A mellrákszűrésre hívják fel a figyelmet

2019. november 25. 07:06 | Hidvégi Dávid

A mellrákszűrés fontosságára hívták fel a figyelmet a békéscsabai Oliva Med Magánklinikán szombat délelőtt. A szakemberek szerint egészséges, kiegyensúlyozott életmóddal csökkenhet a daganat kialakulásának esélye, de a megelőzés érdekében nagyon fontos a szűrővizsgálatokon való részvétel.

Dr. Tasnádi Tünde elmondta, hogy a nőket leginkább a fájdalomtól és a sugárzástól való félelem tartja vissza a szűrővizsgálatoktól. A radiológus szakorvos elmondta, hogy a mammográfiás felvételek nem járnak nagyobb sugárterheléssel egy hosszabb repülőútnál. Tasnádi Tünde hozzátette: az új gépük kiválasztásánál figyelembe vették a páciensek igényeit is.

– Korábban csak ultrahangos vizsgálatot tudtunk végezni, de ez év májusában egy komolyabb beruházással egy nagyon korszerű, 3D tomoszintézisre is alkalmas mammográfiás gépet is beszereztünk. Ezzel is tudunk segíteni a környezetünkben élőknek – fogalmazott a szakorvos.

 

(Fotó: Behir)

 

Halom Borbálra kiemelte: Magyarországon a nők 45 és 65 év között két évente kapnak behívót mammográfiai vizsgálatokra. A Mellrákinfó Egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy a korai időszakban észrevett mellrák nagy arányban gyógyítható.

– Két fő céllal alapítottuk meg az egyesületet, az egyik az, hogy támogassuk azokat, akik betegek, a másik pedig, hogy felhívjuk a nők figyelmét a szűrővizsgálatokon való részvételre – mondta el Halom Borbála.

 

További programok »

Itthon

FEL