A nap sztorija – 57 éves a nők ÁLMA

Ma ünnepli 57. születésnapját korunk talán legkedveltebb és legsármosabb filmsztárja, George Clooney. Anyák napja alkalmából a behir napi rovata igyekszik az anyák, a nagymamák, a leendő anyák kedvébe járni és a mai napon a nők nagybetűs álmának életútját mutatjuk be. Kedves magyar Anyák! Isten éltese Önöket! Illetve boldog születésnapot George!

 

Gyermekkor a showbiznisz árnyékában

 

George Timothy Clooney a Kentucky állambeli Lexingtonban látta meg a napvilágot 1961. május 6-án. A kétszeres Oscar-díjas és háromszoros Golden Globe-díjas amerikai színész, rendező, producer és forgatókönyvíró, aki nem mellesleg az ENSZ béke-nagykövete ír, német és angol felmenőkkel büszkélkedő családba, a showbiznisz világába született. Édesanyja szépségkirálynő volt és a városi tanácsnál dolgozott. Édesapja Nick Clooney a helyi televíziós társaságnál talkshow-műsorvezető, nagybátyja, José Ferrer Oscar-díjas színész, nénikéje, Rosemary Clooney többszörös Grammy-díjas dzsesszénekesnő volt. Eleganciáját anyjától kapta, aki a kis George-t még a játszótérre is kiöltöztette. 5 évesen már apja kamerája elé állt.

 

Semmitmondó filmek és tévésorozatok

 

Hősünk sportkarrierről álmodott, de sem elég tehetséges, sem elég kitartó nem lévén inkább újságíró szakra iratkozott be az Észak-Kentucky Egyetemre.

Nagybátyja egy lóverseny témájú filmet forgatott, és George is kapott egy kis szerepet benne. A színészi pálya olyannyira megfertőzte, hogy kedvéért otthagyta az egyetemet.

A kicsapongó és meglehetően bohém életviteléhez, illetve a tervhez, hogy eljusson a Hollywoodban élő nagynénjéhez némi kezdőtőkére volt szüksége. 1982-ben egész nyáron át dohányt vágott és női cipőket árult, majd elindult a csillogás földjére.

 

Az ifjú George (forrás:wewomen.com)

George elkezdett castingokra járni, az első sikeres próbafelvétel után szerepelt egy hirdetésben, melyben egy hatos csomagolású sört cipelt a hóna alatt.

Beiratkozott egy színművészeti kurzusra, ahol az ügynökök felfigyeltek rá. Első játékfilmszerepe a sokatmondó Grizzly II: The Predator című film volt, mely ugyan nem került bemutatásra, de kultúrtörténeti érdekessége, hogy Budapesten forgatták a’80-as évek közepén. Ezután közel tíz évig játszott egy rakat semmitmondó filmben és semmirekellő tévésorozatban. Az áttörést a Vészhelyzetben dr. Doug Ross szerepe hozta meg. Hamar a nézők kedvence lett. Két Emmy-, és három Golden Globe-díjra is nevezték. Clooney öt szezonon át játszotta a sármos orvost 1994 és 1999 között.

 

Az áttörés után

 

Az áttörés után egyre-másra érkeztek a felkérések, a szerepek.

Quentin Tarantinoval az Alkonyattól pirkadatig című filmben (forrás: cinemalodic.com)

Quentin Tarantino az Alkonyattól pirkadatig című mozijába hívta, alakítását az Music Television Movie Awardjával jutalmazták. Felbukkant a Jóbarátok sorozatban. Forgatott felhőtlen vígjátékot (Szép kis nap), alakított bankrablót (Mint a kámfor), kalandort (Sivatagi cápák), akcióhőst (Peacemaker). 1997-ben beszállt egy Batman-filmbe is, méltó jutalma a legpocsékabb alakításnak járó Arany Málna-díj lett.  A sokkot viszont enyhítette, hogy 2000-ben az Ó, testvér, merre visz az utad című, a Coen testvérek által rendezett mozit Arany Glóbusz-díjjal honorálták. Ezt követte a Steven Soderbergh által rendezett Ocean,s-trilógia (Tripla vagy semmi, Eggyel nő a tét, A játszma folytatódik), amelyben csapatával elegánsan, erőszak nélkül rabolt ki kaszinókat.

 

A komolyodás meghozta a szakmai sikert is

 

Az egyre érettebb Clooney azt is bebizonyította, hogy képes elmélyült alakításokra. A nemzetközi olajbiznisz világában játszódó Sziriana kedvéért több mint tíz kilót hízott, haját megritkíttatta és szakállt növesztett – de megérte, alakításáért 2005-ben a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat vehette át. Ugyanebben az évben forgatókönyvíróként és rendezőként is jelölték a legrangosabb filmes kitüntetésre a McCarthy-éra kommunistaellenes boszorkányüldözése idején játszódó Jó estét! Jószerencsét! című filmjéért. További három Oscar-jelölését a Michael Clayton című politikai krimiért, az Egek ura című komédia sokat repülő üzletemberének szerepéért és az Utódok című vígjátékban nyújtott alakításáért érdemelte ki.

A Sziriana-ban nyújtott alakításért megjött az Oscar-díj (forrás: sg.hu)

Forgatókönyvíróként pedig a Hatalom árnyékában című politikai drámáért kapott jelölést.

Második Oscar-díját Az Argo-akció producereként zsebelte be 2013-ban.

 

Politikai szerepvállalás és magánélet.

A liberális nézeteiről ismert, a világ 100 legbefolyásosabb embere között számon tartott Clooney aktívan politizál és jótékonykodik. 2008-ban az ENSZ jószolgálati nagyköveté nevezték ki, s több humanitárius kitüntetés birtokosa.

A People magazin által 1997-ben és 2006-ban is a legszexisebbnek választott Clooney a második férfi, aki a Vogue címlapjára került. Az első Richard Gere volt.

Amal és George Clooney (forrás: cosmopolitan.hu)

1987-1989 között együtt élt Kelly Prestonnal. 1989-ben megnősült, a felesége Talia Balsam színésznő volt, de három évvel később elváltak. Ezután az összes randevúja a bulvárlapok címoldalára került. 2014-ben feleségül vette a brit-libanoni származású sztárügyvédnőt, Amal Alamuddint, aki 2017. június 6-án ikreket szült, nevük: Ella és az Alexander.

Az örök agglegény életében új fejezet nyílt. Kíváncsian várjuk a folytatást.

 

Megosztás:

Címke: , ,