A nap sztorija – A férfi feketében, Paulo Coelho 71 éves

2018. augusztus 24. 13:38 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazó rovatának mai szereplője a Szűz jegyében született, szaturnuszi ember lévén örökké feketében jár. A kortárs világirodalom egyik legmegosztóbb figurája. Az olvasók imádják, a szakma mélységesen megveti. Könyvei több mint 160 országban 81 nyelven jelentek meg és több mint 215 millió példányban keltek el. Íróként ő büszkélkedhet a legtöbb követővel a közösségimédia-felületeken: a Facebookon több mint 29,5 millió rajongója van, a Twitteren pedig 12, 2 millió. Neve még azok számára is jelent valamit, akik életükben egyetlen egy könyvesboltba sem tették be a lábukat. Paulo Coelho zseni vagy sarlatán? Ezt mindenki döntse el maga. Ismerjük meg életpályáját!

 

Az életrajz (forrás: konyves.blog.hu)

„Az élet titka, hogyha elesel hétszer, állj fel nyolcszor.”

Aki mélyrehatóbban kívánja megismerni hősünk életét, annak célszerű elolvasni a neves életrajzíró, Fernando Morais A Mágus - Paulo Coelho élete című könyvét.

Morais 2007-ben megkapta egy szinte szekrény méretű fekete láda kulcsát. A láda Coelho csaknem 60 évet felölelő levelezéseit, naplókat, fotókat és jegyzeteket tartalmazott. Hősünk teljesen megbízott az életrajzíróban, aki úgy meséli el a világhírű író élettörténetét, ahogyan azt a források elmondják – szépítés nélkül.

Ez a dokumentáció adta az alapját Morais művének, aki összegezte és papírra vetette mindazt, amit tudni érdemes Paulo Coelho-ról, bár korábban az író már meg akarta semmisíteni a fennmaradt feljegyzéseket. Morais több mint 600 oldalon keresztül részletekbe menően ismerteti meg az olvasóval a világ egyik legolvasottabb szerzőjének örömökben és tragédiákban egyaránt gazdag életét.

 

 

„Én nem kértem azt, hogy boldog legyek; csak annyit kértem, hogy ne legyek annyira boldogtalan és nyomorult, amilyennek éreztem magam.”

Paulo Coelho napra pontosan 71 esztendeje, 1947. augusztus 24-én született Rio de Janeiróban, Brazíliában.

Hősünk bevallása szerint halva született. Szülei hétévesen beíratták a Rio de Janeiró-i Szent Ignác jezsuita iskolába, amelynek zord falai között talált rá igazi, írói hivatására. Szülei más sorsot szántak neki, megpróbálták lebeszélni arról, hogy az irodalomnak szentelje magát: nem értették fiuk magába fordulását, írói pálya utáni vágyódását.

A hippi 1972-ből (forrás: neostuffs.com)

A szigorú apai reakció nem váratott magára: kamaszkorában többször is elmegyógyintézetbe záratta, ahol elektrosokk-kezelésnek vetették alá, majd háromszori szökési kísérlet után 20 éves korában engedtek ki.

Coelho később azt nyilatkozta: „Nem azért tették, mert bántani akartak, de nem tudták mit tegyenek… Nem akartak tönkretenni, azért tették, hogy megmentsenek.”

Az intézet után keresni kezdte önmagát, a hitét, az útját a világban, vagy egyszerűen csak lázadni kívánt minden konvenció, hagyomány ellen.

Hősünk magáénak tudta a szex, drog és rock and roll filozófiát. Előszeretettel tanulmányozta a mágiát és az okkultizmust, vagyis a természetfölötti jelenségek tanát. Sajátos szertartások keretében többször is megidézte az ördögöt, mielőtt visszatért a keresztény hithez. Hippinek vallotta magát, évekig kicsapongó és kísérletező szexuális életet élt, mely életformának a drogfogyasztás is szerves részét képezte.

 

 

„Ha akarsz valamit, az egész Mindenség összefog, hogy elérd.”

Hősünk később újságíróként kezdett tevékenykedni, tagja lett egy színjátszó-csoportnak is. 1977-ben Londonba költözött, vett egy írógépet és dolgozni kezdett.

Első, 1987-ben megjelent regénye, A zarándoklat - Egy mágus naplója sikerkönyv lett. A művet a Santiago de Compostelába megtett, 830 kilométer hosszú zarándokút emlékére írta meg.

Következő könyve, az 1988-ban megjelent Az alkimista – amelyben az író alkímiának szentelt tizenegy évi kutakodásának tapasztalatai is megfogalmazódnak – első kiadásban csak kilencszáz példányban fogyott el. Később viszont minden idők legnagyobb példányszámban eladott könyve lett Brazíliában. Egyes statisztikák szerint több példányban kelt el, mint addig bármely más portugál nyelvű könyv.

A legolvasottabb kortárs (forrás: listupon.com)

Coelho sok mindenen keresztülment, mégis csak negyven éves korában találta meg az utat, amiről álmodott: hogy íróvá válhasson. Nem is akármilyen íróvá, hiszen ma a világ legolvasottabb szerzője.

Persze Az alkimistán kívül is számos világszerte ismert műve van a rendkívül termékeny írónak: a Veronika meg akar halni, Az ördög és Prym kisasszony, A Piedra folyó partján ültem és sírtam, a Tizenegy perc, A Zahir, A zarándoklat, A portobellói boszorkány, A fény harcosának kézikönyve, A győztes egyedül van,Brida, az Alef,Mint az áradó folyó, Az accrai kézirat,Házasságtörés vagy A kém.

Legújabb alkotása a Hippi szintén önéletrajzi ihletettségű. Magyar kiadójánál, az Athenaeum-nál már előrendelést is felvesznek a kötetre.

Hősünk 2002 óta a Brazil Irodalmi Akadémia tagja.

Számos rangos nemzetközi elismerésben részesült: a Világgazdasági Fórum Kristály-díjával (1999) és a Chevalier de l’Ordre National de la Légion d’Honneur-rel (1999) is kitüntették.

A legtöbb nyelvre lefordított könyv szerzőjeként 2009-ben bekerült a Guinness-világrekorderek közé, 2005-ben pedig a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként a Budapest Nagydíjat is átvehette.

Érdekes, de roppant szimpatikus, hogy a hírhedten anyagias és szűkmarkú Coelho szenvedélyes élharcosa a szellemi javak jogdíjmentes megosztásának az interneten.

Elvállalta az ENSZ békenagyköveti szerepét.

 

 

„A szeretet a kulcsa minden titoknak.”

Hősünk stílusát nehéz lenne beskatulyázni. Népszerűségét közérthető mondanivalójával és gördülékeny stílusával érte el. Előszeretettel ír spirituális utazásokról, gyakran boncolgatja az emberi lelket, megpróbálja elemezni, miként juthat el az egyén a boldogsághoz. Teszi mindezt úgy, hogy a gyakran sablonos mondatpaneleket vallásos-misztikus témával tölti fel. A vallásban és miszticizmusban nem ragaszkodik egy irányzathoz, hanem a vallási pluralizmust, vallási szinkretizmust követi: felhasznál elemeket a kereszténységből, az iszlámból, a buddhizmusból, a taoizmusból, de gyakran merít a természetvallásokból is.

 

Coelho Facebook borítóképe

 

Utóbbi műveiben előszeretettel merít a családi témákból, élethűen ábrázolja a házasságtörés módszertanát.

Egyébként Paulo Coelho-t cseppet sem zavarja, hogy a kritika mélyen megveti "az irodalom olcsó ipari hulladékának" titulált műveit, Hősünkről lepereg minden irodalomtörténeti elmélkedés: "Elégedett vagyok az életemmel, imádom a munkámat, a feleségemet, gazdag vagyok, és a világ minden részén jártam már. A kritikusokról meg az a véleményem, hogy szinte mindegyikük író akart lenni, de aztán nem jött össze nekik a dolog. Nekem viszont igen. Akkor meg, miről beszélünk?"

 

Isten éltesse Paulo Coelho-t!

 

(A fejezetcímek Paulo Coelho idézetek.)

További programok »

FEL