A nap sztorija – Ez történt 1968. szeptember 24-én, Békés megyében

2018. szeptember 24. 14:13 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazó rovatában ma újra visszarepülünk ötven évet és megnézzük, hogy miről írt az 1968. szeptember 24-én megjelenő Békés Megyei Népújság. Kukkantsunk bele ma is az elvtársak és az elvtársnők, illetve a kor örömét, bánatát megélő kisemberek világába. Ma egy, a gázfogyasztás növekedéséről szóló beszámoló, a békéscsabai ÁFÉSZ üzleteiben előforduló hiánycikkekről szóló tudósítás és néhány rövid hír kerül reflektorfénybe. Mai lapszemlénket is kiegészítjük egy aznapi fotóval és természetesen a 2018-as kommentárok sem maradhatnak el. Hasznos időtöltést kívánunk!

 

 

Két év alatt 293 százalékkal nőtt a gázfagyasztás megyénkben

A háztartási fogyasztók száma is növekedett (forrás: FORTEPAN/Bauer Sándor)

"Megyénkben a falu villamosítása még a második ötéves terv időszakában befejeződött. Ezek után azonban a hálózatbővítéssel és új fogyasztók kielégítésével kell számolni. Az utóbbiak száma az elmúlt két évben nyolcezerrel növekedett. Az összes fogyasztok számából következik, hogy a belterületi lakásokon kívül nagy számban kapcsolták be az ellátásba a külterületi tanyaépületeket is. Ebből eredően a háztartások villamos energia felhasználása 50 százalékkal növekedett. Javult, de még nem kielégítő a települések közvilágítása.

A villamos energia felhasználáshoz hasonlóan a megye gázellátása is 1965-tól gyors ütemben fejlődött. Földrajzi és geológiai adottságainál fogva jelentős mértékben részesülünk az országos földgázprogram beruházásaiból. A beruházási előirányzatból kiépült és üzemel Orosháza. Békéscsaba és Gyula városok földgáz-alapközműveinek első része. Az értékesített gázmennyiség 1967-ben 47 százalékkal, a háztartások által felhasznált mennyiség pedig 293 százalékkal haladta meg a két év előtti mennyiséget. A háztartási fogyasztók száma két év alatt 54-ről több mint 600-ra növekedett. Az ipar- és intézményi fogyasztók használták fel az elmúlt évben termelt gáz 90 százalékát.

Növekedett a propán-butángáz fogyasztás is. Két év alatt háromszorosára, azaz 28 ezerre növekedett számuk. Az általuk elfogyasztott gázmennyiség pedig a négyszerese, 2700 tonna."

 

Mai kommentár: A második világháború után teljesen újjá kellett építeni a gázellátást Magyarországon. A magyar gázipar történetében fordulópontot jelentett az olajjal össze nem függő jelentős földgázkészletek felfedezése. Az 1950-es évek végén feltárt gázkincs többek közt Pusztaföldvár, Pusztaszőlős és Battonya környékén helyezkedett el. A kormány, felismerve a földgázhasználat kiszélesítésének gazdasági jelentőségét, 1960-ban elhatározta a gázipar fokozott mértékű fejlesztését. Ezután terjedt el és szélesedett ki a lakások gázfűtése, ezért számolhatott be a megyei lap a gázfagyasztás ilyen mértékű növekedéséről.

 

 

Jó a húsellátás - Kevés palackozott sör és a Fecske cigaretta

Fecskét gyakran nem lehetett kapni (forrás: FORTEPAN/Bauer Sándor)

"A Békéscsaba és Vidéke Általános Fogyasztási és Értékesítő Szövetkezete a megyeszékhely lakosságának ellátásában csak kis részben vesz részt. Üzletei túlnyomórészt a város külső perifériáján és a tanyavilágban üzemel. Az ellátást 10 vegyesbolt, 6 önkiszolgáló élelmiszer, egy termelőélelmiszer és 2 üzemi bolt biztosítja. Az élelmiszert árusító boltok ellátása ebben az évben megjavult. Elmondhatjuk azt, hogy igen kevés olyan cikk van, melyből a szükségletet nem tudják biztosítani. Mint visszatérő jelenség, a palackozott sörből a lakosság igényeinek mintegy 50 százalékát elégítették ki. Hiánycikk a dohányárunál a Fecske cigaretta, melynek pótlása nem a boltosokon múlik.

Különösen jó az áruellátás a hentesáru, vaj, tejtermékekből. A város lakosságának áruellátását nagyban javította a szövetkezet üzemeltetésében levő húsüzem. Termékeinek forgalomba hozását a Tanácsköztársaság út és a Jókai út sarkán létrehozott termelői-élelmiszerbolt biztosítja. A bolt a húsüzemben előállított húskészítményeket. A kedvelt csabai kolbászt, füstölt húsárut, szalonnaféléket, hurkát, hájat, sültsertés zsírt forgalmaz. A bolt bevétele havonta ezekből az áruféleségekből 160 ezer forint."

 

Mai kommentár: Ma, 2018-ban nem is igazán értjük a hírt. Sokan feltételezhetően nem tudják, hogy mit jelent az a szó, hogy hiánycikk. A beszámoló szerint 1968-ban, ha megszomjazott a kétkezi melós és leugrott sörért a békéscsabai ÁFÉSZ valamelyik üzletébe, akkor minden második alkalommal szomjasan távozott. Viszont a Csaba Center mai bejárata helyén egykor működő húsboltban bármikor kaphatott helyi alapanyagból készült finomságot.

 

 

Rövid hírek

"- Javul az úthálózat. A mezőkovácsházi járásban tovább javult az úthálózat. 1970-ig összesen 12 100 négyzetméternyi területen javítják és korszerűsítik az utakat, s a belterületi utak nagysága 7000 négyzetméterrel nő.

- KÍSÉRLETI ESTEK. A békési járásban a dolgozók gimnáziumának esti és levelező tagozatán matematikából, fizikából és kémiából kísérleti esteket, gyakorló foglalkozásokat szerveznek.

- TÁJBEMUTATÓ. A Békés megyei Jókai Színház társulata szeptember 28-án Székkutason, majd szeptember 29-én Mezőkovácsházán mutatja be első idei tájdarabját, Kállai-Fülöp-Dobos: Ilyennek hazudtalak című vígjátékát.

 

A csehszlovákok is ufók? (forrás: mult-kor.hu)

 

- Jó bevétel pecsenyecsirkéből. A szabadkígyósi Szabad Föld Termelőszövetkezetben az idén először foglalkoznak egy százas istálló magtárpadlásán pecsenyecsirke nevelésével. A szakemberek úgy számítják, hogy meglesz a kétmillió forintos bruttó bevétel.

- Felújítják a védőnői lakást. Okányban a járási tanács műszakilag felülvizsgáltatta a védőnőd lakást és kisebb átalakítással két védőnőnek tudnak megfelelő körülményeket biztosítani. Az átépítésre 75 ezer 260 forintot biztosított

- ELNÖKSÉGI ÜLÉS. A Vöröskereszt megyei elnöksége szeptember 26-án tartja ülését Békéscsabán, melyen többek között az eddigi munkáról és az 1969. évi véradási programról lesz szó.

- Új rövidfilmek. Szeptemberben négy magyar, egy szovjet, egy román, csehszlovák és spanyol rövidfilmet vetítenek a mozik a műsorra tűzött játékfilm előtt és bemutatják a 25-ös számú Világmagazint is.

- Százéves főiskola. A Debreceni Agrártudományi Főiskola - ahol sok megyénkben fiatal tanult és szerzett diplomát, - október 22-én ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. Az alapítás idején az ország harmadik agrár-felsőoktatási intézménye volt.

- ÜNNEPI KLUBEST. A Fegyveres Erők Napja alkalmából szeptember 26-án, csütörtökön este Békéscsabán, a Fegyveres Erők Gagarin Ifjúsági Klubja ünnepi estet rendez. Az esten fiatal munkásőrök, rendőrök és katonák vesznek részt,

- SZABÓ PÁL BÉKÉSCSABÁN. A TIT békéscsabai városi szervezete és a városi tanács szeptember 27-én este 7 órakor vendégül látja Szabó Pál Kossuth-díjas írót a TIT Értelmiségi Klubjában a „Szabó Pál-ért” program keretében.

- Nők joga a tsz-ben. Szeptember 26-án délelőtt a megyei nőtanács végrehajtó bizottsági ülésén Békéscsabán a tsz-törvények propagandájáról, a békési járásban szerzett tapasztalatokról és a nők jogainak érvényesüléséről számol be dr. Daróczi Mária.

- „ÉLET A FÖLDÖN KÍVÜL” címmel TIT-előadást tartottak szeptember.23-án, hétfőn Békéscsabán katonáknak. Az előadás kapcsán többek között szó volt a napjainkban sokat vitatott repülő csészealjakról is."

 

Mai kommentár: A rövid hírek ezen a napon is sokat elárulnak a korról, a korszellemről, az 50 évvel ezelőtti emberekről. Mai távlatból nézve furcsa, hogy az esti iskolákban gyakorlati foglalkozásokat szerveztek, megvalósulásáról reméljük, később olvashatunk. Érdekes, hogy 1968-ban, amikor még szinte minden családi házban tartottak baromfit, a számok alapján mégis milyen jó üzletnek tűnt a pecsenyecsirke nevelés. Kíváncsian várjuk a beszámolót a Fegyveres Erők Gagarin Ifjúsági Klubja ünnepi estjéről, a Nők joga a tsz-ben témakörben tartott előadásról, de leginkább a békéscsabai katonáknak, a földönkívüliekről megrendezett eseményről. Az utóbbin feltételezzük, hogy szóba került a legnagyobb ellenség, az Amerikai Egyesült Államok és Vietnám is.

 

 

Egy fotó

Mai fotónk az 1968. szeptember 24-ei Békés Megyei Népújság hátoldalán jelent meg  Ezüstláz Békéscsabán címmel.

 

 

(A fényképek illusztrációk, nem biztos, hogy 1968-ban készültek, nem biztos, hogy Békés megyében, de jellemzőek a korra.)

FEL