A nap sztorija – Ez történt 1969. április 12-én, Békés megyében

2019. április 12. 13:34 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazó rovatában ma újra visszarepülünk ötven évet és megnézzük, hogy miről írt az 1969. április 12-én megjelenő Békés Megyei Népújság. Kukkantsunk bele ma is az elvtársak és az elvtársnők, illetve a kor örömét, bánatát megélő emberek világába. Ma a tartási és életjáradéki szerződések ellenőrzésének tapasztalatait bemutató beszámolóra, egy, a Békéscsabai Előre focicsapatának hazai mérkőzését beharangozó, zseniális jegyzetre továbbá néhány rövidhírre esett a választásunk. Mai lapszemlénket is kiegészítjük egy aznapi fotóval és természetesen a 2019-es kommentárok sem maradhatnak el. Hasznos időtöltést kívánunk!

 

 

Sokaknak megváltás volt a szerződés (forrás: FORTEPAN/Erdei Katalin)

Az eltartottak életkörülményeit vizsgálta a békéscsabai Városi Tanács Végrehajtó Bizottsága

"Tegnap ülést tartott a Békéscsabai Városi Tanács Végrehajtó Bizottsága és egyéb témák mellett megtárgyalta a tartási és életjáradéki szerződések ellenőrzésének tapasztalatait.

Az igazgatási osztály vezetőjének beszámolója szerint 1967. március 1-től hatósági jóváhagyás szükséges a szerződések megkötéséhez. E rendelet megjelenését az tette szükségessé, hogy korábban szomorú tapasztalatok születtek az eltartottak sorsáról. Egyesek csak azért, hogy lakáshoz, vagyonhoz jussanak, elvállalták idős emberek tartását, gondozását, de szívtelenül bántak velük és végül a szociális otthonokba kényszerítették őket.

Az eltartási szerződéseket azóta fokozottabban ellenőrizhetik a tanácsok és gondoskodhatnak az eltartottak érdekvédelméről. A legutóbbi vizsgálatok szerint a gondozásra szorult öregek zöme jó körülmények között él Békéscsabán, egyetlen olyan esettel sem találkoztak, ami arra utalna, hogy az eltartókat a vagyonszerzés vezérelt. Az elvétve tapasztalható problémák inkább abból adódnak, hogy a szerződő felek természete nem egyezik meg. Ilyenkor a tanács segít helyreállítani a házi békét vagy – egészen ritka esetben – felbontják a szerződést."

 

Mai kommentár: A tartási és életjáradéki szerződések száma jelentősen növekedett az 1960-as évek Magyarországán. Az okok leginkább a lakáshoz jutás nehézségeire vezethetőek vissza és leginkább a rohamtempóban iparosodó településekre – így Békéscsabára is – jellemzőek voltak. A vidékről a városba költöző és ott munkát vállaló ifjú pároknak nagyon kevés esélyük volt önálló ingatlanhoz jutni. Másik oldalról nézve, az egyedül maradt idős embereknek is kedvező volt, hogy halálukig biztosíthatták megfelelő gondozásukat és eltartásukat lakhatásért és öröklésért cserébe. Néhány esetben ezt a szerződést használták, hogy kizárják az örökségből a haszontalannak ítélt örökösöket. Ma, 2019-ben nyugodtan kijelenthetjük, hogy kiment a divatból az eltartási szerződés. Egy 2017-es kutatás szerint Magyarországon a megkérdezett ezer alanyból mindössze ketten rendelkeztek ilyen típusú szerződéssel, továbbá rendkívül alacsony – mindössze négy százalék – azok aránya is, akik tervezik ilyen szerződés megkötését a jövőben.

 

 

Szállítási gondok

"Kérem, nagyon szépen kérem önöket, kedves sporttársak, hogy roppant figyeljenek ide. Tudatom Önökkel, hogy a csabai „B" közép egyik csoportja döntött a vasárnapi meccs hazai felállításáról és taktikájáról. Ez a következő: Győzni fogunk! Ennek jogi, erkölcsi alapjai a következők: Hazai pályán egyelőre – és ezt mi reméljük, hogy soká így lesz – veretlenek vagyunk. A másik a felálláson és a taktikán alapszik. Ez a következő lesz: Ezt halkan olvassák, hogy a Fősped Szállítók nehogy előre meghallják, és az ellenszerét kidolgozzák. Hátul egy Marci befalazza a kaput, ezt 90 percig még gránáttal sem lehet szétrobbantani. A hátsó hármas az így fog mutatni: A szélsőjét őrző Kuvasz nem harap, barátságos, de az úgy őrzi, hogy nem megy el mellette. Középen nem lesz lazaság, csak Lázas védekezés és tőle pár méterre egy foltozó Szűcs mester a kórházi oldalon. No! így lenne „a nagy retesz”.

Szóval, 2:0 már biztos.

 

A megye kedvencei (forrás: stormcorner.hu)

 

Hogy hogyan tovább? A szélen nagyon száraz lesz a talaj, becsúszott labdáit be Dobbantjuk az ellenség kapujába. Máás-Moós, meg egy kis Németh kapufái helyett a labda csak a hálóban köthet ki. A Hong Kong-i tapasztalattal rendelkező nem is Kicsi, időnként óriásit játszó Schneider Fáni szintén csillogtatni fogja magát. A többieket nem tárgyaljuk ki, már többször kaptam tőlük olyan megjegyzéseket, hogy meccs előtt ne népszerűsíts, de a meccs után a sör mellett boldogan éltethetsz.

Ja, meg is feledkeztem a lényegről! Ott leszünk mi hétezren, kik elszabadultak a mosogatás és egyéb vasárnap délutáni programoktól, rekedt kiabálásunkkal, amit hétfőn kollegáinkkal való veszekedésünk közben hangunkat elveszítve magyarázzuk azt, hogy miért csak két fával tudtuk hazaszállítani a Szállítókat.

Abban a reményben, hogy a csabai futballcsapat eszmei pillére hasonló taktikai és gólarányérzékkel indítja fiait pályára, a totón kivehetjük fix 1-re és már csak 12-t kell eltalálnunk a végső boldogsághoz."

Kitzing

 

Mai kommentár: Egyszerűen zseniális a Kitzing nevű újságíró csupaszív jegyzete az 1969. április 12-ei, szombati Békés Megyei Népújságban a másnapi Előre focimeccs beharangozójaként. Az írás remekül tükrözi, hogy akkoriban mennyire szerette a nemzeti bajnokság másodosztályában vitézkedő csapatot Békéscsaba, Békés megye. Az írást elolvasva nem is csodálkozunk, hogy a hazai meccseken hétezer ember buzdította az aranylábú srácokat. Érdekesség, hogy a lap hasábjain első alkalommal jelent meg a szurkolókkal kapcsolatosan a B-közép kifejezés.

 

 

Rövid hírek

"- A LOTTÓ NYERŐSZÁMAI. A Sportfogadási és Lottóigazgatóság tájékoztatása szerint Tabon a járási művelődési házban megtartott 15. heti lottósorsoláson a következő nyerőszámokat húzták ki: 1, 21, 76, 86, 87.

- A MÁV SZEGEDI Pft. Főnökség értesíti a lakosságot és a vasút mentén fekvő gazdaságokat, hogy Mezőhegyes-Battonya állomások között április 18-án, a Mezőhegyes Gazdasági vasút összes vonalán május 2 és 10 között a vasúti pályatesten vegyszeres gyomirtást végez. Az alkalmazott vegyszer emberi és állati szervezetre a permetezés napjától számított 30 napig mérgező hatású. Ezen idő alatt a vasút területén sem legeltetni, sem a lekaszált füvet takarmánynak használni nem szabad. Az ebből eredő esetleges károkért a vasút felelősséget nem vállal.

Betonkeverő a nép szolgálatában (forrás: FORTEPAN/Urbán Tamás)

- IFJÚ VÖRÖSKERESZTES AKTÍVÁK, öt évvel ezelőtt 142, jelenleg pedig 178 ifjú vöröskeresztes csoport működik megyénkben, több mint 10 ezer taggal. A középiskolákban 28 csoport tevékenykedik.

- A SZARVASI JÁRÁSI TANÁCS Végrehajtó Bizottsága tegnap délelőtt tartotta soron következő ülését. Napirenden szerepelt többek között a növényvédelmi munka, s az ezzel kapcsolatos további feladatok.

- NAPKÖZIOTTHONT KAPNAK A NYUGDÍJASOK. Békésszentandráson még ebben az évben megnyílik a nyugdíjasok napközi otthona.

- INGYENES JOGI TANÁCSADÁS. A Békés Megyei Népújság jogtanácsosa ma délelőtt Békéscsabán (Szabadság tér 17. III. em. 12.) ingyenes jogi tanácsadást tart.

- POLITECHNIKAI MŰHELY. A lányok részére politechnikai műhely építését tervezik Lökösházán az általános iskolában. A műhelyben a sütés-főzést tanulhatják majd a fiatalok.

- RAJZOLJUNK EGYÜTT KARIKATÚRÁT. Ez a címe a medgyesegyházi művelődési ház és a vas-, fa ktsz közös Ifjúsági klubja április 27-i programjának. Az est előadója Boros Béla, akinek a lapokban megjelent karikatúráiból kiállítást rendeznek a klubban.

- KORSZERŰSÍTIK A BIHARUGRAI KISVENDÉGLŐT. Felújítják az idén Biharugrán a helyi fogyasztási és értékesítési szövetkezet vendéglőjét. Ezen kívül a 7-es számú bolt raktárának korszerűsítését, valamint a TÜZÉP- telepen hídmérleg építését is tervezték 1969-re.

- PORTRÉ ÉLŐ LÍRIKUSOKRÓL címmel Árva László előadóművész április 12-én este 7 órakor Dévaványán a könyvtárban ad műsort.

- TÜZÉP-TELEPET LÉTESÍTENEK. Köröstarcsán a községi tanács telket biztosított TÜZÉP-telep létesítésére, melyet a helyi általános fogyasztási- és értékesítési szövetkezet üzemeltet majd.

- ÚJ LÉTESÍTMÉNYEK. A Békési járás termelőszövetkezetei az elmúlt évi 51 millió 456 ezer forint helyett az idén 72 millió 775 ezer forintot terveztek beruházásokra. A munkákhoz a kivitelező és az anyagi fedezet biztosított.

- BETONKEVERŐ GÉPET VÁSÁROLNAK. Lökösházán a községi tanács az idén egy betonkeverő gépet vásárol, hogy ezzel csökkentse a községben az építkezések költségét

- A GYULAI JÁRÁS községi tanácsai együttesen 9 millió 251 ezer forintot fordítottak tavaly kommunális célokra. Ebből az összegből többek között 11,9 kilométer vízvezeték, 0,4 kilométer csatorna, 0,3 kilométer szilárd burkolatú út, 1470 méter villanyvezeték épült.

- KIÁLLÍTÁS NYÍLIK Békésen. Vasárnap, április 13-án délelőtt nyílik a békési múzeumban a Békés megyei képzőmű-, vész körök kiállítása, ahol Püski Gábor igazgató mond ünnepi megnyitót

- ÚJ KÚT VÉSZTŐN. Ebben a hónapban készül el Vésztőn, a Bessenyei és a Báthori utca sarkán fúrt kút, amely 1 millió 81 ezer forintba került.

- KIRÁNDULÁS A DUNAKANYARBA. Csütörtökön délelőtt ülést tartott a Közalkalmazottak Szakszervezete Szeghalmi Járási Bizottsága. Az ülésen többek között ismertette a kulturális bizottság a Dunakanyarba, illetve Hajdúszoboszlóra tervezett kirándulás programját

- HÜVELYK MATYI. Holnap délelőtt 11 órai kezdettel a Megyei Művelődési Házban a Napsugár Bábegyüttes bemutatja a gyermekklub tagjainak a Hüvelyk Matyi című bábjátékot."

 

Mai kommentár: A rövid hírek ezen a napon is sokat elárulnak a korról, a korszellemről, az 50 évvel ezelőtti emberekről. Mai távlatból nézve meglepő, de örömteli, hogy egy hídmérleg építése, egy TÜZÉP-telep létesítése, egy betonkeverő gép vásárlása, egy kút fúrása tették komfortosabbá és egyszerűbbé az emberek életét. Manapság előfordul, hogy sokmilliós beruházásnak sem tudnak örülni az emberek. A vegyszeres gyomirtásról szóló rövidhír elgondolkodtatja az embert, hogy vajon milyen szert használhattak a kor kiváló szakemberei, hogy 30 napig még az állatokat sem volt szabad a töltés közelébe engedni. Még szerencse, hogy nem voltak környezet- és természetvédelmi egyesületek, mert bizonyára a sínekre feküdtek volna tiltakozásul.

 

Egy fotó

Mai fotónk az 1969. április 12-ei Békés Megyei Népújság címoldalán jelent meg A téglaprésnél címmel.

A felvétel képaláírást is kapott: A békéscsabai I-es számú téglagyárban Tóth Pál kétszeres szocialista brigádjának tagjai rámákra rakják a szalagon érkező nyerstéglát, ami aztán a műszárítóba kerül.

 

 

(A fényképek illusztrációk, nem biztos, hogy 1969-ben készültek, nem biztos, hogy Békés megyében, de jellemzőek a korra.)

További programok »

FEL