A nap sztorija – Ez történt 1968. július 18-án, Békés megyében

A behir.hu időutazó rovatában ma újra visszarepülünk ötven évet és megnézzük, hogy miről írt az 1968. július 18-án megjelenő Békés Megyei Népújság. Kukkantsunk bele ma is az elvtársak és az elvtársnők és a kor örömét, bánatát megélő kisemberek izgalmas világába. Ma egy gyulai vízvédelmi kiállítás, Békés járás ivóvízellátása, egy kiskundorozsmai ifjúsági találkozó, egy különös gyomai horgászverseny, rendőrségi hírek, egy népnevelő jegyzet és egy nótaest hirdetése kerül reflektorfénybe. Természetesen a mai kommentárok sem maradhatnak el. Jó szórakozást kívánunk

 

Ötszázan tekintették meg a vízvédelmi kiállítást Gyulán

Árvíz 1970-ben (forrás: gyulaanno.hu)

A Körösvidéki Vízügyi Igazgatóság központjában először rendeztek korszerű vízvédelmi kiállítást Gyulán. Grafikák, plakátok, fényképek, makettek segítségével igyekeztek bemutatni a tiszta víz előnyeit, a vízszennyeződés következményeit, a szennytisztító berendezéseket és a vízvédelmi munkákat. Naponta kétszer vetítettek filmeket s ezek szintén a víz tisztaságának fontosságára, megőrzésére hívták fel a figyelmet.

A kiállítás várakozáson felüli érdeklődéssel zárult, ötszáznál többen nézték meg a kiállítást és a filmvetítéseket. Több külföldi mérnök nyilatkozott elismeréssel a kiállításról. A vendégkönyv arról tanúskodik: számos szakember itt ébredt rá igazán, hogy mennyire fontos a vízvédelmi munka, milyen sokat tehet az ember a vizek tisztaságának megőrzéséért. A tiszta víz kérdése egyébként világszinten előtérbe került. Köztudomású, hogy a Körösök Közép-Európa legtisztább folyói. Az ipar fejlesztése és a mezőgazdaság kemizálása azonban veszélyezteti a Körösök vizének tisztaságát. A kiállítás jól érzékeltette: milyen nagy feladat vár megyénkre a víz tisztaságának védelmében.

Mai kommentár: Már ötven évvel ezelőtt is aggódtak az élővizekért, a felszín alatti vizek állapotáért. A szakemberek bizonyára mindent megtettek, de akkor még nem számoltak azzal, hogy a mezőgazdaság a kemikáliák használatában látja majd a jövőt, melyek szépen beszivárognak az élővizekbe. Az ipar környezetszennyezése szinte szemmel látható volt, de a munkás-paraszt kormánynak esze ágában sem volt, holmi szabályozásokkal mederben tartani azt. 1968-ban még nem számoltak azzal sem, hogy a rendszerváltás után a háztartások kisebb vegyi üzemekké válnak és engedik ki a vízkincsre káros anyagokat.

 

447 kút 6 településen (forrás: FORTEPAN/Vajszada Károly)

Hat község – 447 kút

A békési járás hat községében (Békés, Mezőberény, Köröstarcsa, Bélmegyer, Tarhos, Kétsoprony) valósult meg eddig a központi ivóvízellátás.

A községekben összesen 447 ejektoros kút biztosítja a lakosság ellátását. Az üzemek, vállalatok, iskolák jó része is a vízvezetékből kapja a vizet.

Az elmúlt másfél évben 426 lakóházba vezették be a vizet, s ez a lakosság kulturális és egészségügyi igényeinek jelentős növekedését bizonyítja.

 

Mai kommentár: Ma már elképzelhetetlen, de ötven éve még napi gyakorlat volt, hogy a családi házak többségébe bizony az utcai kutakról hordták a vizet.

A kertek jelentős részében volt ásott kút, de annak a minősége meg sem közelítette a közkifolyók által biztosított, többségében fúrt kutakból érkező ivóvíz minőségét.

 

Ifjúsági Klub-találkozó Kiskundorozsmán július 27-28-án

Nagyszabású klubtalálkozót szervez július 27.28-án a kiskundorozsmai „Pax” ifjúsági KISZ-klub, a móravárosi ifjúsági könyvtár klub és a szegedi Konzervgyár ifjúsági KIS2- klubja. A találkozó színhelyéül a házigazdák a kiskundorozsmai Széksóstó melletti területet jelölték meg.

KISZ-esek táborban (forrás: FORTEPAN/Urbán Tamás)

Az első napi programban fürdés, tábortűz, zenés, énekes táncmulatság szerepel. A szellemes meghívó előzetes tájékoztatása szerint a takarodó időpontját az időtől és a hangulattól teszik függővé. Július 23-án, vasárnap délelőtt klubvezetői tanácskozás, majd délután szegedi kirándulás lesz.

Mai kommentár: Az éppen aktuális fiatalság minden korban megtalálja a szórakozás, az együttlét alkalmait. Akkoriban az sem volt zavaró tényező, ha mindezt KISZ-es lobogók alatt, a kötelező tábortűz mellet, kommunista indulókat dúdolva kellett megtenni. Az azonban biztos, hogy a vasárnap délelőtti klubvezetői tanácskozáson nem kellett közelharcot vívni a szabad helyekért.

 

Horgászverseny – fúvószenével

A gyomai Horgászok Egyesülete a hét végén, szombaton és vasárnap tartja halfogó versenyét a Hármas-Körösön, az endrődi határtól az Ilona-telepig terjedő folyószakaszon.

Nem a halak megfélemlítésére, de a horgászok nagy örömére a Körös Étterem alkalmi sátorban kitelepül a vízpartra a verseny ideje alatt, és azokat a pecásokat, akiket elkerül a jószerencse, a gyomai öregfiúk fúvószenekara szórakoztatja majd.

Mai kommentár: A horgászatról annyit mindenki tud, hogy nem egy hangos műfaj. Sőt. Ezért nem vállhatott világszabadalommá a gyomai pecások korszakalkotó ötlete, mely szerint fúvószenekar által kísérve kell a horgokat a vízbe dobni.

 

Gázolt a kerékpáros

Kerékpáros közlekedés (forrás: FORTEPAN/Urbán Tamás)

Szokatlan baleset történt kedden délután Gyulaváriban a Széchenyi és a Lenin út kereszteződésén. Erdélyi Lajos szabálytalanul előlépett egy kerékpárosnak, és az elgázolta. A figyelmetlen gyalogos könnyebb sérülést szenvedett.

A Dobozi úton történt súlyos karambol mellett a keddi nap baleseti krónikájához tartozik két, aránylag szerencsésen végződött összeütközés. Mezőberény és Csárdaszállás között Hornok Lajos húsz éves fiatalember szabálytalan előzés miatt elütötte a kerékpáron közlekedő Kozma Gábornét. A kerékpáros nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. Szabadkígyós külterületén Vígh János gödöllői lakos személygépkocsijával szabálytalanul előzte az ugyancsak szabálytalanul balra kanyarodó Labancz Mihály vezette pótkocsis vontatót és a két jármű összeütközött. Személyi sérülés nem történt, a keletkezett kár ezer forint.

Mai kommentár: Ötven év távlatából továbbra is megmosolyogtató a napi baleseti rovat. Viszont az érdekes, hogy szinte minden balesetben szerepel kerékpáros. Vagy áldozatként, vagy vétkesként.

 

Rablás a Lázár utcában

Kanalas József 24 éves békéscsabai lakos, akinek a priuszán már van büntetés, feltételes szabadsága idején megismerkedett Békéscsabán, a Tanácsköztársaság úti büfében Balogh János 25 éves karcagi lakossal. Együtt ittak a város italboltjaiban és éttermeiben, majd amikor a szórakozóhelyek bezártak, elindultak „sétálni”. A Lázár utcában Kanalas megtámadta Baloghot, ököllel leütötte és rugdosta. A védekezésre képtelen Baloghtól ezután elvette a pénzt, majd elmenekült a lett színhelyéről. A városi rendőrkapitányság pár órán belül elfogta Kanalast és előzetes letartóztatásba helyezte.

Mai kommentár: Az italozó életmód már akkor is micsoda veszélyekkel járt. Bár mi, Békés megyeiek alkalmi ismerőseinkkel az összes kocsma bezárása után a legritkább esetben megyünk el sétálni, viszont lehet, hogy ezt a karcagi fiatalembernek korábban nem mondta el senki. Sajnálatos, hogy nem derül ki a beszámolóból, hogy az ellopott pénz meg lett-e, gyaníthatóan nem.

 

Az első lépés

Pótkocsis vontató gördül le Békéscsabán, a Berényi útról az úttest és a járda közti füves, földes padkára. Útjavításból visszamaradt szemétkupacot akarnak elfuvarozni vagy más céllal kanyarodnak oda, nincs időm eldönteni, mivel a vontató vezetője dönt, egy facsemetét dönt ki pótkocsijának segítségével, karóstól. Kísérő-társával még derülnek is rajta: – Ha-ha-ha! De jó is egy kis pusztítás… fácska életéért aggódva, rájuk kiáltok:

Mit tesznek, emberek!

Más járókelők is megállnak, s döbbenten nézik a pótkocsi alatt hajlongó, vergődő suhángot. A közfelháborodás láttán megszeppennek a „tettesek”. A kocsikísérő az utolsó kerék mellé ugrik. Sikerül is elhajlítania a végzetes gördülés elől a fácskát, aztán talpra állítja, kiegyenesíti. De miért csak a felháborodás hatására teszi? Néptelen helyen gáládul letarolta volna?

A fácska csodálatos módon ép, de törzsén, lombocskáján látszik a megtépettség, a gyötrelem. Valaki mellettem keserűen mondja:

– Olyanok ezek, akár az amerikaiak ott, Vietnamban.

– No-no, nem túlzás ez? Facsemete döntögetés és népirtás?

Furcsán pillant rám, s otthagy. Még egyszer végiggondolom, amit mondott. Az ismeretlen járókelő ezzel a szúnyog-elefánt párhuzammal elvetette a sulykot… Aztán mégis csak arra kell gondolnom, pici igazság azért van benne. Minden oktalan vagy tudatos pusztítás, minden embertelenség a földön az első lépését ilyen semmitmondó szinten kezdi. Zsoldosai, csemetekorukban bizonyára virágok lefejezésében és állatkínzásban lelték legnagyobb örömüket.

Mai kommentár: A mai népnevelő jegyzetben eljutunk a békéscsabai Berényi úttól egészen Vietnámig. Egy fácska elgázolásától a népirtásig. Komoly gondolatmenet, egyetlen szépséghibája, hogy a jegyzetíró nem vesz tudomást a Gulágról vagy akár Recskről, melyek szintén nem voltak az emberiesség zászlóshajói.

 

Egy keretes hirdetés

Nyíri Erzsi akcióban (forrás. network.hu)

MA ESTE
20 órai kezdettel nagyszabású
MAGYARNÓTA -EST
a Halászcsárda kerthelyiségében
Békéscsabán, Luther u. 8. sz. alatt.

Fellépnek : Nyíri Erzsi és Mozsár Imre, a rádió és televízió nótaénekesei.
Konferál: Schrifíert István.
Kísér: Máthé Rácz Laci és cigányzenekara.

Kitűnő halételek! Hűtött italok!
Szeretettel várják vendégeiket a
HALÁSZCSÁRDA DOLGOZÓI.

Mai kommentár: 1968-ban július 18-a csütörtökre esett. A magaskultúra jeles képviselőivel színesített este után másnap a vendégek bizonyára nem gyarapították a népgazdaság GDP-jét. Bár akkoriban a KGST országok, így Magyarország sem használta ezt a mérőszámot.

(A fényképek illusztrációk, nem biztos, hogy 1968-ban készültek, nem biztos, hogy Békés megyében, de jellemzőek a korra.)

Megosztás:

Címke: ,