A nap sztorija – Ez történt 1969. január 29-én, Békés megyében

2019. január 29. 13:08 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazó rovatában ma újra visszarepülünk ötven évet és megnézzük, hogy miről írt az 1969. január 29-én megjelenő Békés Megyei Népújság. Kukkantsunk bele ma is az elvtársak és az elvtársnők, illetve a kor örömét, bánatát megélő emberek világába. Ma a gyulai Erkel Diákünnepek előkészületeiről szóló beszámolóra, a Népújság új, az olvasók leveleire válaszoló rovatának első számára és az Országos Rendező Iroda, vagyis az ORI 1969. évi programajánlójára esett a választásunk. Mai lapszemlénket is kiegészítjük egy aznapi fotóval és természetesen a 2019-es kommentárok sem maradhatnak el. Hasznos időtöltést kívánunk!

 

 

Kétezer-ötszáz diák művészt vár Gyula

"Már javában tartanak az 1969. évi gyulai Erkel Diákünnepek előkészületei. Valamennyi meghirdetett művészeti ágban megkezdődtek az iskolai alapszer- vezeti bemutatók. A megyei elődöntőket március hónapban, műfajonként csoportosítva tartják. Március 10-én Sarkadon a verses prózamondók, irodalmi színpadok, 13-án Orosházán az énekesek, hangszerszólisták, kamarakórusok, 23-án Gyulán a népi és tánczenekarok, táncdal. és pol-beat-énekesek, valamint a kamaraegyüttesek, 31-én Békéscsabán a néptáncosok és a társastáncosok mérik össze erejüket.

 

Erkel Diákünnepek 1967-ből (forrás: gyulaanno.hu)

 

Az idei EDÜ-re Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyéből, valamint Szeged város középiskoláiból, ipari és mezőgazdasági szakmunkástanuló iskoláiból a rendezők mintegy két. és fél ezer vendéget várnak. A mostani diákseregszemle annyiban tér el az előzőektől, hogy sokkal inkább fesztivál jellegű lesz s a diák-művészek produkcióikat a legszélesebb nyilvánosság előtt mutatják be. Az EDÜ négynapos eseménysorozata természetesen nem korlátozódik csupán a kulturális bemutatókra. Lesznek szakmai tanácskozások, mozgalmi tapasztalatcserék, filmvetítések, művész-közönségtalálkozók.

A rendezőknek érthetően nem kis gondot jelent az EDÜ részvevőinek elszállásolása és étkeztetése. Az előkészítő bizottság már most azon fáradozik, hogy az 1969. évi EDÜ technikailag is kifogástalanul bonyolódjon le, s a fiatalok idei találkozója is méltó seregszemléje legyen három megye diák-művészeinek."

 

Mai kommentár: Az EDÜ egy 1963 óta kétévente megrendezett kulturális esemény, elsősorban Kelet-Magyarország középiskolás diákjainak. A rendezvény 56 éves fennállása alatt több tekintetben folyamatosan változott, van azonban néhány dolog, ami 1963-ban és legutóbb 2017-ben is ugyanazt jelentette a résztvevő diákoknak: az esemény szervezése, lebonyolítása jellege és tematikája minden alkalommal tükrözte a Magyarországon végbemenő társadalmi és politikai változásokat a '60-as évektől egészen napjainkig. Egy dolog azonban nem változott és ez teszi az EDÜ-t máig különlegessé: jelenleg az országban egyike a nagyon kevés, máig talpon maradt középiskolás diáktalálkozóknak. Az 1960-as évek elején az Erkel Ferenc Gimnázium két tanára egy Keszthelyen tett látogatása után azzal az ötlettel tért haza, hogy mivel a Helikon kifejezetten a nyugat-magyarországi középiskolások rendezvénye volt, Gyulán megrendezhetnék a Dunától keletre fekvő városok középiskoláinak találkozóját, művészeti fesztiválját, illetve versenyét. Ebből a gondolatból született meg az Erkel Diákünnepek és a város jó érzékkel lépett az idegenforgalom irányába. 2019-ben május 24-26-a között lepik el fiatalok a fürdővárost, ugyanis akkor rendezik meg az ünnepséget, melyen a középiskolások 15 kategóriában mérhetik össze tudásukat és tehetségüket a neves, szakmai zsűri előtt. A jelentkezési lapok már elérhetőek.

 

 

Szerkesszen velünk!

MIT kérdeznek az olvasók?

MIT válaszolnak az illetékesek?

 

"Egy héttel ezelőtt tettük közzé először lapunkban, hogy segítőtársnak, tanácsadónak hívunk minden olvasónkat. Azóta egy vaskos dossziéra való levelet kapott a Szerkesszen velünk rovat és meg tegnap is sokan keresték fel szerkesztőségünket személyesen, vagy telefon útján valamilyen kéréssel, javaslattal. Megígértük, hogy a lehető leggyorsabban reagálunk az olvasók kérdéseire, ezért maris összeállítottunk egy csokorra valót a Szerkesszen velünk rovat heti terméséből. A többi válasszal a kővetkező napokban találkozhatnak olvasóink.

 

Az NDK-ba érkező magyar munkások - Itt nőket is vártak (forrás: regisegeknek.cafeblog.hu)

 

Ki mehet az NDK-ba?

Bizonyára sok fiatalt érdekel a megyében a békéscsabai Kovács Judit kérdésére adott válasz. Levélírónk az iránt érdeklődött, hogy mennek-e az idén is fiatalok dolgozni a Német Demokratikus Köztársaságba és hol lehet jelentkezni?

Csepregi Páltól, a megyei tanács munkaügyi osztályának főelőadójától kértünk tájékoztatást Eszerint szeptemberben vagy októberben ismét indulnak fiatalok az NDK-ba. Jelentkezni a megyei tanács munkaügyi osztályán lehet. Azok a 18-28 éves nőtlen (?) férfiak számíthatnak a kiküldésre, akiknek egyéb eltartási kötelezettségük sincs. Előreláthatólag a vasipari szakmában dolgozókból, villanyszerelőkből és az ezek mellé betanított segédmunkásokból állítják össze a külföldre induló „csapatot”

 

Nem kirakattéma

És ha már az ifjúsági témáknál tartunk: Riznicsenko Ferenc arra hívta fel a szerkesztőség figyelmét, hogy a békéscsabai, Tanácsköztársaság útján levő illatszerbolt egészen sajátos módon világosítja fel a legifjabb korosztályt. Iskolából jövő kisdiákok nap mint nap nagy buzgalommal tanulmányozzák a kirakatba kitett használati utasítást, ami egy új fogamzásgátló, a „e-film” helyes alkalmazását taglalja. De visszatetszést vált ki az ilyen árupropaganda, vagy ha úgy tetszik, egészségügyi felvilágosítás, a felnőttek körében is. Egyetértünk Riznicsenko Ferenccel: elég lenne, ha a kirakatban azt közölnék a bolt dolgozói, hogy a szóban forgó fogamzásgátló szer kapható és szívesen szolgálnak diszkrét felvilágosítással."

 

Mai kommentár: 1969-es lapszemlénk múlt heti, rövid hírei között már felbukkant a felhívás, mely szerint várják az olvasók kérdéseit, vagyis segítsenek a Békés megyei pártlap szerkesztésében. Várható volt, hogy 2019-ből visszatekintve kellemesen szórakoztató rovat indul az újság hasábjain, de már az első kérdések messze túlszárnyalták „elvárásainkat”. Az első szériában hat kérdésre keresték a választ a lap munkatársai, de mi csak kettőt választottunk. Az első kérdés a Német Demokratikus Köztársaságban történő munkavállalásra vonatkozott. Kovács Judit sajnos nemleges választ kapott, mert kiderült, hogy csak 18-28 éves nőtlen férfiak számíthattak kiküldésre. A második kérdés jól tükrözi a kor látszólagosan prűd hozzáállását bármilyen szexuális témához. Viszont a mai marketingesek utánanézhetnek, hogy milyen használati utasítással kápráztatta el a fogamzásgátló gyártója a potenciális ügyfeleket.

 

 

Évente 1000 előadás

Tánczenei műsorok, népi együttesek, külföldi vendégek

"Ezerhatvankét előadás az ország 19 megyéjében és Budapesten. Olyan sikeres műsorok, mint a Mini-fesztivál, a Sláger NB I, a Halló, Balaton, a Slágerhullám - fémjelzik az ORI, az Országos Rendező Iroda tavalyi működését.

Az Express zenekar 1969-ből (forrás: discogs.com)

Keszler Pált, az Országos Rendező Iroda igazgatóját kértük meg, tájékoztasson az idei tervekről, műsorokról.

 A téli-tavaszi szezon már január első napján megkezdődött nálunk. Évkezdő műsoraink egyikében a Metró-zenekar önálló hangversenye szerepel Zalatnay Sarolta és Sándor György parodista közreműködésével, önálló estje lesz a Hungária-együttesnek Fenyvesi Gabi felléptével. Az Echó-együttes hangversenyén Magay Klementina és Bene Győző, az Omega-együttessel Wittek Mária énekel. A Ritmus 69 című összeállításban Harangozó Teri, Mátrai Zsuzsa, Bence Márta, Németh József és az Express-zenekar szerepel. A napokban volt a premierje Martfűn a Randevú Korda Györggyel című műsorunknak.

– A népzenei műsorok közül mit említene?

 A Madár vígan dalol és a Farsangi nóták című összeállítást. Az előbbin Mészáros Tivadar, az utóbbin Járóka Sándor és népi zenekara játszik. Mindkét műsorban fellép Kovács Apollónia, Vörös Sári, Gaál Gabriella, Madarász Katalin és a Nyílik a rózsa vetélkedő győztesei.

– Külföldi együtteseket is fogad az ORI?

 Január végén, február elején érkezik hazánkba az Egyesült Arab Köztársaság 100 tagú népi együttese. Zene, ének- és táncszámokkal lépnek fel. Március 2-től 16-ig szerepel Magyarországon egy olasz együttes, a Beat olasz módra című, műsorral. Márciusra várjuk egy japán népi együttes érkezését.

– Mi szerepel a nyári tervekben?

 A Balaton és a szabadtéri színpaddal rendelkező városok kerülnek ekkor előtérbe. Öt magyar és három külföldi produkciót készítünk elő a nyárra. A vendégszereplők között Rita Pavone, Billie Davis, Udo Jürgens, Ella Fitzgerald, Mireille Mathieu, s az angol Unit 4+2 együttes nevét találjuk."

 

Mai kommentár: Bár nem Békés megye kulturális életéről szól az interjú, de jellemző 1969 Magyarországára. Az Országos Rendező Iroda, vagyis az ORI a könnyűzenéért és a belföldi koncertszervezésért, illetve a műsoros előadás rendezésével, valamint az előadóművészi működésekkel kapcsolatos egyes feladatok ellátásáért felelős állami monopóliumjellegű szervezet volt a Kádár-rendszer idején. 1958-ban alapították, 1991-ig működött. Hazánkban a szervezet engedélye nélkül nem lehetett fellépni. A programokból látszódik, hogy 1969-ben jazz vonalon elég erős volt a felhozatal. Keszler elvtárs nyilatkozatából kirajzolódik, hogy a kor kultúráért felelős államszervezete a valódi népzene helyett a népi műdalokat próbálta autentikusként eladni. Ez viszont megbocsáthatatlan bűn.

 

Egy fotó

Mai fotónk az 1969. január 29-ei Békés Megyei Népújság hátoldalán jelent meg Formálódik a hordócska címmel és a következő képaláírással: Szamos Rudolf békési kádármester és segítői keze alatt szépen formálódik az új hordó. Gömbölyűségét úgy éri él, hogy az egyenes dongákat tűz fölé állítják, a melegedés és a gőzölés fizikai hatását kihasználva „cúggal” összehúzzák a két végét.

 

(A fényképek illusztrációk, nem biztos, hogy 1969-ben készültek, nem biztos, hogy Békés megyében, de jellemzőek a korra.)

További programok »

FEL