A nap sztorija – Ez történt 1968. szeptember 17-én, Békés megyében

2018. szeptember 17. 14:42 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazó rovatában ma újra visszarepülünk ötven évet és megnézzük, hogy miről írt az 1968. szeptember 17-én megjelenő Békés Megyei Népújság. Kukkantsunk bele ma is az elvtársak és az elvtársnők, illetve a kor örömét, bánatát megélő kisemberek izgalmas világába. Ma a pártiskola tanévnyitójáról szóló beszámolóra, három humoros írásra és néhány rövid hírre esett a választásunk. Mai lapszemlénket is kiegészítjük egy aznapi fotóval és természetesen a 2018-as kommentárok most sem maradhatnak el. Hasznos időtöltést kívánunk!

 

 

Minden gyakorlati tevékenység alapja az eszmei, politikai szilárdság

Ünnepélyes tanévnyitó az öthónapos megyei pártiskolán

"Hétfőn délelőtt Békéscsabán, a megyei pártbizottság oktatási igazgatóságán ünnepélyesen megnyílt az öthónapos megyei pártiskola. A párt talapszervezeti titkárok, vezetőségi tagok, állami és tömegszervezeti vezetők közül hetvenen hallgatták Zalai Györgynek, a megyei pártbizottság titkárának megnyitó előadását. Többek között hangoztatta: - A követelmények növekednek a párt- és gazdasági vezetőkkel szemben. A feladatok új szemléletet, új munkastílust kívánnak, melynek alapja az eszmei, politikai képzés fokozása. Törvényszerű a marxista világnézet fejlesztése és következetes alkalmazása a mindennapi életben.

 

A Nádor szálló helyén működött a pártiskola
(forrás: csabaihazak.blog.hu)

 

E célok megvalósításáért a Politikai Bizottság 1967-es határozata alapján kezdte el munkáját három osztállyal az öthónapos bentlakásos pártiskola. Biztosítva vannak a legfontosabb személyi és anyagi feltételek a jó tanuláshoz. A mindennapi oktatói, nevelői munka mellett rendszeres tájékoztatást és konzultációt tartanak a megye párt- és állami vezetői, hogy az iskola befejezése után a hallgatók magas fokú elméleti és gyakorlati tudással felvértezve hasznosítsák a tanultakat."

 

 

Mai kommentár: Látjuk magunk előtt a sok lelkes elvtársat és elvtársnőt az ünnepélyes tanévnyitón. Némelyikük egy-egy könnycseppet is elmorzsol a szép szavak hallatán. Majd kart karba öltve elvonulnak a bentlakásos pártiskolába fejleszteni a marxista világnézetüket. A szomszédos kocsmában a melósok meg összekacsintanak és emelik poharukat a proletárnebulókra. Az ilyen típusú képzések eredményessége jól ismert, viszont ha belegondolunk, hogy egy fél tanév alatt mennyi hasznos tudáshoz is hozzá lehet jutni, akkor elkeseredünk.

 

 

Humor kapásból

"Húsz deka kenyeret vettem tízóraimhoz. Jókora darab, finom, ropogós serclit. Fogtam a bicskám, hogy szeletekre vágjam. De a kés félúton megállt, kemény tárgyba ütközött. Még nem tudtam, mi történt, de azonnal szidtam a sütőipart, látatlanból.

Aztán gondolkodni kezdtem: miért is átkozódom? Hiszen végső soron jól jártam, mert nem rozsdás szájharmonika volt a kenyérben, hanem egy egészséges kétforintos. Tehát: a húsz deka kenyér 60 fillérbe került, viszont visszakaptam 2 forintot, így egy vas nélkül megúsztam a kenyérvásárlást, sőt még egynegyvenhez is jutottam, amiért hajlandó voltam megvenni a ropogós serclit.

Az mindenesetre érdekelt volna, hogyan került a kétforintos a kenyérbe. A gabona betakarításától a kész kenyérig ugyanis minden munkafázist gépesítettünk már. A kombájnos, a molnár, esetleg a sütőipari dolgozó ejtette bele, valahogy? Nem tudtam rájönni...

Persze, az ügy szempontjából ez lényegtelen.

Holnap kétkilós veknit vásárolok. Hátha szerencsém lesz. Nagyon szeretnék egy Trabantot.

*

A választék egy része (forrás: FORTEPAN/Magyar Hírek)

A rendelőintézetből az asszisztensnő telefonál a kórházba:

– Egy beteg számára kérek ágyat – s mondja máris a beteg diagnózisát...

A vizsgálóban a páciens ül, szemben az orvossal.

– Ez már a második eset – jegyzi meg az orvos. – A múltkor egy csomag gombostűt nyelt le, most pedig ziherejsztűt.

A páciens hallgat. Nyoma sincs a megilletődöttségnek.

– Mi jöhet ezután? – kérdezi az orvos.

A páciens nem felel, csak széttárja kezeit és változatlanul közömbösen néz maga elé. Az orvos fogytán türelmével, a maga módján, dühös lesz:

– Nézze, látom, hogy a jövő évi „Ki mit tud’’-ra treníroz. De ilyen apróságokkal... Próbálkozzék inkább hajócsavarral. Azzal esetleg bejuthat a középdöntőbe.

*

A dohányzás ártalmainak vaskos irodalma van, amely napról napra gyarapszik, akárcsak a dohányosok tábora. Régebben olvastam egy cigarettaellenes írásban, hogy minden cigaretta egy perccel megrövidíti az ember életét. Globális számvetés szerint, az eddig elszívott cigaretták alapján én bizonyosan kétszáztizenhárom évet, öt hónapot, három hetet és négy napot élhettem volna.

Legutóbb a dohányzás és a gégerák témaköréből megtudtam, hogy fehéregereken végzett kísérletek során miként derült ki a nikotin fokozatosan mérgező hatása. E tudósítás alapján azonban képtelen voltam jövendő sorsomról reális képet alkotni. Ugyanis a kísérleteket fehéregereken végezték, engem viszont a közelmúltban „ürgének” tituláltak a buszon, mert ráléptem egy szintén állóhelyet váltott utazótársam lábára.

Az említett antinikotinos írás beszámol arról, hogy a dohányos először csak ideges lesz, aztán folyamatosan... A lényeg: tragikus vég.
Itt van előttem a cikk. Olyan, mint Jack LondonSárga sátán”-ja. Az felér egy alkoholelvonó-kúrával, ez pedig egy nikotinelvonóval.
Csak olvasom, olvasom. Rövidebb élet, tüdő- és gégeártalom, tragédia... Nem bírom idegekkel. Rá kell gyújtanom!"

Vincze György

 

Mai kommentár: Egy kis humor is belefért az aznapi lapba. A három történet közül az első kettő ma is érthető és ma is nevettető. A harmadik azonban kissé érthetetlen, hiszen a dohányzás ártalmát hangsúlyozókat próbálja pellengére állítani és nevetség tárgyává tenni. 1968-ban ez vélhetően sikerült is, hiszen akkoriban még nem láttak összefüggést a dohányzás és különböző kórok, elsősorban a daganatos megbetegedések között. Ma már nem így van, ezért 2018-ban a harmadik poénon nem nevetünk.

 

 

Rövid hírek

"- Ankét Békéscsabán. A kereskedelmi áruellátásról, az új mechanizmus tapasztalatairól tart ankétot szeptember 19-én Békéscsabán az SZMT-székházban a megyei nőtanácsa.

- Iskola felújítás. Vésztőn 400 ezer forintot fordítottak a Sziki-iskola felújítására. Ezenkívül a fogorvosi lakás felújítását is elvégezték, melyre 78 ezer forintot fordítottak.

Az elrabolt expresszvonat című film vitrinfotója
(forrás: vitrinfotok.blogspot.com)

- Több mini 7 ezren. Békéscsabán a nyári moziszezon egyik legnagyobb közönségsikert aratott filmje: Az elrabolt expresszvonat című amerikai produkció volt, amelyet 7600-an tekintettek meg.

- Élménybeszámoló. Szeptember 18-án délután 3 órakor Mihalik György, a KISZ megyei bizottságának első titkára a IX. VIT-ről tart élménybeszámolót a Fegyveres Erők Klubjában.

- Új kéttantermes iskola. Csanádapácán befejezéshez közeledik az új kéttantermes iskola építése. A mintegy 170 ezer forintos költséggel készülő beruházás enyhít majd a tanterem- hiányon. Az új iskolában felső tagozatos diákok kapnak helyet. Az építkezést előreláthatólag három hét múlva befejezik.

- Száz évvel ezelőtt. A mai Csaba Szálloda 1868-ban épült fel. A kétszintes ház az akkor épülő Alföldi-Fiumei vasútról kapta első nevét, s a felszabadulásig Fiume-szállónak hívták.

- Tizenhárom lakóház. Dicséretre méltó munkát végeztek a tanácsi vállalat dolgozói Dénes-majorban. Az árvízkárosultak részére határidő előtt felépítették a 13 darab lakóházat.

- Tanulók a mezőgazdasági pályán. A mezőkovácsházi járásban 18 iskolában 92 tanuló választotta a mezőgazdasági szakmát, ebből 60-an mezőgazdasági tanulónak szerződtek, a többiek pedig mezőgazdasági technikumban és szakközépiskolában tanulnak tovább.

- Orgonahangverseny közkívánatra. Békéscsabán a nyáron nagy érdeklődést váltott ki a Megyei Művelődési Ház által rendezett orgonahangverseny. Jövőre ismét megrendezik, ezúttal már közkívánatra, a komolyzene kedvelőinek. A tervek szerint 1969 áprilisában Lehotka Gábor tart hangversenyt

- Példamutató kétegyháziak. Kétegyházán a napokban tartották meg a nagyszabású véradó napot, melyen a gépjavító vállalat 135 dolgozója összesen 43 liter vért adott. A vállalat dolgozói ezzel igen komoly példát mutattak, élükön Marsi Ferenc igazgatóval, aki szabadságát megszakítva jelentkezett a véradáson,

- Négy első osztály. Szeptember elsején a battonyai középiskolások a Mikes Kelemen nevét viselő középfokú tanintézetben négy első osztályban kezdték meg tanulmányaikat. Az új tanévben egy orosz nyelvi, egy gimnáziumi és két mezőgazdasági gépészképző osztály indult."

 

Mai kommentár: A rövid hírek ezen a napon is sokat elárulnak a korról, a korszellemről, az 50 évvel ezelőtti emberekről. Mai távlatból nézve furcsa, hogy Battonyán egy egész osztály jött össze azokból a gyerekekből, akik orosz nyelvet akartak tanulni. Érdekes, hogy a vérellátás már akkor is komoly problémát okozott. Az nem meglepő, hogy a nyári moziszezonban egy amerikai filmre voltak a legtöbben kíváncsiak, az viszont igen, hogy ezt hírül adja a párt lapja. Az ankét és az élménybeszámoló pedig a propagálásnak hála bizonyára teltház előtt zajlott.

 


Egy fotó

Mai fotónk az 1968. szeptember17-ei Békés Megyei Népújság 6, oldalán jelent meg egy nyereményjáték keretében, melyet 30 fordulón át tartott. A nyeremény pedig 2000 forint volt.
A képaláírás maga a feladvány: Melyik Békés megyei múzeumban látható ez a kiállítás-részlet?

(A fényképek illusztrációk, nem biztos, hogy 1968-ban készültek, nem biztos, hogy Békés megyében, de jellemzőek a korra.)

FEL