A ménesbirtokkal ismerkedtek a megyegyűlés tagjai

2019. április 11. 16:29 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A mezőhegyei Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. Központjában tartotta kihelyezett ülését a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése szerdán. A megyei képviselők az előterjesztések megvitatását követően az állami cég történetével és az elmúlt években történt fejlesztésekkel is megismerkedhettek.

A mezőhegyesi, kihelyezett megyegyűlés többek között elfogadta a 2018. évi zárszámadást. Ez azért volt fontos, mert a testület képet kaphatott a saját, illetve az önkormányzat működéséről és szerepéről – hangsúlyozta a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.

– Az éves bevételünk kevesebb mint egyharmada származott 2018-ban a magyar állam által nyújtott pénzforrásból. A többit a területfejlesztési operatív program pályázataiból, a projektmenedzsmenti feladat ellátásból, illetve saját pályázatainkból tudtuk kiegészíteni – mondta el Zalai Mihály a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.

Döntés született arról is, hogy megyei önkormányzat munkatársai tapasztalataikkal segítik a kistelepüléseket a Magyar Falu Program pályázataiban is.

 

A ménesbirtoknak feladata dinamizálni a Békés megyei gazdaságot – Mezőhegyesen volt a megyegyűlést. Fotó: Tóth Áron

Fotó: Tóth Áron

 

A cég vezérigazgatója bemutatta a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-t a megyei képviselőknek. Az ülésen Lázár János kormánybiztos is felszólalt. Mint mondta: a kormány Békés megyére versenyképességi tartalékként tekint. Az államnak az a célja, hogy Mezőhegyes egy olyan minta legyen, amely a következő öt évben az ország, tíz éven belül Európa egyik legjobb agrárvállalata lehet – hangsúlyozta Lázár János. Hozzátette: az államnak az a célja, hogy a mezőhegyei ménesbirtok dinamizálja a Békés megyei gazdaságot.

 

A ménesbirtoknak feladata dinamizálni a Békés megyei gazdaságot – Mezőhegyesen volt a megyegyűlést. Fotó: Tóth Áron

Fotó: Tóth Áron

 

– A cégből a magyar állam osztalékot nem kíván kivenni. az itt felhalmozott profit és eredmény az a közösség javát kell szolgálja. Szakközépiskolát, ménest, mintagazdaságot tartunk fenn, és támogatjuk például a mezőhegyei fiatalokat, illetve a környékben élőket is. Most a kormány egy ötmilliárdos agrár campus fejlesztést fog Mezőhegyesen megvalósítani, amely arra lesz példa, hogy a mezőgazdasági szakközépiskola, a mezőgazdasági szakmunkás, technikus, traktoros, gépész is megbecsülést érdemel – emelte ki Lázár János.

 

A ménesbirtoknak feladata dinamizálni a Békés megyei gazdaságot – Mezőhegyesen volt a megyegyűlést. Fotó: Tóth Áron

Fotó: Tóth Áron

 

A megyei képviselők betekintést nyerhettek a mezőhegyei lovászképzésbe, majd megnézhették a központi ménesudvart és magát a várost is az ülés zárásaként.

 

További programok »

FEL