szabadnapot adtak a gépcsoport dolgozóinak, akik több ezer forint értékű szikfüvet gyűjtöttek össze egy-egy alkalommal. A tsz 306 ezer forinthoz jutott lebonyolítási költség címén. Ezt még tetézi az a 12-14 százalékos nyereségrészesedés is, amit az általuk befizetett ezerforintos hozzájárulási alapra kapnak. A magas nyereségrészesedés láttán elhatározták, hogy 100 ezer forintra növelik hozzájárulásukat. A kamillagyűjtés sikerét nem bízzák az időjárásra, hanem egyelőre 50 holdon fővetésként is termelik. Úgy számolják, hogy olyan gyenge, szikes földről, amin búzából alig 1500-1800 forint értéket termelnének, holdanként 8-10 ezer értékű szikfüvet is értékesíthetnek. Ezen túl azon is gondolkodnak, hogy mintegy 80-100 idős tag részére szikfűcsomagoló üzemet hoznak létre. A Dévaványa és Vésztő közötti úton Gombos Győző elmondotta, hogy megyénkben mind több szövetkezet igyekszik élni a gyógynövény adta jövedelemforrással. Belépett tagszövetkezetnek eddig a vésztői Aranykalász és Béke, a sarkadkeresztúri Egyetértés, a kötegyáni Petőfi és a geszti Egyetértés. A begyűjtő és értékesítő partnerek közt szerepel eddig a Gyulai Állami Gazdaság, a szeghalmi Petőfi és a füzesgyarmati Aranykalász. Öntözési lehetőség mellett a szikfű évente kétszer is terem. A kirendeltség ennek bizonyításaként Szeghalmon másodtermesztést kezdeményez az idén. Különösebb győzködésre nincs szükség. A szövetkezetekben egyértelműen vallják: a gyógynövénytermelés népgazdasági és szövetkezeti érdek egyaránt. Ez utóbbiról meggyőződtek az idén, amikor a megye ezzel foglalkozó termelőszövetkezetei mintegy 3 millió forint bevételhez jutottak a kamillából.

Kukk Imre

 

Mai kommentár: A HUNGARODROG nem egy magyar kábítószer, hanem egy 1968 elején, Komárom megyében létrehozott, Termelőszövetkezeti közös vállalkozás gyógynövény termesztésére és értékesítésére. Kishazánkban az 1950-es évektől kezdődően a gyógynövénytermesztés, feldolgozás és értékesítés valódi sikerágazattá vált. A csúcsidőszak a z 1960-as évek végétől egészen 1989-ig tartott. Ebben az időszakban hozzávetőleg 50 ezer tonna gyógynövényt dolgoztak fel, melynek jelentős részét mezőgazdasági üzemekben termelték. Ezekben az évtizedekben közel 100 féle gyógynövény termesztésével és begyűjtésével foglalkoztak. A szárított, osztályozott és zsákba csomagolt füvek nagy részét a hazai gyógyszergyárak használják fel, de tekintélyes mennyiséget szállítanak külföldre is, így jelentős exportcikk lett a magyar gyógynövény. Békés megyében Dévaványa vált a kamillagyűjtés fellegvárává. Még az 1980-as évek végén is minden mennyiségben átvették a gyógynövényt, ezért annak gyűjtése kiváló kereset kiegészítés volt a helybelieknek. Sok más ágazathoz hasonlóan az egykor európai szinten meghatározó magyar gyógynövénytermesztés is a rendszerváltás áldozata lett és exportáló nagyhatalomból lassan kicsi és egyre szerényebb felvevőpiaccá válik. Cégadatok szerint a HUNGARODROG egy ma is létező vállalkozás Budapesten, de már gabonatermesztéssel foglalkozik.

 

 

„Hát ezért van nálunk ekkora forgalom”

A lábbeli javítók is elégedetlenek a cipők minőségével

Az egyik legforgalmasabb cipőjavító részleg Békéscsabán, a Körösvidéki Egyesült Cipész Ktsz. Irányi utcai gyorsjavítója.

Szaktárs akcióban (forrás: FORTEPAN/Bauer Sándor)

A részleg neve gyorsaságot, azaz rövid vállalási határidőt ígér. „Sajnos nem tudunk a nevünknek megfelelően dolgozni” - mondta Kuba János, a részleg vezetője, amikor a javítások üteméről érdeklődtünk a kis üzlethelyiségben. Megtudtuk, hogy nagyobb munkákat, így talpalást, sarokcserét, fejelést általában két hétre vállalnak, de előfordul, hogy még tovább tart a javítás. Az ilyen cipőket ugyanis a központi műhelybe szállítják, ahol sokszor kevésnek bizonyul a létszám, nem győzik a munkát. Különösen a tavaszi és az őszi hónapokban nagy a forgalom a javítórészlegekben.
Az említett gyorsjavítóban a kisebb javítások, a stoppolás, tűzés, vasfelverés, elszakadt pánt varrása viszont valóban gyors, a tulajdonos - főként, ha a lábán levő cipőről van szó -, megvárhatja, míg elkészülnek a munkával. Évente 25-26 ezer pár lábbelit adnak át javításra ebben a részlegben, s előfordul, hogy néhányért nem jelentkezik az illető. Ezeket hat hónapi várakozás után a vállalási áron eladják és, ami ezután is megmarad, a ktsz központjába szállítják. Nemrégiben 50-60 párat selejteztek.

A javíttatok többsége és a részleg dolgozói egyaránt elégedetlenek a cipők minőségével, és nem is alaptalanul. Ottjártunkkor például egy apa mérgesen panaszolta, hogy alig egy hónapja vásárolt a fiának egy szandált, de már tönkrement, a ragasztásoknál elvált, javíttatni kell. Azután megmutatta saját lábbelijét, amit szintén nemrég vett: a fekete félcipő talpa körben kezdett leválni. „Hát ezért is van nálunk akkora forgalom, hogy alig győzzük. Végre készíthetne már az ipar megfelelő minőségű, tartós cipőket is, a divatos, de alig egy szezont kibírók mellett.” - mondta a részlegvezető.

 

Mai kommentár: Az 50 esztendőt visszautazó lapszemlénk során már több alkalommal találkoztunk a lábbelik minőségi problémájával. Így kijelenthetjük, hogy a „Régen Minden Jobb Volt” divatos teória megdőlni látszik. Legalábbis cipőfronton. Bár kíváncsiak lennénk a Körösvidéki Egyesült Cipész Ktsz. szakembereinek véleményére a 2019-ben árusított lábbelik minőségéről. Ma már a megkímélt, dédelgetett, méregdrága cipellők sem bírják sokkal tovább, mint egy szezonon. Az 1969-es öreg szakik csak csóválnék a fejüket, hogy manapság milyen anyagokból készítenek egész napos viselésre alkalmasnak minősített lábbeliket. Bizonyára azt is megjegyeznék, hogy a betéteket gyártóknak is meg kell élniük valamiből. Manapság, bizony meg is élnek. Visszatérve 1969-hez, a javítás gyorsaságán vélhetően javított volna, ha a kisipari termelőszövetkezet munkatársai teljesítménybért kapnak, és nem órabérben simogatják a cipőket.

 

 

Rövid hírek

- EGY ROCK AND ROLL FESZTIVÁLON a kaiforniai Nothridge-ben mintegy kétezer főnyi hippi csoport megkísérelte, hogy áttörje a rendőrkordont és belépőjegy megváltása nélkül élvezze végig a zenei produkciót Jelentések szerint 21 személy - közöttük 7 rendőr - sérült meg, 60 fiatalembert pedig letartóztattak.

- A LELKIISMERETES TAXIS. Naponta igen sokan utaznak Békéscsabáról a nyári hónapokban az ország különböző vidékeire nyaralni. Különösen reggel forgalmas a békéscsabai MÁV-pályaudvar. Ez történt június 19-én is, amikor az egyik vonathoz befutott a JA 30-74-es rendszámú taxi, melyből nagy csomagokkal több utas szállt ki, hogy vonattal folytassa útját Budapest felé. Uhrin András, a taxi vezetője a vonat elindulása előtt még alaposan szétnézett a gépkocsiban, így szokta máskor is, hogy az utasok közül nem hagyott-e ott valaki csomagot. Sajnos, a feledékenység sokszor okozott már néhány utasnak kellemetlen perceket.

Uhrin András ezúttal is talált egy ottfelejtett csomagot, amit magához vett, és sietve indult a vonathoz, amelyben hosszas keresgélés után végre megtalálta a csomag gazdáját. Nem sajnálta erre az időt, pedig bizonyára lett volna munkája máshol is.

 

A gumihengerrel való festés eredménye (forrás: mandadb.hu)

 

- ÜNNEPÉLYESEN NYITOTTÁK MEG vasárnap a Tenger Napját Lengyelországban. A Sopotban megrendezett központi ünnepségen Jerzy Szopa hajózási és vízgazdálkodás-ügyi miniszter mondott beszédet.

- VERSENY KÖVÉREKNEK. A lengyel Spolem szervezet karcsúsági versenyt rendezett. A versenyen mindenki részt vehet - kortól és nemtől függetlenül - aki ésszerűen szeretné leadni testsúlyát. A verseny jelöltjeit a fogyókúra előtt orvos vizsgálja meg Mindazok a kövérek, akik legalább öt kilogrammot lefogytak, részt vehetnek a verseny következő szakaszában.

- ELKÉSZÍTETTE MÁSODIK FÉLÉVI MUNKATERVÉT a Szarvasi Járási Népi Ellenőrzési Bizottság. Többek között megvizsgálják a termelőszövetkezetek közös vállalkozásainak helyzetét, az új közös vállalkozások létrehozásának lehetőségeit.

- MÓDOSÍTOTTA ALAPSZABÁLYÁT a kisdombegyházi Táncsics Termelőszövetkezet. Az alapszabály módosítását a járási végrehajtó bizottság jóváhagyta.

- ÓVODAI ELLÁTÁS. Endrődön három napközis óvoda működik, amelyekben 129 gyermeket helyeztek el. A nyári hónapokban, az Öregszőlőben az időszakos nyári óvoda is megnyitja kapuit.

- TÖBB MINT 2 MILLIÓVAL növekedett az Egyesült Államok lakosainak száma 1968. május 1 és 1969. május 1 között és elérte a 201 millió 593 ezer főt.

- A JÁRÁSI NŐTANÁCS MUNKÁJÁT ÉRTÉKELI június 26-án délelőtt a Megyei Nőtanács Végrehajtó Bizottsága Békéscsabán tartandó ülésén. A beszámolót Boros Gáborné, a nőtanács megyei titkára tartja.

- LEMEZJÁTSZÓ RÉGI LEMEZEKKEL. A Gyulai ÁFÉSZ eleki kölcsönző boltjában a főidényben, nyáron is csupán 3000 forintos forgalmat bonyolítanak le átlagosan havonta. Oka egyrészt, hogy Eleken mind több házban találhatók háztartási gépek. Ezért heteken át kihasználatlanul áll a boltban a mosógép, a porszívó, a háti porozó és permetezőgép is. Nem segíti elő a nagyobb kölcsönzési kedvet az sem, hogy az üzletben levő lemezjátszókhoz csak divatjamúlt hanglemezeket tudnak adni.
Legtöbben a falfestéshez szükséges gumihengereket kérik kölcsön. Az üzlet vezetője már kérte a szövetkezet vezetőségét, hogy biztosítsanak számára dohány, cukorka, hűsítő árusítására engedélyt, mert volt olyan, hónap a télen, amikor alig kereste meg a 400 forintot.
Ez is egy megoldás lenne, de még inkább az, hogy olyan cikkekkel lássák el, amit keresnek és amit szívesen vennének igénybe a kölcsönzők.

- BOMBÁKKAL ÉS ROBBANÓANYAGOKKAL megtöltött személygépkocsit foglaltak le az angliai Dover dokkjában a Scotland Yard detektívjei mielőtt a .rakodódaru az autót a Dover és Calais között közlekedő komp fedélzetére emelte volna.

- NAPIRENDEN. Ma délelőtt elnökségi ülést tart Békéscsabán a Hazafias Népfront megyei titkársága. Az elnökség mellett működő társadalmi bizottságok munkáját és a szolidaritási hónap tapasztalatait vitatják meg.

- ÉTKEZÉS. Az Alföldi Üzemi Vendéglátó Vállalatnak megyénkben három üzemegysége működik. A békéscsabai üzem a város húsz vállalata részére készít ebédet, megrendelői közé tartozik még 26 család is. A számuk ugyan alacsony, de az előző évihez képest emelkedett.

- MUNKAVÉDELMI VERSENY. A mezőkovácsházi járásban kilenc tsz-ben jutalmazták a munkavédelmi verseny legjobbjait. Az almáskamarási Sallai Termelőszövetkezet erre a célra 3 ezer forintot irányzott elő.

- MIRE GYŰJTENEK OKÁNYBAN? Az okányi községi tanács 1969. évi fejlesztési tervében a kisebb tételek mellett a következő olvasható: tartalék 550 ezer forint. Ez az összeg több mint a fele a teljes fejlesztési alapnak. Vajon mire gyűjtenek Okányban?
A kérdésre egy szó a válasz; kultúrházra. Ügy tervezik, hogy az építés összesen kétmillió forintba kerülne, és így a költségek fedezete négy év alatt gyűlik össze. Addig is, amíg elkészül a község új művelődési centruma, azzal a tudattal járhatnak az okányiak a régibe; hogy most már előbb-utóbb birtokba vehetik az újat.

- FELÚJÍTÁSI PROGRAM. Az endrődi tanács a gazdasági szervekkel összefogva ebben az évben 60 ezer forintot fordít sportpálya és az öltöző épületének rendbe hozására.

- GYOMÁN NÉGY ÜZEMI GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGVÉDELMI CSOPORT MŰKÖDIK. A bizottságok rendszeres ülést tartanak. Az üzemekből meghívott bizottsági tagok főként a veszélyeztetett okok felderítésében segítenek, de ezenkívül nagy gondot fordítanak az állami gondozásban levő gyermekek tartására kötelezett hozzátartozóinak ellenőrzésében, valamint a nyilvános szórakozóhelyek ellenőrzésében.

- ORVOSI TANÁCSADÁST tart szerdán délután a BM orvosa a Békéscsabai Fegyveres Erők Klubjában a fegyveres testületek nyugdíjas dolgozói részére.

- BEJÁRÓ takarítónőt azonnalra felveszek. Békéscsaba, V., Orosházi u. 53.

 

Mai kommentár: A rövid hírek ezen a napon is sokat elárulnak a korról, a korszellemről, az 50 évvel ezelőtti emberekről. Mai távlatból nézve a fejlesztések, a munkatervek és az értekezletekkel illetve az ostoba külföldi eseményekkel foglalkozó, mínuszos hírek közül kiemelkedik két tudósítás. Az egyik Uhrin András békéscsabai taxis, példamutató cselekedetét bemutató tudósítás, a másik pedig az eleki kölcsönző bolt esete, ahol a lemezjátszó mellé ósdi lemezeket adtak és, ahol a falfestéshez szükséges gumihengerek a legnépszerűbb árucikkek.

 

Egy fotó

Mai fotónk az 1969. június 24-ei Békés Megyei Népújság 3. oldalán jelent meg.

A felvétel címet nem, de képaláírást kapott: Békéscsabán, a Kulich Gyula Lakótelep folytatásaként a Tolnai utcában megkezdték a régi szanált épületek helyén az új bérházak építését.

A fotót Demény Gyula készítette.

(A fényképek illusztrációk, nem biztos, hogy 1969-ben készültek, nem biztos, hogy Békés megyében, de jellemzőek a korra.)

További programok »

FEL