A nap sztorija – 32 éves az egykori szívtipró

2018. május 13. 11:12 | Diós Zsolt

Ma ünnepli születésnapját Robert Pattinson, aki miatt egykoron minden nő szíve megdobbant. Az ikon a Harry Potterben tűnt fel, az Alkonyat tette szupersztárrá. Színészi képességeit azután kezdte kibontakoztatni, amikor alábbhagyott a csillogás és végre kiléphetett a tinisztár szerepkörből. Na de láttunk már ilyet a filmtörténetben. Ismerkedjünk meg Robert életútjával!

 

A kezdet

 

Robert Douglas Thomas Pattinson néven látta meg a napvilágot 1986. május 13-án, Londonban. Édesapja oldtimer autók importálásával foglalkozott, míg az édesanyja egy modellügynökségnek dolgozott. A családban ő volt a legkisebb gyermek, így két nővére Victoria és Elizabeth elkényeztette a kis Robit. Kiváló iskolákba járt és felnézett Elizabeth-re, aki énekléssel foglalatoskodott.

 

Robika (forrás: mirror.co.uk)

Hatévesen már szerepelt iskolai színházi produkciókban és 12 éves korától néhány évig modellkedett is. A visszahúzódó kamasz édesapja unszolására próbálta ki a színészkedést.

Kisebb szerepeket kapott a egy amatőr társulatban, itt figyelt fel rá az egyik előadásukon egy ügynökség, mely nyomban le is szerződtette.

Az üzlet beindul

 

2004-ben, 17 évesen kezdett beindulni a karrierje: statiszta volt egy német filmben, A gyűrű átka című alkotásban és feltűnt a Hiúság vásárában is.

 

17 évesen (forrás:pinterest,com)

 

2005-ben megkapta Cedric Diggory szerepét a Harry Potter és a Tűz Serlege című filmben,

Ez meghozta számára a média figyelmét a Times a „jövő brit sztárjának” nevezte. Több kritikus is – valljuk be kissé elhamarkodottan - az új Jude Law-ként kezdte emlegetni.

Ezt követően még jött egy-két jelentéktelen filmecske, de hősünk egyre inkább élvezte a rászegeződő reflektorfényt.

 

Alkonyattól az Arany-Málnáig

 

2008-ban többszöri meghallgatás után, 3000 jelentkező közül választották ki Edward Cullen szerepére az Alkonyat című filmben. Kezdetben alacsony költségvetésű filmre készültek az alkotók, nem számítottak túlzott sikerre. Kultúrtörténeti érdekesség, hogy Magyarországon először csak feliratosan mutatták be, mert úgy gondolták, nem térülne meg a szinkronizálás.

A filmet 2008. november 21-én mutatták be, ami rögtön az év filmsztárjává varázsolta a 117 éves szerelmes vámpírt játszó Robit. A mozit korosztálytól függetlenül imádták a nézők, a kritikusok fanyalogtak, bár nekik ez a dolguk.

Az első rész beindította mérsékelt zenei karrierjét is: a filmzenén két alkotás is helyet kapott tőle, továbbá a zongorán is ő játszott.

Az Alkonyat széria 2009-ben folytatódott: debütált az Újhold, amit november 20-án mutattak be a mozikban. Az évben megdöntött minden bevételi rekordot, de ez már jóval negatívabb visszhangot váltott ki a kritikusokból.

Időközben részt vett a 81. Oscar-díjátadón, de csak díjátadóként.

A Napfogyatkozás 2010. június 30-án került bemutatásra. Robert azonban még mindig csak hosszasan távolba néző pillantásaival alkotott alig maradandót.

Az Alkonyat széria mellett játszott további filmekben is, sőt némelyikben produceri szerepet is vállalt.

A sorozat alkotói még egy újabb bőrt húztak le, persze két rétegben a vámpír sztoriról, ugyanis a Hajnalhasadás című epizódból rögtön két felvonást készítettek. Természetesen nem művészeti, hanem anyagi megfontolásból.

2012-ig még leforgatott néhány filmet és begyűjtött hat jelölést és egy díjat a legrosszabb színészi elismerésből az Arany-Málna díjból.

 

Az álompár, Robi és Kristen (forrás: peopletalk,com)

 

Az új Jude Law? Dehogy! Az új Travolta

 

Jött két csendes év, majd 2014, amikor elkészült Az országúti bosszú című akciófilm, melyben már mutatott valamit színészi képességeiből. Az ezt követő három évben összesen még öt filmben vállalt szerepet és ezekben egyre jobb formát mutat.

Elképzelhető, hogy ő is azok közé a sztárok közé fog tartozni, mint John Travolta, akik fiatalkorukban elbohóckodnak a vásznon, miközben keresnek egy valag pénzt, majd idősebb korukban megmutatják tehetségüket is? Bár Travoltának ehhez szüksége volt Quentin Tarantino-ra.

 

Magánélete

 

Robi magánélete a nyilvánosság előtt zajlott.

Bár 2008-ban és 2009-ben  a világ legszexisebb férfijai közé sorolták, 2010-ben pedig bekerült a  A világ legszebb emberei listájába is a nőkkel való kapcsolata nem lett sikertörténet.

 

Robert manapság (forrás: hairstyler.com)

 

2008 óta randizott Kristen Stewarttal, akit az Alkonyat forgatása alatt ismert meg. A kapcsolatot imádta a média, de Kristen véget vetett neki azzal, hogy egy rendezővel csókot váltott, naná, hogy egy fényképezőgép előtt.

A következő hölgy FKA Twigs énekesnő volt, akivel 2014 szeptemberében összejött, és akit 2015 áprilisában eljegyzett. Kapcsolatuk tavaly ért véget.

Azonban idén februárban jött a hír, mely szerint a korábbi álompár, mármint Robi és Kristen fátylat borított a múltra és újra találkozgatnak.

Izgatottan várjuk a folytatást.

Isten éltessen Robert!

 

További programok »

Kultúra

Mesék az Élethez Békésen

Békés városa is csatlakozik ahhoz az országos programsorozathoz, mely a pécsi Gombolyító Terápiás Műhelyből indult, és Budapestről a Metamorphoses Meseterápiás Egyesületen keresztül érkezik Békésre.
2019. szeptember 18. 00:00
FEL