A nap sztorija – Donald Trump, a világ ura

2018. június 14. 11:49 | Diós Zsolt

Ma ünnepli születésnapját az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Donald Trump, akit nemes egyszerűséggel csak a v0ilág urának hívhatunk. Ezt a hivatást – melyet OKJ-s képzéssel nem lehet megszerezni – 2016. november 8-a óta gyakorolja, ugyanis az amerikai nép ezen a napon választotta meg elnöknek, Hillary Clinton egykori "försztlédivel" szemben. Rendkívül megosztó személyiség, akit sokan kedvelnek, de még többen utálnak. Ideje egy kicsit árnyalni a képet és megismerni az életpályáját, így elképzelhető, hogy akik eddig ki nem állhatták, azok mától egy kicsit rokonszenvesebbnek találják. Ismerjük meg a világ urának életét, vagyis annak néhány mozaikját!

 

 

Az ősök

Trump apai nagyapja, Friedrich Trump 16 éves korában, 1885-ben érkezett egy kelet-németországi faluból, Kallstadtból  bevándorlóként az Egyesült Államokba, majd 1892-ben kapott állampolgárságot.

Seattle környékén és a kanadai Yukon-ban fogadók és éttermek üzemeltetésével gyűjtött vagyont. 1903-ben házasodott össze a szintén német Elisabeth Christ-tel.

Donald apja, Fred Trump 1905-ben született Bronxban, New Yorkban. 15 éves korában, röviddel apja halála után kezdett dolgozni anyja vállalkozásában. Cégük, az Elizabeth Trump & Son elsősorban New Yorkban volt jelen. Fred élete során több ezer házat, laktanyát és lakást építtetett és értékesített. Cége The Trump Organization néven vált ismertté, miután 1971-ben Donald Trump tulajdonába került.

Trump anyja, Mary Anne Skóciában született. 1930-ban, 18 éves korában New Yorkba költözött, ahol szobalányként élt. Fred és Mary Trump 1936-ban házasodtak össze, majd hamarosan Queensbe költöztek.

 

 

A katonai akadémián (forrás: offline.hu)

A kezdet

Donald John Trump amerikai üzletember, politikus és médiaszemélyiség napra pontosan 71 éve, 1946. június 14-én látta meg a napvilágot New Yorkban, negyedikként, szülei öt gyermeke közül.

A hivatalos önéletrajz szerint a kis Donald jóeszű, bár kissé erőszakos gyerek volt, ezért szülei 13 éves korában egy bentlakásos katonai iskolába íratták, hogy feles energiáit levezesse. Az akadémián jól teljesített, kiváló sportoló volt és elismert diákvezér.

Két évig tanult a Fordham Egyetemen, majd a Pennsylvaniai Egyetemhez tartozó Wharton Schoolban szerzett közgazdaságból diplomát.

A vietnámi háborúból kimaradt, a történetírók szerint egyszerűen kivásárolta magát a katonai szolgálat alól.

 

 

Az üzlet beindul

Apja cégénél tanulta ki az ingatlanos szakmát, majd jelentős ingatlanvagyon birtokában kezdett később egyre nagyobb szabású vállalkozásokba. Apja mellett Trump saját bevallása szerint Roy Cohn, az akkori alvilággal is kapcsolatban álló ügyvéd határozta meg alapvetően az életét, aki arra tanította, hogyha érvényesülni akar, akkor a fő szabály: „támadni, visszavágni és sosem sajnálkozni.” Donald Trump az 1970-80-as évekre igazi üzletemberré nőtte ki magát. New Yorkban kezdett el tevékenykedni, sok lelakott házat és lakást vett meg, és rakta rendbe, majd adta el. A szegényebb városkerületekben is ingatlanfejlesztésébe kezdett, köszönhetően annak, hogy jelentős adókedvezményeket kapott minderre. Újabb állomása Atlantic City volt, ahol kaszinók és szállodák építéséhez kezdett, de az eddig hitelből építkező Trumpnak a ’80-as évek végére sok beruházásától meg kellett válnia.

A tévés és a közéleti karrierje akkor indult be, amikor két szépségverseny résztulajdonosa lett, és ezeken a versenyeken rendszeresen meg is jelent. A Miss Universe - máig megtartott szépségverseny - 1996 óta van Trump tulajdonában. 1992-ben eljátszotta egyik leghíresebb filmszerepét a Reszkessetek betörők! 2 - Elveszve New Yorkban című filmben, ahol a hotelben adott útbaigazítást Kevin-nek. Akkoriban ez a hotel Donald Trump tulajdonában volt.

Ebben az összeállításban az összes filmszerepéből kapunk némi ízelítőt. Eredeti nyelven látjuk, de akkor is érdemes megnézni:

 

 

Kisiklások

Donald üzleti életében többször is botrányokba keveredett. Az első eset 1973-ban történt, amikor megvádolták azzal, hogy a lakásait színesbörűek nem vehetik ki. Ebből az egészből Trump generált hatalmas botrányt és hitelrontásért 100 millió dollárra perelte az amerikai államot. 1975-ben fejeződött be a tárgyalás, a felek megegyezésre jutottak, egyik fél sem fizetett a másiknak. Az állam nem szabott ki büntetést, Donald pedig a színesbőrűeknek is elkezdte reklámozni ingatlanjait.

 

Első feleségével (forrás: femina.hu)

 

Bár Trumpot mára sok helyen hozzák fel a sikeres üzletember élő mintapéldájaként, kifejezetten sok vállalkozása ment csődbe. Volt kaszinója, vodkája, légitársasága és jelzálogbankja is, sőt, egyszer még egyetemet is alapított. Vagyonát 2,5 és 4 milliárd dollárra becsülik, bár becslések szerint, ha nem csődölt volna be annyi cége, akkor ez a szám a duplája is lehetne.

Trump az amerikai foci nemzeti ligáját, az NFL riválisát jelentő USFL-t is megvásárolta, amely az utóbbi csúfos végét jelentette. Trump arra számított, hogy a frissen megalakuló bajnokságot egybe tudja olvasztani az NFL-el, de a másik liga tulajdonosai ezt nem gondolták jó ötletnek, dugába dőlt a vállalkozás.

 

 

Elnök akart lenni, az lett

Miután elindult a 2016-os amerikai elnökválasztáson - bár előtte sosem foglalkozott a politikával, illetve semmilyen politikai tisztséget nem töltött be - pártbeli ellenfeleit legyőzve a Republikánus Párt hivatalos elnökjelöltje lett. Kampányának szlogenjévé az Újra naggyá tenni Amerikát (Make America Great Again) vált. A kampány során a demokraták mellett versenyben lévő republikánus jelölttársait is sokszor illette kritikus szavakkal.

 

Elnökként is a Twitter a fő kommunikációs csatorna (forrás: youtube.com)

 

Obama elnökével ellentétes nézeteinek többször élesen hangot adott, megkérdőjelezte amerikai állampolgárságát is. A választási kampányban meglepő és megdöbbentő kijelentéseket tett, melyek nagy felzúdulást keltettek a fősodorbeli médiában. Nyilvánosságra hozták több korábbi, a nőkkel szemben sértő kijelentését, ezen kívül szexuális zaklatással is vádolták. Szinte az egész Republikánus Párt kihátrált mögüle, ő azonban támogatói segítségével bemasírozott a Fehér Házba, meglepve ezzel a közvélemény-kutatókat és a politikai elit nagy részét.

 

 

Az elnökség

A világ uraként a kampányban megszokott stílusban kezdte és folytatta munkáját. Természetesen ellenfelei tüntettek ellene, az amerikai elit a mai napig nem fogadja el és nap, mint nap, úton-útfélen kritizálja tevékenységét.

Viszont a héten olyat tett, ami miatt sokan már az idei Nobel-békedíj birtokosaként is szívesen látnák. Kedden, Szingapúrban több mint száz év után összejött az amerikai - Észak-koreai tárgyalás, mely során történelmi dokumentumot írt alá Trump és Kim Dzsongun. Ebben Phenjan elkötelezte magát a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítése mellett, az Egyesült Államok pedig biztonsági garanciákat vállalt.

 

 

Magánélet

Donald természetesen a nyilvánosság bevonásával élte magánéletét.

Első felesége a cseh nemzetiségű modell, síelő, vállalkozó, az 1949-es születésű Ivana Trump leánykori nevén Ivana Marie Zelnícsková volt, akivel 1977 és 1992 között élt házasságban. Gyermekeik: ifjabb Donald John Trump, Ivanka Marie Trump és Eric Frederick Trump. Junior üzletember, felesége a zsidó származású Vanessa Haydon modell. Öt gyermekük született. Ivanka Marie divatmodell, üzletasszony. Férje a zsidó származású üzletember, befektető, Jared Kushner, három gyermekük született. Eric Frederick Trump üzletember, felesége Lara Yunaska producer, nem izraelita vallású, viszont gyermekük sincs.

 

A Trump család egy része (forrás: demographicpartitions.org)

 

Második felesége az 1963-as születésű Marla Maples színésznő, médiaszemélyiség volt, akivel 1993 és 1999 között élt házasságban. Gyermekük Tiffany Ariana Trump szociológia-urbanisztika szakon végzett, de nem a szakmában dolgozó modell, énekes és celeb.

Harmadik felesége az 1970-ben született Melania Trump, aki szlovén nemzetiségű modell, vele 2005 óta házasok. Egy gyermekük született: Barron William Trump.

 

Isten éltesse a Világ urát!

További programok »

Gazdaság

A csabai kolbász áll a középpontjában az új békéscsabai kalandszobának

Tesztüzemben van az a békéscsabai kalandszoba, amelyet az Uhrin Zoltán Klubházban nyitottak meg a héten. A Csabai Kolbászklub Egyesület a behir.hu kérdésére elmondta, hogy egy Európai Uniós pályázat segítségével hozták létre a megyeszékhelyen egyedülálló, kolbászhoz kapcsolódó kalandszobát.
2020. augusztus 13. 18:37
FEL