A nap sztorija – Ez történt 1968. június 21-én, Békés megyében

2018. június 21. 09:46 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazó rovatában csütörtökön újra visszarepülünk ötven évet és megnézzük, hogy miről írt az 1968. június 22-én megjelenő Békés Megyei Népújság. Kukkantsunk bele ma is az elvtársak és az elvtársnők izgalmas világába. Ma egy szarvasi pálinkahamisítási ügyet, egy az orosházi gimnazistalányok borsószedését bemutató riportot, a vízpocsékolás elleni szigorú fellépést és a csabai strand vendégeit bemutató, igazán kiváló jegyzetet választottunk, persze kommentárral. Jó szórakozást kívánunk!

 

Szilvóriumként adta el a vegyes pálinkát

Pálinkakedvelő emberek látogatták a Szarvasi Fmsz piactéren levő italboltját, ebből az italféleségből fogyott a legtöbb az utóbbi években. Nem is sejtették, hogy az a szilvórium, amit Misur Pál gebines mér, tulajdonképpen vegyes gyümölcsből párolódott.

A különbség ízben, zamatban valóban nem volt nagy, hiszen a csalafinta gebines kiváló minőségű, tőkeszilvából készült pálinkát kapott az fmsz helybeli raktárából. (Igaz, nem is sajnálta a borravalót a raktárosoktól, szállítóktól!) De, ha ízben nem is, árban alaposan eltér a valódi szilva és az annak hazudott vegyes pálinka. 1964-ben literenként 10 forint, 1965-től 1967 augusztusáig azonban — árváltozás miatt —, már literenként, 20 forint jogtalan haszonra tett szert Misur Pál. Összesen több mint 75 ezer Ft-tal károsította meg vevőit, s a közös tulajdont is egyben, mert olyan pénzt vett ki a kasszából saját céljára, ami már társadalmi kezelésbe került.

Azt már elmondtuk, miért nem vették észre a csalást a fogyasztók. De, vajon miért nem vették észre a Szarvasi Fmsz ellenőrei, vezetői?

A bíróság megállapította, hogy a hanyagul végzett leltározások is segítették.

Senkinek sem tűnt fel tehát, évekig a mohó gebines garázdálkodása. s még az sem gondolkoztatok el senkit, miből telik házra, autóra, busás borravalókra a viszonylag kis fizetésű — csak minden második nap dolgozó — embernek. Így gyarapodhatott a bűn, s azoknak a száma, akik — tudtukon, akaratukon kívül — hozzájárultak Misur Pál jólétéhez. Nekik csak az nyújthat kárpótlást, hogy a Szarvasi Járás-Bíróság két év, hat hónapi szabadságvesztésre ítélte a gebinest, s további három évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A csalárd úton szerzett ezreket pedig vissza kell térítenie a közös vagyonba.

Mai kommentár: Abban az időben még nem divatból ittak pálinkát az élmunkások, hanem azért, mert csak az volt. A mohó gebines és a hanyag leltározók példájából pedig megtanulta az újságolvasó, hogy nem lehet a közös vagyont csak úgy dézsmálgatni. Ja, az Fmsz a Földművesszövetkezet rövidítése volt.

 

Lányok építőtáborban (forrás: FORTEPAN)

 

Borsóföldre kéne menni…

Reggel 7 óra. A hőmérő máris 25 fokot mutat, és érezhető, hogy ezen a napon is kánikula lesz minden mennyiségben — Mindezt az Orosházi Állami Gazdaság puszta- szentetornyai borsótábláján, „meleg” percek közepette állapítjuk meg.

Itt dolgozik — a KlSZ-táborban — 98 orosházi gimnazista lány, akik hangos jó reggelt — köszöntésünket, vidám kuncogással fogadják: — Nekünk már jó napot van — mondja az egyik kislány —, mert itt vagyunk a borsótáblán hajnali 2 órától... Hogy meddig? Amíg nem pereg a borsó, úgy kilencig, fél tízig.

Már jön is Kesztyűs Lajosné tanárnő, a lányok „Zsuzsa nénije”, aki alig néhány évvel idősebb náluk. Mosolyogva mondja: — Jöjjenek csak, hadd mutassam be a 11 brigád tagjai közül a legszorgalmasabbakat, akik egyénenként napi 110-130 négyszögölről szedik a borsót.

Nagy komolyan fogad bennünket Varga Irén. A kollégiumi KISZ-titkárság után most brigádvezető lett. Ahogy beszél, mindjobb kedvvel nevetve, a kezével tovább dolgozik.

— A vizsgák után önkéntes jelentkezés alapján két nap múlva már itt voltunk a borsóföldön Az első napokban a sátortáborban keménynek találtuk az ágyat, sok volt a tücsök meg a hangya, ma már ilyen „kicsiségeket” észre sem veszünk...

Hogy mi a jó munkájuk titka, azt Lőwy Erzsébet magyarázza: — Egyetlen titka a borsószedésnek, hogy hűvösben és melegben egyaránt csinálni kell...

És hogy bizonyítsák jókedvüket, saját költésű dalra zendítenek:

„Borsó földre kéne menni,

Cukorborsót kéne szedni,

De a borsó nagyon repcés,

Feltöri a tenyerecském ... „

Mai kommentár: A mai orosházi gimnazista lányok hajnali kettőkor, ha nem valamelyik szórakozóhelyen töltik az időt, akkor csetelnek, posztolnak, megosztanak, messzendzsereznek. De ami biztos: eszükbe sem jut, hogy borsót is lehetne szedni.

 

Intézkedés Békéscsaba vízellátásának megjavítására

Békéscsaba vízellátásában a rendkívüli időjárás zavarokat okoz. A felmérések alapján a Békéscsabai Víz-, Csatorna- és Fürdő Vállalat megállapította, hogy ezt főképp a kertek locsolása idézi elő.

Munkásőrök (forrás: FORTEPAN)

A városi tanács végrehajtó bizottsága ezért felszólítja a város lakosságát, hogy a hálózati vizet kert, illetve út locsolására ne használja. Egyidejűleg a végrehajtó bizottság a fentiek ellenőrzésével megbízza a vízmű üzemeltetőjét azzal, hogy amennyiben szabálytalanságot, pazarlást észlel, a vétkesek ellen tegyen szabálysértési feljelentést a városi tanács vb igazgatási osztályánál.
A Békés megyei Tanács 1/1962. sz. rendelete értelmében a szabálysértést elkövetőket 500 forintig terjedhető pénzbírsággal sújthatja a városi tanács vb igazgatási osztálya.

Mai kommentár: A kor újságolvasója a hír megemésztése után fellélegzett, hogy a VB legalább a munkásőröket nem fogta be az ellenőrzésekbe, az egyéb ellenőrt meg, ha úgy alakul, akkor úgyis megvesztegeti, hiszen így működött a rendszer.

 

Ki, hogy strandol?

 

A kislány

Tavaly még együtt focizott, fogócskázott a hasonló korú srácokkal. Ezen a nyáron azonban már ajkbiggyesztve fogadja köszönésüket és királynői gőggel utasítja vissza a „gyerekes” játékokat.

Ehelyett azt a ringó járást gyakorolja naphosszat, amit Sophia Lorentől tanult.

— Gyöngyi becsavarodott — mondogatják a fiúk csodálkozva. Nem értik, mi történhetett kis barátnőjükkel ősztől tavaszig.

Mi történt? Sok minden. Óriási dolgok történtek. Többek között az, hogy új fürdőruhát kellett varrnia Gyöngyi anyukájának. A régi ugyanis már itt is, ott is szűknek bizonyult.

 

Árpád Fürdő 1968-ban (forrás: antikfoto.hu)

 

A hetyke kis öregúr

Merész fejessel startol és legalább 10 métert úszik a víz alatt, mielőtt felbukkan ismét — teljesen véletlenül — egy nyugodtan tempózó hölgy csípője mellett. Arca lila az erőlködéstől máris, de azért nyomába szegődik, buzgón csapkod, prüszköl akár egy fiók-bálna.

Fél órával később úszni tanít egy seregnyi diáklányt, s ha megizzad, kizárólag jéghideg vízzel tussol.

Ki hinné, hogy orvosi tanácsra jár a fürdőbe — természetesen csak a meleg vízbe — s szegény jó felesége hozza fel télen helyette a tüzelőt. Neki ugyanis halálos veszélyt jelent minden lépcsőfok.

 

A szépfiú

Sokan irigylik, különösen a suta kamaszok közül. Pedig csöppet sem irigylésre méltó a sorsa. A mellkasát domborító levegőt soha sem engedheti ki teljesen, s ülve, állva, fekve, állandó készenlétben kell lennie: előnyös-e ez a póz, mozdulat az izmainak?

Domborít szüntelen, s mégis ezernyi kudarc éri. Lám most is: a szőke copfos hölgy könyvébe nézett akkor is, amikor — hatodszor — elvonult előtte.

 

A szépasszony

A fiatalabb korosztályhoz tartozó hölgyek között kétségkívül akad nálánál kifogástalanabb termetű. Ő azonban felülmúlhatatlan rutinnal domborítja ki az előnyös, illetve tünteti el a hátrányos dolgokat. Az óriási szemüveg például öncélú csecsebecse máson, rajta azonban a szem körüli szarkalábak leplezését is szolgálja. Fürdőruhájába valóságos tartó, támasztó és merevítő rendszerek vannak építve halcsontból, gumiból, vászonból.

De mindezzel együtt gyönyörű, disztingvált jelenség. Akad is csodálója éppen elég. Szinte lubickolhat az ifjak tüzes szemesugarában. Egészen addig, amíg az összes körülötte lebzselő férfinál magasabb, vállasabb fiú nem érkezik a színtérre. Csodálni való bátorsággal egyenesen odamegy hozzá, ledobja magát a rózsaszínű köpenyére és csókot lehel az arcára.

A hódolók szemmel láthatóan elsárgulnak az irigységtől. Csak, akik egészen közel vannak, azok hallhatják, hogy a deli lovag így köszönt: — Csókolom anyuka!

 

Mai kommentár: Ez a jegyzet a mai napon is készülhetett volna a békéscsabai Árpád fürdőben. Ezek a figurák ma is jelen vannak csak a kislány nem Sophia Loren, hanem Hegedűs Márk ringó járását utánozza. A hetyke öregúr helyett szegény, jó felesége nem a tüzelőt, hanem a tippmix szelvényt hozza fel. A szépfiú most fukszokkal és idétlen tetoválásokkal marad levegő nélkül. A szépasszony fia pedig a Csókolom anyuka helyett, Cső mutter dünnyögéssel huppan le mellé.

 

További programok »

Életmód

Augusztusban 7695 gyermek született, 9504-en haltak meg

Az előzetes adatok szerint 2023 augusztusában 7695 gyermek született, és 9504 ember halt meg. 2022 augusztusához képest a születések száma 5,3, a halálozásoké 11, a házasságkötéseké pedig 17 százalékkal csökkent. A természetes népességfogyás lassult – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.
18:54
FEL