A nap sztorija – Ez történt 1968. szeptember 26-án, Békés megyében

2018. szeptember 26. 14:41 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazó rovatában ma újra visszarepülünk ötven évet és megnézzük, hogy miről írt az 1968. szeptember 26-án megjelenő Békés Megyei Népújság. Kukkantsunk bele ma is az elvtársak és az elvtársnők, illetve a kor örömét, bánatát megélő kisemberek izgalmas világába. Ma egy, a bürokratikus ügymenetet ismertető írásra, egy csodálatos kalauznőt bemutató jegyzetre és néhány rövid hírre esett a választásunk. Mai lapszemlénket is kiegészítjük egy aznapi fotóval és természetesen a 2018-as kommentárok most sem maradhatnak el. Hasznos időtöltést kívánunk!

 

 

Bezzeg, ha a saját zsebükre menne!

A Népszabadság szeptember 20. Ajánlott levél rovatában „Két Kovács János" címmel Vadász Ferenc a laphoz forduló minden rendű, rangú dolgozók egyéni és közösségi problémáinak, panaszainak fáradhatatlan meghallgatója és megválaszolója arról ír, hogy a tótkomlós! tanács vb adóügyi csoportja, hivatkozással a Békés megyei Illetékkiszabási és Forgalmi Adóhivatalnak az instrukciójára, Kovács János nevű, volt tótkomlósi, de már pesti lakos fővárosi munkahelyén, örökösödési illeték címén fizetéséből 670 forintot levonatott. Rendben is lett volna, ha a félezernél is több forinttal ily módon megrövidített, tiszteletteljes hangú levélben nem közli a tótkomlós tanács vb elnökével, hogy tévedés lesz a dologban, mivelhogy ő sehonnan és senkitől sem örökölt. Másik hasonló nevűről van szó, aki már ugyancsak Pesten lakik, de nem a X. kerületben, ahol ő, hanem a IX. kerületben és nemhogy rokoni, de még ismerősi kapcsolatban sincs a két Kovács egymással, miként az örökségi ügyet annak idején intéző battonyai járásbíróság közjegyzője az indokolatlanul és ártatlanul fizetésre kötelezett dolgozónak az érdekében az illetékesekkel ezt közölte is.

 

Hivatali dolgozók (forrás: velvet.hu)

 

Mi történt azóta, hogy a jogtalanul megadóztatott Kovács János az ügye tisztázását és az összeg visszatérítését kérő levelét a tótkomlósi tanács vb elnökének megküldte? Semmi érdemleges, noha közben kétszer személyesen is leutazott Pestről, hogy segítsen a „rendberázásban”. Ezáltal a vasúti költséggel, a kiesett munkabérrel és egyéb, ilyen esetben elkerülhetetlen kiadásokkal együtt szerencsétlenjének már ezer forintnál is többe kerül a mások hibája, nemtörődömsége, közönye, bürokratikus ügykezelése.

Sajnos, nem egyedüli eset. Bőséges a számuk azoknak a kisebb-nagyobb „tévedgetéseknek” amikor adó- és egyéb ügyekben névtévesztésből vagy más okból feleslegesen fárasztanak embereket. Pedig csak kissé nagyobb körültekintésre volna szükség az ügyintézésekben.

- H. R. -

 

Mai kommentár: Mint tudjuk, a bürokrácia az ügyintézésben tanúsított, az előírásokat minden esetben megtartó, merev magatartás. 1968 óta nagyot változott a világ a hivatalokban. Digitalizálva lett a legtöbb ügymenet, ami elvileg gyorsítja az eljárásokat. A hivatalnokok, lakberendezők által megálmodott ügyfélszolgálatokon, gyönyörű egyenruhákban igyekeznek segíteni az ügyfeleknek. Mindössze egyetlen dolog maradt változatlan: a bürokrácia.

 

 

A kalauznő

Végtelenül kedves és csinos. Biztos nem több harmincnál. De elsősorban nem mint nő keltett impressziót bennem. És másokban is.

Kalauznő bevetésen (forrás: FORTEPAN)

Amikor augusztus 30-án a békéscsabai autóbusz-állomáson fellépni próbáltunk a szegedi „járatra”, mindenkit felsegített. Jómagamnak már ez is „kellemetlen’’ volt, mert én sem léptem át sokkal a harmincat...
Következett az egyórás út Tótkomlósig. Minden megállónál leszállt. Besegítette a leszállókat. Ez valószínű hivatalos teendőihez tartozik. De az már nem, hogy a férfiak udvarias, elutasító magatartása ellenére, kezébe vette a sokszor nem könnyű „férfias” csomagot, felszállt vele és elhelyezte a „platón” vagy a csomagtartón. Különösen a fiatal korúak nem tudták mire vélni szokatlanul kedves, készséges magatartását. Nála volt az erősebb fegyver: fi

nom mosolyával elhárította tiltakozásukat.

Délután 15 óra 9 perckor szálltam fel újra a GC 05-74-es forgalmi rendszámú autóbuszra és nem titkolom, jó érzéssel. Most már csak arra voltam kíváncsi, tart-e még az erő, a kedvesség, a készség, amelyet reggel fél hattól Tótkomlósig megcsodáltam. Örömmel nyugtázhattam, hogy igen.

Egy izmos, szőke, 20 év körüli katona szállt fel egy tanyai megállóban, óriási bőrönddel. A kalauznő kifogyhatatlan kedvességgel vette ki kezéből a férfiizmokat is próbára tevő katonacsomagot és mire a katona tiltakozni próbált volna, már megszólalt az indító-csengő...

A kalauznő mindannyiunk számára kellemessé tette a fárasztó utazást. Pedig délután négy óra után már ő is fáradt lehetett...

Kondacs Pál

 

Mai kommentár: Kondacs Pál jegyzete mai szemmel nézve meglehetősen abszurd történetet ír le. Egy kalauznő, aki csinos és kedves, emellett segítőkész és készséges. Ma már lassan kalauzok sincsenek a távolsági busz-jártatokon, ha vannak, akkor sem az utazóközönség kedvében járnak, hanem a jegyeket és bérleteket, illetve a buszsofőrt ellenőrzik. Talán ennek a csodálatos szakmának kellene megváltoztatni a nevét. Lehetnének mondjuk egyszerűen jegyvizsgálók.

 

 

Rövid hírek

- Mezőgazdasági szakkörök. A békési járásban az 1968-69-es évadban Békésen, Mezőberényben, Kamuion és Kétsopronyban szerveznek kertészeti, méhészeti, illetve kisállat-tenyésztési szakkört.

Iskolarádió valahol Magyarországon
(forrás: radiosystems.hu)

- Társadalmi munka. Szeghalmon, az Újtelep lakói társadalmi munkával igen szép ifjúsági parkot létesítettek. A fiatalok kérésére és a lakosság társadalmi munkájának elismeréséül a községi tanács a táncpavilon felújítására 54 440 forintot biztosított.

- Huszadik évforduló. Endrőd két legnagyobb közös gazdasága: a Lenin és Béke Tsz a közelmúltban ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját. A két évtizedes jubileum alkalmával a helyi fogyasztási szövetkezet is képviseltette magát, valamint táviratban gratulált az eddigi sikerekhez.

- FEGYVERES ERŐK BÁLJA. Szeptember 28-án Békéscsabán, a Fegyveres Erők Klubja emeleti helyiségében nagyszabású vidám, műsoros bált rendeznek a Fegyveres Erők Napja alkalmából.

- BÁBSZAKKÖR ZSADÁNYBAN. A községi művelődési otthonban eredményesen működik a bábszakkör. Általában 15-20 fiatal vesz részt rendszeresen a foglalkozásokon, s a fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendenek az előadások. A szakkör vezetését Marik Mária óvónő vállalta.
- ISKOLARÁDIÓ FALUN. A lökösházi általános iskolában erősítő segítségével „iskolarádiós” adásokat szerveztek. Elhatározták, hogy műsoraikban megörökítik az iskola fontosabb eseményeit és jó tanácsokat adnak a tanuláshoz, a kulturált magatartás elsajátításához.

- ÉVADNYITÁS A SZÍNHÁZBAN. Október 4-én lesz Békéscsabán, a Jókai Színházban az évadnyitó díszelőadás. Ez alkalommal Raffai Sarolta: Egy szál magam című drámáját játsszák.

- Zenés vakolás. Tatarozzák Békéscsabán, a Fegyveres Erők Klubját. Ez mindennapos jelenség, hiszen egyre-másra csinosítják, szépítik a város épületeit. Ám itt valamivel gyorsabban haladnak, mint másutt. Hogy miért?
A magasból vidám tánczene hallatszik. Táskarádió szól ott fenn. Az egyik munkásé.
Tudvalevő, hogy zene mellett jobban megy a munka. És ha még ezt játsszák: „így mulat egy beates magyar úr.,.

- Több tartós cikk falun. Ecseg- falván, a fogyasztási szövetkezet boltjaiban az év első felében 10 motorkerékpárt, 26 rádiót, 15 mosógépet, 14 televíziót és 15 gáztűzhelyet vásároltak. E cikkekből a korábbi években nem volt forgalom.

- MŰVÉSZETI KLUB BÉKÉSCSABÁN. A TIT Értelmiségi Klubjában október 7-én rendezik meg a művészeti klub idei első összejövetelét, majd ezt követően minden hónap első hétfőjén találkoztak a klub tagjai.

 

Mai kommentár: A rövid hírek ezen a napon is sokat elárulnak a korról, a korszellemről, az 50 évvel ezelőtti emberekről. Mai távlatból nézve hihetetlen, hogy 1968-ban bábszakkör működött Zsadányban. Ma a kisebb településeken legfeljebb egy pókerszakkörrel vagy ingyenes salsa oktatással lehet 15-20 embert elcsalni a művelődési házakba. Amennyiben még léteznek művelődési házak. A lökösházi általános iskola iskolarádiója, mely jó tanácsokat adott a tanuláshoz és a kulturált magatartás elsajátításához, örvendetes kezdeményesés, azonban az eredményessége felől azért lehetnek kétségeink.

 

 

Egy fotó

Mai fotónk az 1968. szeptember 26-ai Békés Megyei Népújság 5. oldalán jelent meg a Mini-csoport a gyulai óvodában című riport illusztrációjaként.

 

(A fényképek illusztrációk, nem biztos, hogy 1968-ban készültek, nem biztos, hogy Békés megyében, de jellemzőek a korra.)

FEL