A nap sztorija – 40 éves a Hobo Blues Band

A behir.hu időutazó rovata ma a hazai blues-rock szcéna egyik legfontosabb formációját, a Hobo Blues Bandet mutatja be. A zenekarnak kiemelkedő szerepe volt abban, hogy a rockzene beszivárgott az egyetemekre, a leendő értelmiségiek azonosulni tudtak Hobóval és csapatával, Nagy Ferót és Schuster Lórántot túlzottan prolinak tartották. A banda legmeghatározóbb tagja és egyben névadója, Földes László, vagyis Hobo. Becenevét Jack London Kétezer vagány című novellájából kapta, mely a hobók, vagyis a csavargók, a csövesek hadseregéről szólt. Kishazánkban a „hobóság” szimbólummá nőtte ki magát, és a zenész egész életét meghatározta. Földes zsigeri lázadó volt, hosszú haja és sajátos kinézete miatt rendszeresen összetűzésekbe keveredett a hatalommal, többek között az egyetemről is kirúgták. Lázadásának különös fényt adott az is, hogy édesapja tősgyökeres kommunista, aktív párttag volt, aki a KISZ megalakulása felett bábáskodott.

 

Kocsmából a színpadra

 

Hobo tehát se így, se úgy nem illett bele a rendszerbe, azonban tehetsége mégis utat tört. A P. Mobilnak kezdett szövegeket írni, majd egy alkalommal, amikor Vikidál Gyula megbetegedett, be is ugrott a csapatba. Azonban nem illett bele a P. Mobil már kialakított imázsába, ezért Schuster Lóránt javaslatára létrehozta az Ikarus zenekart, egyfajta előzenekarként a Mobilnak. Ennek az együttesnek a magvából alakult ki a Hobo Blues Band.

 

Földes László, vagyis Hobo 1968-ból (forrás: nullahategy.hu)

 

A zenekar 1978. április 15-én alakult meg egy fővárosi kocsmában a következő tagokkal: Szakács László dob, Gecse János basszusgitár, Kőrös József gitár, Földes László ének. Hobo elképzelései szerint amolyan hobbizenekarként zenéltek, majd az első koncertjüket nyáron a Lőrinci Ifjúsági Parkban tartották.

Novemberben lépett az együttesbe a basszusgitáros Póka Egon, aki Radics Béla zenekarában, a Tűzkerékben játszott. Póka új mentalitást vitt a csapatba, kezdeményezésére az akkori időkben professzionálisnak számító muzsikusok csatlakoztak a csapathoz és ekkor alakult ki az első ismertebb felállás. Hobo, Póka Kőrös mellé Döme Dezső dobos és Szénich János gitáros érkezett. Később az 1979 nyaráig vendégként fellépő Deák Bill Gyula is állandó tag lett.

Kezdetben a rock és bluesmuzsika klasszikusait, a Rolling Stones, a Doors, Jimi Hendrix, a Cream nótáit játszották magyarul, Hobo fordításában, de a korszak hazai kiváló, de botrányzenekara, a Kex dalait is szerepeltek a műsorukon.

 

A réteg mainstreamje

 

Kép a Kopaszkutya című filmből (forrás: hammerworld.hu)

Egy év alatt hihetetlen népszerűségre tett szert az együttes, a MOM Kultúrházban működő klubjuk, az Ifi Parkban megtartott koncertek, valamint a vidéki fellépések során tízezrek kedvencévé vált.

1979 nyarán, amikor a csapat a svájci Krokus és az Omega előzenekaraként a Kisstadionban adott koncertet. A zenekar ezzel a fellépéssel végleg befutott. Ennek ellenére az akkori hanglemezgyártó vállalat képviselői egyelőre nem akartak tudomást venni a sikereikről. A hatalmas nyomásnak engedve csak 1980-ban jelent meg az első kislemez, később már az első albumot is kiadták, Középeurópai Hobo Blues címmel.

A HBB tagjai az 1981-ben bemutatott, Szomjas György által rendezett Kopaszkutya című filmben főszerepet játszottak. A lemezt betiltották, a filmet viszont nem, a zenei anyag csak 1993-ban láthatott napvilágot. A film egyik betéteként látható, a tabáni hegyoldalban adott koncertjükre mintegy húszezren gyűltek össze.

 

Hobo előtérben

 

Az egyik legjobb magyar album (forrás: youtube.com)

A HBB csúcskora talán akkora tehető, mikor Deák „Bill” Gyula, Póka Egon és Tátrai Tibor egyszerre játszottak a zenekarban, 1983 és 1985 között. Ez alatt az időszak alatt, 1984-ben jelent meg a magyar rocktörténet egyik legsikeresebb albuma, a Vadászat, melyet a megjelenés évében, a telt házas Budapest Sportcsarnokban mutattak be élőben, Szikora János rendezésében.

Érdekesség, hogy az együttes tagjai az 1984 nyarán rendezett Ifiparkos koncertjük gázsijából sírkövet állíttattak Radics Bélának.

Az 1980-as évek közepétől az együttes megvalósította Hobo színházi és irodalmi elképzeléseit is, példaként említve Ginsberg-, József Attila-, Viszockij-estek létrehozását.

Közreműködői voltak az 1988-ban rendezett Népstadionbeli Human Rights koncertnek, Youssou N’Dour, Sting, Peter Gabriel, Tracy Chapman és Bruce Springsteen társaságában.

 

Húsz év után a vég kezdete

 

1998-ban 20 éves jubileumi koncertet adtak a Budapest Sportcsarnokban és szintén ebben az évben tartották meg Hobo Viszockij-estjét a Merlin Színházban. 2003-ban a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon negyed évszázados jubileumi koncertjükön léptek fel.

Hobo és a zenekara által képviselt értékeket a 2006 karácsonyára kiadott, Kötéltánc című DVD-sorozattal próbálták meg átmenteni a következő generációknak.

2008. szeptember 27-én 19:30 perces kezdettel az együttes 30 éves évfordulóját egy jubileumi koncerttel ünnepelte meg a Papp László Budapest Sportarénában azokkal a vendégekkel, akik részt vettek a zenekar pályafutásában. Az este ceremóniamestere Cserhalmi György, a rendező pedig Vidnyánszky Attila volt. A koncertről felvétel is készült, Apák rock and rollja címen DVD-t és CD-t adtak ki.

2008. október 24-én a Hobo Blues Band akkori felállása megszűnt, a tagok kiváltak a zenekarból.

 

A HBB tagjai manapság (forrás: rockbook.hu)

 

Hattyúdal

 

2009. május 30-ra, a Pannónia Fesztivál egyik napjára újra összeállt az egykori Hobo Blues Band, Póka Egon, Tátrai Tibor, Solti János, Deák Bill Gyula és Hobo személyében.

Mivel több koncertet a zenészek egyéb elfoglaltságai miatt nem sikerült megszervezni, Földes úgy döntött, elbúcsúztatja együttesét.

A búcsúkoncertet 2011. február 12-én, a megalakulás után 33 évvel, Földes László 66. születésnapjának előestéjén tartották a Papp László Budapest Sportarénában. Mivel elővételben hamar elfogytak a jegyek, egy nappal korábban ugyanott tartottak egy ráadáskoncertet, február 8-án pedig Komáromban elbúcsúztak a határon túli közönségtől is.

A búcsú alkalmával Hobo így fogalmazott: „Mint érezhetik, láthatják, a hatvanas évek generációjának ideje és zenéje lejárt. Sajnos a bluesnak is vége. Az újabb nemzedékek másképp élnek, gondolkodnak, zenélnek, másban fejezik ki magukat, ez a dolgok rendje. A HBB is befejezte, nem volt siratás, temetés, nincs gyász, boldogságos búcsú volt, Önök tették azzá. Köszönjük!”.

Mi köszönjük!

Isten éltesse a Hobo Blues Bandet!

 

Megosztás:

Címke: , ,