A nap sztorija – Ez történt 1969. április 3-án, Békés megyében

2019. április 3. 13:09 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazó rovatában ma újra visszarepülünk ötven évet és megnézzük, hogy miről írt az 1969. április 3-án megjelenő Békés Megyei Népújság. Kukkantsunk bele ma is az elvtársak és az elvtársnők, illetve a kor örömét, bánatát megélő emberek világába. Ma a tavaszi szünetre készülő gyerekekről készült riportra, egy békéscsabai - gázszivárgás miatt kitört - riadalomról szóló tudósításra, továbbá néhány rövidhírre esett a választásunk. Mai lapszemlénket is kiegészítjük egy aznapi fotóval és a 2019-es kommentárok sem maradhatnak el. Hasznos időtöltést kívánunk!

 

Tíznapos szünidő

"Aligha van diák, aki ne számolná izgatottam a napokat, ha közeleg a szünidő. Tervezgetnek, pajtásaikkal programokat beszélnek meg és boldogan feledkeznek el - legalább néhány napra - a tanításról, a könyvekről, osztályzatokról.

– Nagyon várom a tavaszi szünetet  fékezi magát néhány pillanatra az örökmozgó Bedő Zoli.  Szeretek játszani, futballozni és zongorázni nyolcadikos barátaimmal barkácsolni is fogunk. Hajókat csinálunk. Igazi, motoros kishajókat!

– Én olvasni fogok, ifjúsági könyveket, lányregényeket  gondolkodik Tari Gabriella.

– De leveleket is kell írnom, mert magyar és szovjet levelezőtársaim várják kíváncsian, hogyan töltöm el a szünidőt, hányán locsolnak meg.

– Én is sokat akarok majd olvasni. Kedvenc könyvem a Timur és csapata. Ezt majd a szünet alatt még egyszer elolvasom. Nagyon szeretek tornászni is. Jóska bátyám megígérte, hogy megtanít néhány – cselgáncsfogásra, no meg táncolni  foglalja össze „kapásból” a szünidei terveket egy barna hajú, vékony kislány, Paulák Anna.

Czuth Erzsi arról beszél, hogy osztálytársaival a szünet alatt egy idős, beteg házaspárnak segítenek majd, bevásárolnak, elvégzik a ház körüli teendőket.

 

Szünetre hangolva (forrás: FORTEPAN/Korenczhy László)

 

Arnóczky József, a végegyházi általános iskola igazgatója mosolyogva hallgatja diákjai tervezgetéseit. – Azért nem vesznek búcsút az iskolától még erre az időre sem gyerekeink - mondja segítségükkel kicsit rendbe hozzuk az iskola és a kultúrház környékét, szakköri foglalkozásokat szervezünk, az osztályok rövid kirándulásokat tesznek. Tanulóink immár hagyományszámba menő tavaszi munkája a szovjet hősök sírjának gondozása, ápolása is.

A napközi otthon szünidei programjáról érdeklődöm.

– A szünetek idejére már évek óta nem szervezünk napközi otthont. A mamák nagy része otthon dolgozik, így nem okoz problémát a gyerekek felügyelete – válaszolja az igazgató.

– A szünet elsősorban a pihenésre való – állapítja meg Farkas Peterné, csapatvezető helyettes, a VII/a osztály főnöke. – A gyerekek kívánságának figyelembevételével megszervezett szünidei program azonban nem fárasztó, sőt, lelkesen, vesznek részt diákjaink a különböző társadalmi munkákban vagy egyéb programokban.

– Várjon egy pillanatra! – mondja és már hozza is a VII/a kulccsal lezárt „kívánságládikáját”, mélyben apró cédulákon, - természetesen név nélkül - a sokféle kérdés mellett most a tavaszi szünet egy-egy programjavaslatát olvashatjuk: „Rendezzünk a szünetben író-olvasótalálkozót, „Csináljunk közös klub délutánt”, „Menjünk kirándulni és ibolyát szedni”, „Közös kirándulást kellene szervezni Gyulára vagy a szarvasi botanikus kertbe”.

– Az utóbbi kívánság megvalósul – mondja Farkas Peterné – kirándulást szervezünk Gyulára vagy Szarvasra. És talán ibolyát is szedhetünk – fűzi hozzá mosolyogva.

Szántó László úttörőcsapat-vezető a jegyzetfüzetét hívja segítségül, hogy válaszolhasson a kérdésekre. – Még a szünidő idejére esik az űrhajósok napja. Örsi összejöveteleken emlékezünk meg a világűr meghódítóiról. Ez alkalommal értékeljük az őrsök által készített albumokat is, melyekbe a világűr úttörőiről szóló cikkeket, fényképeket, verseket gyűjtik össze az őrs tagjai.

Az iskolában országszerte ma volt az utolsó tanítási nap. A tanárok elnéző mosollyal vették tudomásul, hogy diákjaik figyelme el-elkalandozik, hogy izgatottan figyelik, nem bújik-e ismét a Nap a felhők mögé, hogy néha egy-egy sebtében fogalmazott levél indul vándorútjára: Megérkezett a régen várt tavasz, s vele a tíznapos szünidő.

Lipták Judit

 

Mai kommentár: A közoktatást, s vele együtt a tanéveket elválasztó tanítási szünetet Mária Terézia vezette be Magyarországon. A művelt királynő 1777-ben adta ki a Ratio educationis királyi-állami tanügyi rendelkezést, amely iskolai szabálykönyvként működött. A gyerekek télen, pontosabban késő ősztől kora tavaszig jártak iskolába, amikor nem volt munka a földeken. Innen maradt fenn a tavaszi szünet intézménye, melyet még a szocialista rendszerben is a húsvéthez időzítettek az elvtársak. Egyik oldalról öröm olvasni a végegyházi gyerekek terveit a szünidőre, ők nem gubbasztottak órákat a szobáikban okosnak gondolt és mondott kütyüket nyomkodva. Másik oldalról szomorú, hogy egy ilyen anyagban is meg kellett jelennie a propagandának. Rémisztő, hogy egy gyermeknek a Timur és csapata a kedvenc olvasmánya és az, hogy szünidőben a szovjet hősök sírjának gondozására kellett időt és energiát szentelnie a diákoknak.

 

Korabeli katasztrófavédők (forrás: FORTEPAN/Mujzer Péter)

Nem a gáz szivárgott!

"Kedd este Békéscsabán, a Kulich Gyula Lakótelepen és a Kazinczi utcai, sőt a Tulipán utcai lakásokban is gázszivárgásra emlékeztető kellemetlen szagot észleltek. Érthető módon riadalmat keltett ez a lakosok körében, hisz a gázszivárgás már többször okozott szerencsétlenséget az ország más tájain.

Szerda délelőtt 172 hibabejelentés érkezett a Dél-Alföldi Gázgyártó és Szolgáltató Vállalat békéscsabai kirendeltségéhez. A vállalat azonnal intézkedett, már a reggeli órákban 12 szakember vizsgálta a lakótelep és a két utca gázvezetékeit. Eddig gázszivárgást nem állapítottak meg.

Szerkesztőségünket Bölöni Imre, a Dél-Alföldi Gázgyártó és Szolgáltató Vállalat szegedi központjának osztályvezetője és Fodor Géza, a békéscsabai kirendeltség vezetője tájékoztatta a történtekről: A keserű, fejfájást, rosszullétet okozó szagokat a merkaptán gázszagosító okozta. Valószínű, hogy a Nagy Alföldi Kőolajtermeltető és Szolgáltató Vállalat kardoskúti üzemegysége túldúsította a földgázt merkaptánnal, amely nem tudott elégni, s még a menetes, jól záró tömítéseknél is diffundált. A földgáznak alig van szaga, ezért keverik ezzel a könnyen illanó, kellemetlen szagú folyadékkal. Alaptalan volt tehát a riadalom."

Serédi János

 

Mai kommentár: Eltelt 50 esztendő, a modernizáció szó már nem is megfelelő arra, ami körülöttünk zajlik az ezredforduló után. Azonban van, ami nem változik és ez a merkaptán szerepe. Ezt az egyszerű, de büdös, szintetikus, szerves anyagot ma is a háztartásokban fűtésre, főzésre használt gáz szagosítására alkalmazzák, mert amúgy a színtelen, szagtalan gázelegy esetleges szivárgását másképp nem lehetne észlelni. A szúrós szagú, szerves vegyület kis mennyiségben is átható bűzt áraszt - a kémiai szakirodalom szerint az egyik legbüdösebb anyag a világon -, az egészségre kis mennyiségben ártalmatlan, gőzét nagy mennyiségben belélegezve szédülést, fejfájást, hányást okoz.

 

 

Rövid hírek

"- EXPRESSZ KIRÁNDULÓK. Április 4-én az Expressz ifjúsági utazási iroda két autóbusszal rendez kirándulást Gyulára. A cél a város megismerése és a gyógyfürdő igénybe vétele

- MEGIFJODIK A KENYÉRBOLT. Ebben az évben 25 ezer forintot fordítanak a vésztői kenyérbolt korszerűsítésére.

- JÁRVÁNY KALIFORNIABAN. Az Amerikai Egészségügyi Minisztérium bejelentése szerint Kaliforniában agyhártyagyulladás-járvány dühöng. Márciusban 221 megbetegedés történt.

Záróra (forrás: picbon.com)

- BÉKE OPERATÍV BIZOTTSÁGI ÜLÉST TART. A Hazafias Népfront Békés megyei Bizottsága a tavaszi békehónap előkészítésére és sikeres megrendezésére készül. Ebből a célból béke operatív bizottsági ülést tart április 10-én délelőtt 9 órakor.

- KORSZERŰSÍTIK AZ UTASELLÁTÓT. A békéscsabai állomás utasellátójának korszerűsítésére a tervek elkészültek. Az év második felében a megyei tanács építő és tatarozó vállalata hozzálát a kivitelezéshez, amely közel kétmillió forintos költséget igényel.

- AZ ORSZÁG MINDEN TÁJÁRA. A szarvasi Arborétum az ország minden tájára szállít nemes rózsatöveket, ezüsthárst, török-mogyorót, és egyéb parkdíszítő csemetéket.

- KAMARAKONCERT. A Gyulai Erkel Ferenc Zeneiskola tanárai a művelődési ház klubtermében április 2-án, este 7 órakor kamarakoncertet rendeztek. A műsorban szerepelt Haydn, Scarlatti, Vivaldi, Mozart, Beethoven, Schubert és más szerzők műveinek bemutatása.

- ÍRÓGÉP CERUZA HELYETT. Meglepő kísérletre szánta el magát a közelmúltban néhány német pedagógus. Clarum falu iskolájában 44 hét éves gyermeket oktatnak gépírásra, azzal a további céllal, hogy ceruza és toll helyett írógép legyen a kisiskolások íróalkalmatossága.

- A VÉTELÁR 3 SZÁZALÉKA. Szélesedett a békéscsabai Bizományi Áruház Vállalat profilja az elmúlt évben. Különösen a motorkerékpárok forgalmazása emelkedett, amit az átírási költségek kedvező alakulása tett lehetővé. Az átírás költsége csupán a vételár 3 százaléka.

- SZERENCSÉS KIMENETELŰ ZUHANÁS. A brazíliai Santos városban egy hároméves kisgyermek kiesett egy tízedik emeleti lakás ablakából. Zuhanás közben három ízben akadt fenn: először egy televízióantenna, aztán egy pálmafa és végül egy bokor akadályozta meg azt, hogy a szerencsétlenség végzetes kimenetelű legyen.

- MAGYAR HÉT KEZDŐDÖTT a Lengyel Rádióban. Gazdag műsor a Tanácsköztársaság 50 éves jubileuma és április 4-e alkalmából átfogó ismertetést ad a magyar politikai, gazdasági, társadalmi, kulturális és tudományos életről.

- HUSZONHAT BÁNYÁSZ REKEDT EGY AKNÁBA Japánban, Hokkaido-sziget egyik bányájában gázrobbanás következtében.

- SZÁZHETVEN SZÖVETKEZETI LAKÁS KAP GÁZT. Az elmúlt évben a Békéscsabai Lakásszövetkezetek megbízásából 67 szövetkezeti lakás gázbekötésének ügyletét bonyolította a városi beruházási vállalat. 1969-ben 170 szövetkezeti lakás gázosítása várható.

- AUTÓT KAP A HÉTVÉGI ORVOSI ÜGYELET. A gyulai városi tanács egészségügyi osztálya megállapodott a kórház igazgatóságával, amely szerint a szombat-vasárnapi orvosi ügyelet számára személyautót bocsát rendelkezésre a megyei kórház. Ez nagymértékben megkönnyíti a beteglátogatások megoldását.

- DR. MACZELKA JÁNOS ideggyógyász szabadsága után magánrendelését ismét megkezdte Békéscsaba, Bocskai u. 16/a alatt.

Mai kommentár: A rövid hírek ezen a napon is sokat elárulnak a korról, a korszellemről, az 50 évvel ezelőtti emberekről. Mai távlatból nézve is örülünk a megyében bekövetkező fejlesztésekről, a helyi gazdasági élet szereplőinek országos terjeszkedéséről, a kultúra térnyeréséről. Azonban megdöbbentő, hogy csak 1969 áprilisában kapott autót használatra a gyulai orvosi ügyelet, de az megnyugtató, hogy a lap legalább egy mínuszos hírben beszámolt arról, hogy Maczelka ideggyógyász szabadsága letelt, így újra rendel. Szükség volt rá."

 

 

Egy fotó

Mai fotónk az 1969. április 3-ai Békés Megyei Népújság címoldalán jelent meg. A felvétel feltehetően valamelyik óvodában készült. A fénykép címet nem, de képaláírást kapott: Húsvéti „önellátás” nyusziból...
A felvételt Demény Gyula készítette.

 

 

 

(A fényképek illusztrációk, nem biztos, hogy 1969-ben készültek, nem biztos, hogy Békés megyében, de jellemzőek a korra.)

További programok »

FEL