A mikrovilág csodái - Hamarosan megnyílik Ujvári Zsolt természetfotós kiállítása

2020. július 28. 13:22 | behir

A kiállítás megnyitója augusztus 12-én szerdán, 17 órakor lesz a Munkácsy Mihály Múzeumban és egészen november 15-ig tekinthető meg hétfő kivételével mindennap 10 és 18 óra között.

A Munkácsy Mihály Múzeum új fotókiállítása nem egy szokványos, csak a természetfotók bemutatására szorítkozó tárlat, hiszen egyszerre nézhetjük a fotót, olvashatjuk a fotós által írt szöveget és a rajongók „kommentjeibe”, vagyis hozzászólásaiba is bepillantást nyerhetünk. Olyan, mintha egy közösségi térben lennénk, de a múzeumban mégis egyedi ez és sokkal intimebb. Nekünk kell felfedezni az egyes élőlényeket, megtalálni a legmeghökkentőbbet közülük és eldönteni, hogy melyik lesz a kedvencünk. Ki hallott már a gömböcugrókákról vagy a villás gömböcökről, esetleg a sünbogárról? Többek között a gombostű fejénél kisebb tartományban élők elvarázsolt világát tárja elénk ez a kiállítás.

 

Fotó: Munkácsy Mihály Múzeum

Fotó: Munkácsy Mihály Múzeum

 

Ujvári Zsolt fényképei önmagukban is különlegesek és elkápráztatóak, azonban azzal, hogy leírásokat is mellékel a fotóihoz, az ismeretterjesztés új dimenzióit nyitja meg a nézők előtt. Ez a kiállítás kapocs a hagyományos múzeumi térben zajló természetfotós bemutatkozás és a virtuális tér kínálta lehetőségek között. Megszoktuk, hogy a mai világ már abba az irányba halad, hogy minden átkerül a virtuális térbe, a fotóink, a videóink, az újság, a TV adások stb. Ebben a kiállításban az az újszerű, hogy most megfordítjuk a folyamatot, és ezt a sajátos univerzumot a virtuális térből áthozzuk a múzeum kiállítóterébe.

Ujvári Zsolt biológus, ezen belül entomológus, vagyis rovarász szakember. Biológusként immár 20 éve foglalkozik rovarokkal és pókszabásúakkal, régebben akadémiai kutatóként, professzionális szinten, azonban manapság már „csak” amatőr fotósként és virtuális ismeretátadóként.

A szakembera világhálón a Zsolt Ujvari Nature Photography című közösségi oldalán osztja meg az általa készített fotókat. Itt nem a szokványos természetfotók fogadják a rajongókat szinte napi rendszerességgel, hanem egy egészen hihetetlen világ tárul fel előttük. Mint egy nagyon felkészült idegenvezető, aki imádja a munkáját és nagyon is ért hozzá, Zsolt biztos kézzel kalauzol bennünket egy másik univerzumba. A képei lenyűgözőek, a leírásai pedig tudományosak és mesések egyszerre. Van, aki Fekete Istvánhoz hasonlítja, de annyira egyedi a stílusa, hogy ha valaki olvasta már pár írását, akkor ezer közül is felismeri."

 

Forrás: Munkácsy Mihály Múzeum

További programok »

Itthon

Számos rendelet hatályát meghosszabbította a kormány a háború miatt

Június 1-jével lejár a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet Magyarországon, a május 26-ai Magyar Közlöny alapján azonban számos ezen időszak alatt hozott rendeletet meghosszabbít a kormány, több helyütt helyettesítve a járvány miatti veszélyhelyzetre való hivatkozást "az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása érdekében" bevezetett veszélyhelyzettel.
10:30
FEL