A mikrovilág csodái – szerdától várják az érdeklődőket a gömböcugrókák

2020. augusztus 12. 20:27 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A makrofotózás témájául szolgáló mikro világba kalauzolják az érdeklődőket a tárlaton bemutatott tablók, amelyek Ujvári Zsolt természetfotós, entomológus első önálló kiállításán várják a látogatókat. Az esemény házigazdája Medgyesi Pál, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatóhelyettes volt.

Az ünnepélyes megnyitón Békéscsaba alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket. Varga Tamás úgy fogalmazott, hogy Ujvári Zsolt természetfotói önmagunkban is különlegesek és elkápráztatóak, de a hozzájuk tartozó leírásokkal az ismeretterjesztés új dimenzióit nyitja meg.

A kiállítást Boldog Gusztáv természetvédelmi szakember nyitotta meg, aki elmondta, hogy Békés megyében ahhoz, hogy megismerjük a természet csodáit, le kell hajolni arra a szintre, ahol a minket körülvevő élővilág lakik.

– Nekem, aki túrákat vezet, ennek a kiállításnak köszönhetően talán nem kell már külön elmagyaráznom az érdeklődőknek, hogy miért kell letérdelni és ezeket az egymásra rétegződő, párhuzamos világokat megismerni, megbecsülni és megvédeni – mondta el Boldog Gusztáv.

Ahogy arról már beszámoltunk, a Munkácsy Mihály Múzeum új fotókiállítása nem egy szokványos, csak a természetfotók bemutatására szorítkozó tárlat, hiszen egyszerre nézhetjük a fotót, olvashatjuk a fotós által írt szöveget és a rajongók „kommentjeibe”, vagyis hozzászólásaiba is bepillantást nyerhetünk.

– Munkácsy Mihály Múzeum munkatársaiként szerettük volna, hogy legyen egy természettudományos témájú kiállítás, és megtaláltuk a közösségi oldalon ezeket a csodálatos világot bemutatót fotókat. Úgy döntöttünk, hogy szeretnék megmutatni a békéscsabai, illetve a múzeumlátogató közönségnek is. Végül olyan módon állt össze ez a kiállítás, hogy nemcsak a fényképek láthatók, hanem a fotós által írt szövegek is, sőt, a tablók grafikája egy picit a virtuális térbe kalauzolja el a nézőket – emelte ki a kiállítás kurátora Váncsa Klára.

 

 

A Munkácsi Mihály Múzeum ökológusa néhány napja Aktuális című magazinunkban mesélt a gömböcugrókákról és magáról a kiállításról.

A megnyitón jelen volt a természetfotós is, aki szerint varázslatos a fotóit kinyomtatva, múzeumi környezetben látni. A fényképeket bemutató tablók mellett két nagyképernyős televízión kisfilmeket láthatunk az alkotótól, aki ezekben többek között a makrofotózás rejtelmeibe is betekintést enged.

– Szeretem megosztani a képek mondanivalójának, történésének hátterében álló műhelytitkokat azért, mert nagyon sokszor látja az ember a szebbnél szebb természetfotókat és nem is tudja elképzelni, hogyan készítették őket. Szeretnék segítséget nyújtani azoknak a fotós társaimnak, akik szeretnék kipróbálni a makrofotózást vagy megkeresni ezeket a lényeket – mondta el Ujvári Zsolt entomológus.  

A szakember a világhálón a Zsolt Ujvari Nature Photography című közösségi oldalán osztja meg az általa készített fotókat. Ezt a másik univerzumot nézhetik meg a Munkácsy Mihály Múzeum látogatói augusztus 12-től november 15-ig hétfő kivételével mindennap 10 és 18 óra között.

 

Galéria

További programok »

FEL