A nap sztorija – Clint Eastwood 88 éves

Hihetetlen, de igaz. Ma ünnepli 88. születésnapját Clint Eastwood, a filmipar állócsillaga, az amerikai férfiasság legjelentősebb megtestesítője, aki mindenkinél jobban tudja hozni a macsóságot és a jéghideg keménységet, de ennél sokkal több van benne és rendezéseiben. Olyan ő mint a jó bor, egyrészt nem kell neki cégér, másrészt minél korosabb annál jobb. A szókimondásáról ismert, büszkén konzervatív nézeteket valló filmsztár mottója: „Mindenki hagyja békén a másikat”. És milyen igaza van. Ismerjük meg ezt a páratlan életutat!

 

A benzinkútról Hollywoodba

Clint Eastwood napra pontosan 88 éve 1930. május 31-én született San Franciscóban. Szegény családban nőtt fel, édesapja benzinkútkezelőként dolgozott, édesanyja alkalmi munkákból kereste a betevőt. A városban érettségizett le egy műszaki középiskolában.

Fiatalon számtalan szakmával próbálkozott. Volt favágó, vándorzenész, testőr és benzinkutas.

A koreai háború idején behívták a hadseregbe, de a harctéren nem szolgált. Jó kondíciójának köszönhetően úszást oktatott a katonáknak. A hadseregtől kapott ösztöndíjjal elvégezte a Los Angeles City College üzleti szakát, majd egy barátja révén állást kapott egy stúdiónál.

Hollywoodban is próbálkozott, de ekkor még eltanácsolták.

Az első sorozatában (forrás: femina.hu)

A spagetti-westerntől a világhírig

1959-ben lehetőséget kapott egy sokrészes televíziós sorozatban, és ezzel országos ismertségre tett szert. A filmvászon számára Európában, az 1960-as évek közepén Sergio Leone fedezte fel. Benne találta meg az ideális alanyt spagettiwestern-trilógiája hallgatag főhősének szerepére. Az Egy marék dollárért, a Még pár dollárral többért és A Jó, a Rossz és a Csúf sikerével beindult filmes karrierje. Eastwood azonnal nemzetközi sztár lett, újrafogalmazva az amerikai cowboyokról alkotott hagyományos képet. A rezzenéstelen arcú, szűkszavú, de gyors kezű pisztolyhős szerep elindította amerikai karrierjét is, első otthoni főszerepét is westernben kapta, mely az Akasszátok magasabbra címet kapta.

A vadnyugati mozik után jöttek a háborús kalandfilmek, a Kémek a sasfészekben és a Kelly hősei.A hetvenes években indult útjára a Piszkos Harry sorozat is, amely új korszakot nyitott a zsarufilm műfajának történetében. Harry Callahan minden idők egyik leghírhedtebb nyomozójává vált, és megteremtette az öntörvényű igazságosztó zsaru imázsát. A Piszkos Harryben és folytatásaiban – A Magnum erejeAz igazságosztóAz igazság útjaHoltbiztos tipp – Clint előbb lőtt, és csak utána kérdezett, továbá nem csinált titkot abból, hogy az áldozatok oldalán áll, és nem vérzik a szíve a hátba lőtt gonosztevőkért. A sorozat soha nem látott divatot csinált a Magnum pisztolynak, és szállóigévé vált Harry mondása:„Rajta! Hadd legyen egy jó napom!”.

Hősünk menthetetlenül mozisztár lett.

A hallgatag főhős (forrás: lokal.hu)

A beérés időszaka

1971-től rendez, a Játssz nekem hamisan című pszichológiai thrillerrel debütált és számos esetben a főszerepet is magára osztotta.

1973-ban  megrendezte a később 3 Golden Globe-díjra jelölt filmjét, a Szerelem korhatár nélkült. Első igazi rendezői sikere az 1988-as Bird – Charlie Parker élete című film volt, amelyért a legjobb rendezőnek járó Golden Globe-díjat érdemelte ki 1989-ben, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon pedig Arany Pálma-díjra jelölték. A film Charlie Bird Parker neves dzsessz-zenészre emlékezett, tiszteletadás volt személye, zenéje és élete előtt. Eastwood kötelességének érezte, hogy leforgassa a róla szóló filmet.

Túl a hatvanadik életévén rendezte a western műfaját megújító Nincs bocsánat című alkotást, amelyért 1992-ben a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat vehette át. A filmtörténetben ez volt a harmadik westernfilm, amely elnyerte a Legjobb filmnek járó Oscart. És bár jelölt volt, a legjobb férfi főszerep díját elvitte előle Al Pacino.

A Nincs bocsánat két Oscar-díjával (forrás: goldderby.com)

A sikeres rendező szerepelt mások filmjeiben is, kiemelkedőt nyújtott a Célkeresztben öregedő, de még mindig megbízható testőreként.

1995-ben nagy sikerrel játszották A szív hídjai című filmet, ahol a zseniális Meryl Streep volt a partnere.

1997-től teljes egészében a rendezés felé fordul, de filmszerepeket továbbra is vállal (Éjfél a jó és a rossz kertjébenÁllamérdek, Űrcowboyok). A 2004-ben ismét tarolt a megrázó emberi kapcsolatokat elbeszélő Millió dolláros bébivel, amely egy bokszolónő végzetes pályafutását beszéli el, ő lett a legidősebben kitüntetett Oscar-díjas rendező. A díjátadón ott ült 96 éves édesanyja is, gondolom azért, hogy kéznél legyen, ha valami baj éri fiacskáját.

 

A hetvenkedő zseni

2006-ban a világon egyedülálló módon  második világháborús drámát forgatott, amerikai és japán nézőpontból is feldolgozta az Ivo Dzsima-i csatát (A dicsőség zászlaja és Levelek Ivo Dzsimáról). Ezt követően a kamera mindkét oldalán állt a nagysikerű Gran Torinóban, amelyben egy zsémbes koreai veteránt alakít, aki különös kapcsolatba kerül bevándorló szomszédaival.

2007-ben ő volt a Grace nélkül az élet című film zeneszerzője, amely Golden Globe-jelölést kapott a legjobb betétdal kategóriában.

Életrajzi drámát forgatott Nelson Mandeláról és Edgar J. Hooverről, az FBI első igazgatójáról.

2014-ben ismét zenés filmet forgatott, a Fiúk Jerseyből  musicalt vitte filmvászonra.

2015-ben az Amerikai mesterlövész című alkotása az iraki háború egyik hőséről, Chris Kyle mesterlövészről szól, akinek a nevéhez fűződik a legtöbb találat az amerikai hadsereg történetében. A mozi egy Oscart zsebelt be.

2016-ban a Hudson folyó fagyos vizére leszálló pilótáról készített mozit, aki 155 utas életét mentette meg. A főszereplő Tom Hanks volt.

Idén  A párizsi vonat címmel mutatták be legújabb filmjét, mely természetesen aktuális témát, egy terrortámadást dolgoz fel a Clint-hez illő komolysággal és finomsággal.

Elismerések és magánélet

Clint Eastwood 102 díjat kapott, melyekből kiemelkedik a Cecil B. DeMille életmű-díj, César-díj, Francia Becsületrend. Rendezéseiért és produceri közreműködéséért tíz alkalommal jelölték Oscar-díjra, öt alkalommal ki is érdemelte az elismerést.

Ma már Francis Ford Coppola mellett az egyetlen olyan rendező, aki a legjobb film kategóriában díjazott filmek rendezéséért is átvehették a szobrocskát.

1994-ben életművének, munkásságának elismeréséül megkapta az Oscar-életműdíjat, az Irving G. Thalberg emlékdíjat, amelyet annak a kreatív producernek adnak át, akinek munkái következetesen kiváló minőségű filmprodukciókat jelentenek. Barack Obama amerikai elnöktől is kapott kitüntetést, mert filmjei és színészi alakításai az egyéniség, a kemény igazságok és az amerikai lét esszenciájának esszéi.

A politikába is belekóstolt egy rövid időre: a nyolcvanas évek elején, elunva a hivatásos politikusok korruptságát és tehetetlenségét elindult lakóhelye, Carmel városka polgármesteri tisztségéért, meg is választották. Különböző kapcsolataiból hét gyermeke született, közülük többen a művészi pályát választották.

Eastwood szerint a hosszú élet titka a testileg és szellemileg egyaránt tevékeny élet, azt vallja, hogy „méltósággal megöregedni az egyik legfontosabb képesség”. Ebben is igaza van.

A hetvenkedő Clint (forrás rottentomato.com)

Konklúzió

A fanyalgóknak üzenjük: Clint Eastwood  a jelenlegi filmművészet egyik élő legendája, fiatalon és idősen is egyaránt figyelemre méltó színész és még figyelemreméltóbb rendező. És szerencsére azt mondja, hogy még sok történetet szeretne elmesélni.

Várjuk a folytatást!

Isten éltessen Clint bácsi!

Megosztás:

Címke: , ,