A nap sztorija – Egy éve hunyt el Roger Moore

Napra pontosan egy éve, 2017. május 23-án hunyt Roger Moore, az a színész, aki az elegancia mintapéldánya volt. Joggal feltételezhetjük, hogy a kis Roger csokornyakkendőben jött a világra, pedig nem. A hétvégén mindenki Harry herceg és Meghan Markle esküvőjét figyelte, ő is. Hősünk vélhetően egy felhő szélén lógatta a lábát, szivarozott és whiskyt szopogatott, miközben finoman csóválta a fejét néhány ruhakölteményen. Régi kedvencét, David Beckham-et megpillantva majdnem le is esett, de még éppen meg tudott kapaszkodni. Ismerjük meg a sokak szerint legjobb James Bond színész életét.

 

 

Ivanhoe szerepében (forrás: amazon.com)

Kövér kisgyerekből történelmi figura

Sir Roger George Moore 1927. október 14-én született a londoni Stockwellben egy rendőr egyetlen gyermekeként. Így szó sem lehetett csokornyakkendőben való születésről, sőt a történetírók kövér kisgyermekként emlékeznek meg róla. Iskoláit 15 évesen abbahagyta, ezután volt portás, grafikus, trükkfilmrajzoló és modell. 1945-ben a tiszti iskola elvégzése után a Szórakoztató Szolgálat színésze lett. A londoni Royal Academy of Dramatic Art színész szakán szerzett diplomát, majd Cambridge-ben kezdte a színész pályáját.

1953-ban Hollywoodba költözött, de a filmvilág fővárosában ekkor még nem sok babér termett számára. Hazatért hát Angliába, és tévésorozatokat forgatott. Mivel Aczél György, akkori kultuszminiszter engedélyezte, ezért Magyarországon is vetítették és roppant népszerű volt a Walter Scott történelmi regénye nyomán készült Ivanhoe.

 

 

A világhír felé

A világhírt 1963-ban Simon Templar szerepe hozta meg számára, az Angyal kalandjai című tévésorozat több mint száz részét csaknem száz országban kísérték nézők milliói feszült figyelemmel.

A nem túl bonyolult történet hihetetlen népszerűségét nagyban a főszereplőnek köszönhette, akinek mindig elegáns, elragadó modora, nem utolsósorban fehér sportkocsija nem csak filmbéli partnernőit bűvölte el. Gondoljunk bele, hogy kishazánkban, akkor a Trabantok, Wartburgok és Zastavák pöfögtek az utakon, a legszebb autó a batár Volga volt.

 

Az Angyal hozta meg a világhírt (forrás: metv.com)

 

A szerep Moore szerint jó előtanulmány volt a későbbi Bond-alakításhoz: mindkét figura számára fontos például az elegancia, ahogy a drága sportautók is. Moore a sorozat két későbbi filmváltozatában is szerepelt, 1992-ben Templar apját alakította, 1997-ben pedig, amikor az ezerarcú tolvaj szerepét Val Kilmer játszotta, annak autórádiójában szólalt meg a hangja.

1971-től Tony Curtis oldalán játszott a Minden lében két kanál című, Európában elsöprő sikert arató, az Egyesült Államokban azonban megbukott krimivígjáték-sorozatban.

 

 

Őfelsége ügynöke

Hősünk neve legjobban James Bondként ismert. Őfelsége 007-es ügynökének szerepét Sean Connery-től vette át, de ez nem nyomasztotta. Sőt úgy vélte: fogsorának fehérsége terén túl is szárnyalta elődjét, pedig bőszen cigarettázott. 1973 és 1985 között hét Bond-film készült vele, ami a mai napig rekord (Élni és halni hagyni, Az aranypisztolyos férfi, A kém, aki szeretett engem, Holdkelte, Szigorúan bizalmas, Polipka és Halálvágta), debütálásakor 45 évesen és búcsúzásakor 57 évesen is ő volt a legidősebb Bond.

 

A legtöbb Bond-film a nevéhez köthető (forrás: indianexpress.com)

 

Kultúrtörténeti érdekesség, hogy az alkotók frissíteni, fiatalítani akartak, mégis a Connery-nél három évvel idősebb Moore-t kérték fel a szerepre. Roger meg sem próbálta Connery-t felülmúlni, az ő Bondja nem az ellenséget már az ajtóban pofán vágó vadember. Ehelyett beépítette a karakterbe azt, ami kiemeli az angol titkos ügynököt az akcióhősök sorából, a kifinomultságot, az intellektust, a kimért humort és némi öniróniát is.

Az ellenlábasok kicsinálása urán bemondott egymondatos szellemességek is neki álltak utoljára jól, úgymint a „Csak beugrott harapni valamit”. A későbbi Bondok szájából ezek már kínosan erőltetetten hatottak. De még az egyszerű brutalitással lerendezett összecsapásai sem nélkülözték az eleganciát.

 

 

A Bond-korszak után

Roger Moore 72 éven átívelő karrierje során több mint 90 szerepet vállalt el. A Bond-korszak után váltakozó színvonalú filmeket forgatott. Az 1996-os A kalandorban Jean-Claude Van Damme oldalán, a következő évben a Spice Girls együttessel dolgozott – e szerepért jelölték a legrosszabb színésznek járó Arany Málna-díjra.
Életének utolsó éveiben humanitárius tevékenysége miatt került rivaldafénybe. 1991-től az UNICEF jószolgálati nagykövete. E minőségében többek közt hátrányos helyzetben lévő gyermekek számára gyűjtött adományokat. Jószolgálati nagykövetként többször is járt Budapesten, és néhány éve az első magyarországi UNICEF-bál díszvendége volt. 2007 októberében ismét Magyarországra látogatott, s a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenyén Saint-Saens Állatok farsangja című darabjának narrátora volt. Támogatja a PETA állatvédő szervezetet is.

 

 

2003 óta járt a Sir megszólítás (forrás: dehir.hu)

Magánélet és elismerések

A brit színész 2002 óta élt negyedik feleségével Monacóban és Svájcban.

I. Erzsébet brit királynő 2003-ban lovaggá ütötte, így azóta járt neki a Sir megszólítás. Moore azt állítja, hogy a ceremónia során csak egy dolog miatt aggódott, hogy fél térdről ismét talpra tudjon állni az uralkodó előtt.

2007-ben csillagot kapott a hollywoodi Hírességek sétányán, méghozzá – 007-es ügynöki múltja miatt – a 7007-es házszám előtt.

2008-tól haláláig az Ordre des Arts et Lettres, a francia Művészet és Irodalom Lovagrendjének parancsnoka volt.

Sir Roger Moore lelkesen rajongott a Manchester United labdarúgócsapatáért, Sir Elton John zenéjért és Rudyard Kipling író műveiért.

Utoljára 2016-ban szerepelt filmben, egy rövid epizódszerepben tűnt fel a magyar-angol koprodukcióban készült Jutalomjáték című filmben.

Egy évvel ezelőtt családja körében, Svájcban érte a halál a népszerű színészt, akinek hozzátartozói Twitteren közölték a világgal a szomorú hírt. „Rövid, de bátor küzdelmet folytatott a rákkal” – olvasható a bejegyzésben.

Isten áldjon Roger!

Megosztás:

Címke: , , , , ,