A nap sztorija – 55 éves Johnny Depp

2018. június 9. 10:52 | Diós Zsolt

Sokáig tinisztár volt, de közben a tinik felnőttek és egy részük lassan nagymamai szerepre készül. Johnny-t ezerarcúnak nevezik, hiszen volt már ollókezű szívszerelmes, kemény zsaru és kemény bűnöző, édességgyáros, ügyeletes vámpír, drogos író és persze kalózkapitány. Rajongótábora egyre bővül, a kritika és a szakma mégsem kedveli. Nemhogy Oscarja nincs, de egy nyavalyás Golden Globe-díjon kívül komoly elismerést még nem kapott. Pedig ebben a korban már illett volna összeszedni néhányat. Ismerjük meg ellentmondásoktól sem mentes Johnny Depp pályafutását!

 

Mindig úton

 

John Christopher Depp II. napra pontosan 55 éve, 1963. június 9-én látta meg a napvilágot Amerikában, a Kentucky állambeli Owensboro-ban. Anyja, Betty Sue Palmer pincérnőként, apja, John Christopher Depp I. mérnökként dolgozott. Két lánytestvére van Christie és Debbi, illetve egy fiútestvére Danny, aki íróvá vált.

Gyermekkora állandó költözéssel telt, legalább húsz helyen élt, mielőtt a család letelepedett a floridai Miramarban. Legjobb gyerekkori barátja a nagyapja volt, ám ő nem sokkal a család Floridába költözése után elhunyt. Tizenkét éves korában az anyja vett neki egy elektromos gitárt, és Johnny különféle garázsbandákban kezdett játszani. Szülei házassága megromlott, végül el is váltak, ami a visszahúzódó fiút nagyon megviselte. Egy alkalommal összevagdosta karját, aminek nyomait máig viseli, később tudatmódosító szerekhez fordult.

Rockzenész akart lenni, középiskolai igazgatója is arra bíztatta az akkor már masszívan ivó és drogozó kamaszt, hogy tanulás helyett inkább zenéljen. A tanácsot megfogadta és 16 évesen fordított végképp hátat az iskolának.

 

A Rémálom az Elm utcában című filmben (forrás: origo.hu)

 

Csatlakozott a The Kids nevű együtteshez, amely még Iggy Pop előzenekaraként is fellépett. A 70 éves zenésszel azóta is jó barátságban van, és időnként fellép koncertjein. A siker reményében Los Angelesbe költöztek, de az áttörés elmaradt, így hamarosan szétszéledtek.

Johnny közben belevetette magát az éjszakába és egy csomó menő arccal bandázott Los Angelesben. Többek között Nicolas Cage-dzsel, aki már színész volt. Ő segítette hozzá Deppet első filmszerepéhez, ami rögtön egy klasszikus, a Rémálom az Elm utcában című horror lett. Ezt a hatalmas mázlit még egy követte, kapott egy kis szerepet Oliver Stone egyik alapművében, A szakaszban is. Ezután, 1986-ban döntött úgy, hogy színész lesz.

 

A jófej

 

A Fox tévétársaság a következő évben őt szemelte ki a 21 Jump Street című krimisorozat zsaruhősének, és a siker nyomán a fiatal, jóképű színész Amerika tinibálványa lett. A sorozatban három évig bírta, de egyre jobban feszélyezte a szívtipró szerepkör.

Winona Ryder-rel 1992-ben (forrás: diply.com)

Az útkeresésben éppen jókor jött az Ollókezű Edward 1990-ben. Ebben a filmben játszott először elcsúfítva, arcán sebhelyekkel, elképesztő frizurával és persze ollókezekkel. Azontúl, hogy az Ollókezű Edward egy különleges hangulatú, szerethető film, két dolog eldőlt Hősünk életében. Az egyik, hogy Johnny nem a külsejével akar karriert csinálni, a másik pedig, hogy nagyszerű párost alkotnak Tim Burtonnel. Olyan filmeket csináltak együtt, mint az Ed Wood, mely a világ legrosszabb rendezőjéről szól, Az Álmosvölgy legendája, a Charlie és a csokigyár, ennek a mozinak az a kultúrtörténeti érdekessége, hogy Johnny ezt a szerepet Michel Jacksonról mintázta, A halott mennyasszony,Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya című musical, az Alice Csodaországban vagy az Éjsötét árnyék.

De nem csak a Burtonnel közös filmjei különlegesek. Dolgozott Emir Kusturicával az Arizónai álmodozókban, Lasse Hallström-mel a Gilbert Grape-ben, Jim Jarmusch-sal a Halott emberbenMike Newel-lel a Fedőneve: Donnie Brasco-ban, de a legemlékezetesebb a Félelem és reszketés Las Vegasban, Terry Gilliam filmje Hunter S. Thompson könyvéből.

1995-ben Marlon Brando egyik utolsó filmjében, a Don Juan DeMarco-ban tűnt fel, a világhírű Brando őszinte, atyainak nevezhető barátságot érzett Johnny iránt, akiben fiatalkori önmagát látta. Ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy kilendüljön depressziójából. Később elvállalt egy szerepet Hősünk első rendezésében is A halál árában. Igaz Cannes-ban versenyfilmek között szerepelt a mű, de olyan negatív fogadtatása volt, hogy elment a kedve a rendezéstől.

Csupa remek film, de egyik sem kasszát robbantó bombasiker, újmagyarul blockbuster, inkább művészfilmek a legnagyobb rendezőkkel. Negyven éves koráig ez volt Johnny Depp receptje, így tudott a legnépszerűbb férfisztárok közé emelkedni, sokszor elcsúfított külsővel, nehezen emészthető filmekkel.

 

Kalóztámadás

 

Jack Sparrow kapitány szerepében (forrás: thewarp.com)

És akkor eljött 2003 és A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka. A kalózos kalandfilmet, melyben Johnny Jack Sparrow kapitányt alakítja, imádta a közönség. De nemcsak ők, a szakma is értékelte azt, hogy a szerepet Keith Richards-ról, a Rolling Stones gitárosáról mintázta. A szerepért Oscarra jelölték. Sajnos 2006-ban, 2007-ben, 2011-ben és 2017-ben jöttek a folytatások. De amíg az első kalózos filmben Hősünk még tényleg vicces volt, ahogy telt az idő, egyre jobban ráégett Jack Sparrow. Rutinból nyomja, ami érződik. Még az sem segített, hogy Keith Richards is beszállt és eljátszotta Sparrow kapitány apját.

A kalózszerep óta láthattuk még néhány jó filmben nagyot alakítva, de valami megszakadt. Elveszett a különc figura, amit annyira szerettünk.

 

Magánélet

 

Akarata ellenére a nagy nyilvánosság előtt zajlott magánélete.

20 évesen feleségül vette Lori Anne Alisont zenekarának sminkesét, de hamar elváltak. 1984 és 1988 között Sherilyn Fenn színésznővel járt, 1988–1989-ben Jennifer Grey-jel. 1989-ben egy filmbemutatón találkozott Winona Ryder színésznővel. Öt hónap múlva eljegyezték egymást, három év múlva szakítottak, Depp jobb bicepszén ma is egy tetoválás hirdeti: Wino örökké.

 

Lily-Rose Melody, Vanessa, Johnny, Jack John Christopher (forrás: pinterest.com)

 

1993-ban egyik legjobb barátja, River Phoenix a Johnny tulajdonában lévő The Viper Room nevű klub előtt esett össze és halt meg, persze drogtúladagolásban.

A zaklatott kapcsolat után a szupermodell, Kate Moss ölelő karjaiban és talán egy még zaklatottabb kapcsolatban találta magát. A rengeteg partival töltött balhés időszakban Johnny a rendőrséggel is belsőbb ismerettséget kötött miután szétvert egy szállodai szobát. Persze nem aprózta el, hiszen ötcsillagos volt a helység.

1998-ban A kilencedik kapu című film forgatásán ismerkedett össze Vanessa Paradis modell, énekes- és színésznővel. Vanessától született kislánya, Lily-Rose Melody Depp 1999. május 27-én, és kisfia, Jack John Christopher Depp III., 2002. április 9-én. 2008. június 14-én elvette Vanessát. 2012. június 19-én jelentették be, hogy békében elváltak.

Aztán jött a több mint húsz évvel fiatalabb Amber Heard, aki rendesen elcsavarta Johnny fejét. A menyecske erőszakos cselekedetekkel vádolta Hősünket, ebből a kapcsolatból nagyon rosszul jött ki.

 

Konklúzió

 

„Nem számít, hogy milyen híres vagyok, és nem számít, hogy hányan nézik meg a filmjeimet, még mindig azt hiszem, hogy az a sápadt kis szerencsétlenség vagyok, aki voltam. A sápadt kis szerencsétlenség, akiből aztán szerencsés alak lett. Holnap vége, és megint ugyanaz leszek, aki voltam, mehetek vissza tollakat árulni" – nyilatkozta egy interjújában. Azt az embert, aki milliószámra keresi a dollárt és mégis ilyesmit tud mondani, azt illik komolyan venni. Így teszünk mi is és szorítunk, hogy Johnny visszataláljon egykori önmagához és végre nyerjen egy Oscart.

Kijár már neki.

Isten éltessen Johnny!

 

További programok »

Kultúra

Újra fúvószenétől volt hangos Békéscsaba főtere

Idén immár 33. alkalommal rendezték meg Békéscsabán a Zenei Ifjúsági Találkozó és Fúvószenekari Fesztivált.  A ZENIT augusztus 16-tól 18-áig változatos és színes programkínálattal, több helyszínen várta a zenekedvelő közönséget. A hivatalos megnyitót pénteken este tartották.
2019. augusztus 17. 17:00
FEL