Édesanyák, akik legyőzték a mellrákot: fotókiállítás mutatja be a hősöket

2020. január 14. 12:21 | Gyemendi Réka

Fotókiállítást rendeztek az Oliva Med Magánklinikán hétfőn délután. A kiállítás címe "Egy élet, két csoda", és tizennyolc művészi fotót mutat be olyan hölgyekről, akik átestek az emlőrákon. A kiállítást a Mellrákinfó Egyesület fotókiállításának anyagából állították össze. A tárlat üzenete, hogy a rák leküzdhető. 

Az Oliva Med Magánklinika radiológus-szakorvosa elmondta: a kiállításon főként 40 év alatti nők mutatkoztak be, akiknél a terhesség ideje alatt diagnosztizáltak emlőrákot, ma mégis boldog édesanyák. Dr. Tasnádi Tünde hangsúlyozta, hogy ők vállalták a harcot a daganattal, most pedig azt vállalják, hogy saját példájukon keresztül erőt adjanak sorstársaiknak, hősök, hiszen nemcsak a gyermekeiket mutatják meg, hanem a testüket, sőt, akár a műtéti hegeiket is.

- Vannak köztük olyan anyukák is, akik azután vágtak bele a gyermekvállalásba, hogy korábban leküzdötték az emlőrákot, ám az ötéves gyógyulási periódus ideje alatt – az onkológussal és a szülészorvossal folyamatosan egyeztetve – abbahagyták a kiújulás veszélyét csökkentő hormontabletták szedését. Ezek az édesanyák óriási rizikót vállaltak azért, hogy gyermekük születhessen, és most a legboldogabb emberek a világon, akik fontosnak érzik, hogy megmutassák: a mellrák legyőzhető - fogalmazott a szakember.

 

 

A betegség egyre nagyobb arányban bukkan fel a negyvenes, sőt, harmincas éveikben járó – gyermekvállalási korban lévő – nőknél is. Az orvostudománynak köszönhetően azonban ma már a mellrákkal diagnosztizált várandós anyák is jól gyógyíthatóak, a babák pedig szinte semmit nem érzékelnek a sugárkezelésből, kemoterápiából. Néveriné Czakó Magdolna hangsúlyozta, hogy a mellrák mellett anyává válni, gyermeket szülni, boldog családi életet élni csak az időben felismert, és időben megkezdett kezeléseknek köszönhetően lehet. A klinikai szakpszichológus elmonda: annak a nőnek, aki megtudja, hogy mellrákja van, az egész világa összeomlik, nyomja a felelősség súlya, hiszen gyermeket világra hozni óriási dolog. 

– A hormonális változás önmagában is nagyon nehéz egy terhesség alatt, főként akkor, ha a kemoterápiás kezelést is csökkenteni kell vagy akár meg is kell szüntetni. Ebben mindenképpen támogatni kell őt, a családon kívül azonban szakemberre is nagyon nagy szükség van – mondta el Néveriné Czakó Magdolna, aki azt is kiemelte: a pszichológiai kezelés annak segít, aki nem kényszerből, rábeszélés útján választja ezt a megoldást. 

 

 

– A pszichológiai kezelés konténerezi az érzéseket, segít új küzdési startégiákat kialakítani. Az a jellemző, hogy amikor egy ilyen szörnyű diagnózist kap az ember, akkor egy úgynevezett regresszív állapotba kerül, vagyis egy korai gyerekkori megküzdési módhoz csúszik vissza. Ez nem biztos, hogy elég egy ilyen komoly betegséggel szemben. A pszichológus abban segít, hogy új megküzdési mechanizusok alakuljanak ki, vagy abban, hogy visszakerüljön abba a felnőtt megküzdési módba, amiben az énjét tudja védeni – ismertette Néveriné Czakó Magdolna.

A kiállítás január végéig tekinthető meg Békéscsabán, az Oliva Med Magánklinikán.

 

További programok »

FEL